Pages

jeudi, février 17, 2011

Mère Marianne (3)

Sa continuam. Ati ajuns in Franta si sunteti in fata angajatorului, oricine ar fi el (institutie publica sau firma privata). Sunteti in faza in care trebuie sa semnati contractul de munca si e bine sa va asigurati ca el se incadreaza in legislatia muncii franceza. Informatiile care urmeaza v-ar putea ajuta.
In primul rand, contractele de munca in Franta sunt de doua mari feluri: verbale si scrise. Da, verbale! Asa ceva nu exista in Romania, dar exista in alte tari. Ce inseamna asta? Inseamna ca oricine va promite verbal o remuneratie in schimbul unei munci prestate, oricare ar fi domeniul de activitate, are fata de dumneavoastra aceleasi raspunderi legale ca si cum ati fi semnat un contract in scris. Trebuie sa va asigure salariul promis si conditiile de munca promise. Faptul ca Marianne a decis aceleasi raspunderi in fata legii pentru orice intelegere verbala de aceasta natura, taie din radacina orice tendinta de munca la negru si de exploatare. De aceea, o institutie/firma serioasa va prefera sa faca un contract de munca scris pentru a evita orice conflict sau reclamatie care ar putea surveni la adresa angajatorului. In Franta nimeni nu se risca cu munca la negru deoarece pedepsele sunt extrem de aspre: angajatorul este amendat cu 100.000 de euro si i se face dosar penal, deci risca puscaria. Deci, este de presupus ca veti semna un contract scris.
In al doilea rand, din punct de vedere al duratei lor, contractele de munca sunt de 3 mari categorii: CDD (contract cu durata determinata), CDI (contract cu durata nedeterminata) si contractul de munca temporara. Sigur, depinde de postul obtinut, dar si de planurile de viitor pe care le aveti, dar de preferat - dupa parerea mea - este CDI. Mai exista si varianta agentiilor de interimat (agence d'intérim) care va propun diferite misiuni de scurta durata pentru clientii lor. In acest caz, nu sunteti angajat al institutiei/firmei in care lucrati, ci al agentiei, iar aceasta are un contract de prestari servicii prin care pune la dispozitia institutiei/firmei forta de munca. Prin urmare, salariul il veti incasa de la agentie.
In al treilea rand, trebuie sa stiti ca in Franta timpul de lucru nu se calculeaza in ore pe zi sau in ore pe saptamana, ca in Romania. Aici, timpul de lucru se exprima in jumatati de zi. Iata cum: saptamana are 5 zile lucratoare, de luni pana vineri, ceea ce inseamna in legislatia muncii, 10 demi-journées, adica 10 jumatati de zi. Ziua de lucru este "rupta" in doua din cauza pauzei de pranz, intre ora 12:00 si ora 14:00, care este obligatorie. Pornind de la aceasta, contractul de munca, fie ca este CDI, fie ca este CDD, va prevedea numarul de jumatati de zi pe care trebuie sa le munciti intr-o saptamana. Si iata cum ajungem la urmatoarea clasificare a contractelor de munca: in timp plin sau timp partial. Un contract "temps plein" se mai numeste si 100%, adica din cele 10 jumatati de zi pe saptamana, trebuie sa munciti... 10. Un contract "temps partiel" poate fi de 80%, atunci cand din cele 10 jumatati de zi munciti doar 8, sau de 60%, atunci cand lucrati doar 6 demi-journées.
Mai departe, in functie de numarul de demi-journées prevazute in contractul de munca, vi se va calcula concediul anual. Potrivit legii, pentru un contract 100%, aveti dreptul la 25 de zile de CA (congé annuel, adica concediu anual), pentru un contract de 80% aveti dreptul la 18 zile de CA, iar la 60% aveti dreptul la 15 zile de CA. In afara de concedii, fiecare salariat are dreptul la zile de RTT, adica Réduction du Temps de Travail. Este, practic, o vacanta in plus care se calculeaza, din nou, in functie de contract: 100% = 19 zile RTT, 60%= 23 demi-journées de RTT, nu stiu exact cifra pentru 80%. Concediile anuale trebuie luate pana la 31 decembrie al anului respectiv, iar RTT-urile trebuie luate pana la 31 martie anul viitor. Daca nu v-ati pus vacantele in interiorul acestor limite de timp, le pierdeti.
