Pages

vendredi, février 18, 2011

Mère Marianne (4)

Inca nu am terminat cu legislatia muncii. Trebuie sa va atrag atentia asupra unui demers extrem de important pe care il aveti de facut imediat dupa semnarea contractului de munca, daca perioada de angajare depaseste 3 luni.
Deci, inca din momentul semnarii contractului de munca, cereti angajatorului sa va intocmeasca dosarul pentru Autorizatia de munca. Altfel spus, avizul favorabil al Inspectiei Muncii pe contractul dumneavoastra. Pentru asta, va trebui sa furnizati angajatorului copia cartii de identitate (nu e nevoie neaparat sa aveti pasaport), 3 fotografii tip buletin, si sa completati in 4 exemplare formularul-tip de cerere a autorizatiei de munca, numita in franceza, Autorisation du travail. Pozele va vor costa 5 euro si le veti face in doar cateva minute la orice supermarket, intr-o cabina Photomaton. Formularele pentru "Autorisation du travail" le puteti vedea aici.
Odata ce ati completat dosarul, il dati inapoi angajatorului care il va trimite la Inspectia Muncii. Dureaza cam 2 luni pana vi se intoarce, prin posta, documentul care atesta ca sunteti angajat cu avizul lor, deci e imposibil sa aveti vreo problema de legislatie in Franta relativ la contractul de munca. Si totusi, acest aviz nu serveste doar la asta. El va fi piesa esentiala in dosarul pe care il veti depune la Prefectura departamentului in care v-ati stabilit pentru obtinerea cartii de sejur (titre de séjour), document care va acorda calitatea de rezident in Franta si care va fi foarte bine sa il aveti in anumite situatii. De exemplu, la Posta care nu accepta cartile de identitate romanesti deoarece nu au semnatura persoanei pe ele, si unde vi se va cere cartea de sejur.
Pentru a obtine cartea de sejur, este deja mult mai simplu. Odata ce ati primit avizul favorabil de la Inspectia Muncii, il puneti intr-un dosar cu : 3 poze tip buletin (facute la Photomaton), un justificativ de domiciliu, cartea de identitate si certificatul de nastere. Cu aceste acte mergeti la Prefectura departamentului si va adresati biroului pentru straini (Bureau des étrangers et de la nationalité et service réglementation). Inainte sa va duceti, verificati pe site-ul internet al Prefecturii programul de functionare al Biroului pentru straini deoarece, in anumite departamente, el este deschis doar 2 ore pe zi sau, in fine, cateva ore pe saptamana, etc. Din momentul in care ati ajuns cu dosarul la Prefectura si functionarul v-a acceptat documentatia, pana la obtinerea cartii de sejur mai trec… 15 minute ! Da, intr-un sfert de ora sunteti rezident cu acte in regula in Franta.Am spus mai sus ca veti avea nevoie de un justificativ de domiciliu. Se numeste "attestation de domicile" si este o simpla adeverinta pe care o cereti proprietarului locuintei in care v-ati instalat si in care proprietarul scrie ca dumneavoastra locuiti la acea adresa incepand cu data de … si semneaza. Daca locuinta va este pusa la dispozitie de institutia sau firma care v-a angajat, directorul acesteia va va da adeverinta de domiciliu. Cereti sa va dea 4-5 exemplare pentru ca "attestation de domicile" o sa va fie ceruta apoi cam peste tot.
Bun, ati cerut sa vi se faca dosarul pentru Inspectia Muncii, ati cerut si ati primit justificativul de domiciliu, primul lucru care urmeaza sa il faceti este sa mergeti la o banca si sa va deschideti un cont. Lucru esential. In Franta salariile nu se dau in numerar, ele se vireaza in contul bancar. Pentru asta nu trebuie decat sa prezentati cartea de identitate si justificativul de domiciliu. Contul dumneavoastra va fi deschis in 5 minute si va trebui sa faceti si o cerere pentru un card bancar. Alt lucru esential. In Franta platile in numerar sunt permise, bineinteles, dar se fac mai rar si numai pana in 100 de euro. Magazinele se feresc sa incaseze bancnote de 100 de euro din cauza falsurilor. Cel mai sanatos este sa platiti cu cardul bancar care aici se numeste "carte bleue". Consilierul bancar o sa va propuna sa va faca si un carnet de cecuri. Nu refuzati, este important sa aveti cecuri deoarece ele sunt foarte utilizate pentru diverse plati, dar puteti amana asta vreo luna sau doua. Dupa ce ati deschis contul, a doua zi dati numarul de cont ("relevé bancaire" sau "RIB") angajatorului pentru viramentele salariale.UPDATE (17.03.2011): am fost ieri, in sfarsit, la Prefectura ca sa imi depun si eu dosarul pentru cartea de sejur si asa am aflat ca, dupa ce depuneti toate actele despre care v-am vorbit mai sus, primiti o autorizatie de munca provizorie (care foloseste si ca titre de séjour deocamdata) dupa care mai aveti o vizita medicala de trecut inainte sa vi se elibereze cartea definitiva. Vestea buna pentru mine a fost ca, avand contract de munca in CDI, primesc rezidenta pe teritoriul Frantei pentru urmatorii 10 ani. In orice caz, dupa 5 ani de sedere legala aici, puteti solicita cetatenia franceza.

9 commentaires:

 1. Pentu mine este o minune ca am gasit site-ul acesta.Sunt medic de familie.Am 52 de ani si imi doresc sa lucrez in Franta.Am un fiu care va pleca in Germania ca rezident.Firma de recrutare,aleasa de mine nu imi clarificase pe deplin pasii de start si mai mult decat atat colegii mei plecati din tara nu prea ofereau informatii amanuntite.Eu iti multumesc pentru ideea de-a vrea sa faci ceva util.

  RépondreSupprimer
 2. Doamna doctor, ma bucur sa va pot fi de ajutor! Bine ati venit printre noi, pe acest blog!

  RépondreSupprimer
 3. Buna ziua,
  Pentru deschiderea unui cont in banca este atat de usor? La Credit Agricole mi-au cerut o gramada de documente (avis d'impots, extras bancaire pe 3 luni, factura electiritate/tel fix ro, justificatif domiciliu fr, dovada inscrierii al ordinul medicilor fr , plus pasaport, CI, Certf nastere, casatorie).

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Anonim: sincer, am cam obosit sa tot spun, dar asta e, repet: eu mi-am deschis cont numai cu adeverinta de domiciliu si buletinul. Trebuie sa deschideti si voi gura sa le spuneti ca Romania este tara UE celor care nu au aflat inca. Si inca ceva: evitati bancile federative (cum este Crédit Agricole), mergeti la banci nationale (Société Générale, de exemplu, sau LCN, etc.) Au formalitati infinit mai simple. Oricum, ceea ce vi s-a cerut Dvs este aberant.

   Supprimer
  2. @Anonim: nu cumva ati cerut un credit? ca atunci e altceva...

   Supprimer
 4. Multumesc, multumesc, multumesc! Umor romanesc, spirit ascutit de observatie si mai ales informatii utile si extra utile pentru un novice picat in Franta din avion...nici ca puteam cere mai mult! Pupici si calde imbratisari!

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Multumesc si ma bucur ca va pot fi de ajutor. Mult succes in Franta!

   Supprimer
  2. Mi-am deschis cont in banca in timpul vizitei postului (in public, e adevarat) si dupa ce am cazut de acord asupra contractului, numai pe baza unui attestation al directiei spitalului in care se spunea ca voi fi angajata, ca acel cont serveste la virarea retributiei si ca voi fi cazata de catre spital la adresa... Nu e grozav, dar banca aleasa e Société Générale, pe care o recomand medicilor romani pt ca pteti tranfera inRomania (pe net) bani, fara comision !! in conturi deschise la BRD!!! Atentie daca aveti persoane in intretinere sau parinti (vedeti legea) puteti tranfera bani in Romania si vor fi dedusi din impozit. Insa, daca vreti sa faceti transfer invers BRD inspre SG din Franta, platiti un comision usturator.

   Supprimer

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.