Exemplu practic: eu am un contract CDI, temps plein, adica 100%, ceea ce imi da pentru anul 2011, 25 de zile de concediu (de luat pana la 31 decembrie 2011) si 19 zile RTT (de luat pana la 31 martie 2012), adica vreo 9 saptamani de vacanta. La acestea se adauga zilele de sarbatoare (jours fériés) nationale sau religioasa care, in 2011 sunt in numar de 8. 
Textul exact al contractului de munca variaza in functie de post si de domeniul de activitate. In Franta nu exista un contract-tip, atat timp cat se respecta legislatia, este la alegerea angajatorului "estetica" contractului. Evident, trebuie sa prevada clar functia pe care veniti, data recrutarii, obligatiile de serviciu si salariul. Daca aveti chef si rabdare sa cunoasteti absolut toate detaliile care tin de legislatie, iata Codul Muncii francez.
Inca cateva detalii: in Franta, la ora actuala, se cauta forta de munca in special in agricultura, in cresterea animalelor, in constructii si in sanatate. Cu exceptia sanatatii, care are un statut special denumit "reglementat", in celelalte domenii forta de munca din Europa de Est, de exemplu, este recrutata de agentii de interim care va solicita pentru misiuni delimitate in timp de 3 sau 6 luni, foarte rar pentru 1 an. Aceste agentii nu va fac contracte de munca in Franta, de obicei au o reprezentanta in tara din care recruteaza si vor face contractul de munca acolo, de exemplu in Romania, si detaseaza forta de munca in straintate. Asta ii scuteste de o gramada de taxe si impozite, in special de asigurarile de sanatate pentru angajati, care sunt foarte mari in Franta. Sigur ca, chiar si asa, pentru somerii romani este o buna solutie sa fie recrutati de o "agence d'intérim". Sincer, o simpla cautare pe Google dupa cuvintele "agence d'intérim" va ofera destule rezultate, dar ca sa si fiti recrutat trebuie sa dovediti un anumit nivel de limba franceza. 
Cred ca nu ar fi lipsit de interes sa precizez si care este salariul minim garantat in Franta. Potrivit ultimelor reglementari din 16 ianuarie 2011, SMIC (salaire minimum interprofessionnel de croissance) este de 1.365 euro brut pe luna. Dupa ce se scad darile la stat, va raman cam 900 de euro. Nimeni nu va poate plati cu mai putin de 900 de euro pe luna fara sa riste un dosar penal.
Se pare ca iar aman asigurarile de sanatate, dat fiind ca postarea despre contractele de munca e deja lunga si risc sa plictisesc. Pe data viitoare!

2 commentaires:

  1. in lege, la durata de munca, se specifica, pt orice salariat ca este de 35 ore/ sapt; in cazul in care se depasesc aceste ore (cu maximul pana la 48) ai dreptul la acele RTT.
    insa cum medicii au un statut aparte, se considera ca trebuie sa lucreze cele 10 demi-vacatiuni pe saptamana cu durata maxima de 48 ore; asa se face, ca aici unde lucrez, din cauza unor probleme cu orarul, mi s-a raspuns ca trebuie sa lucrez 48 ore, iar pauza nu este reglementata (o jum de ora este suficient).
    iar cum in lege se vorbeste de "garde" si nu de orele de "astreinte" mi s-a raspuns ca garzile de astreinte nu pot fi scazute din aceste ore.

    RépondreSupprimer

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.