Pages

lundi, février 21, 2011

Mère Marianne (5)

In sfarsit, asigurarile de sanatate. Spre deosebire de Romania unde aveti calitatea de asigurat inca de la primul salariu, imediat dupa ce angajatorul v-a platit primele cotizatii, in Franta veti obtine aceasta calitate abia dupa cateva luni de la semnarea contractului de munca.
Prin urmare, odata ce angajatorul vireaza in contul dumneavoastra primul salariu, el plateste, bineinteles asigurarile (sanatate, somaj, pensie, etc.) si va trimite in cateva zile prima fisa de salariu care se numeste "bulletin de salaire" sau "bulletin de paie".

Un fel de "fluturas" romanesc, dar mult mai detaliat. Imediat ce aveti primul buletin de plata, trebuie sa mergeti la CPAM (Caisse Primaire d’Assurance Maladie), cum ar fi in Romania Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. In mod normal, o filiala a CPAM exista in fiecare oras.  Faceti un mic dosar cu contractul de munca, buletinul de salariu, cartea de identitate, certificatul de nastere, justificativul de domiciliu si, daca aveti copii, certificatele de nastere ale copiilor. Copiii sunt automat inclusi in asigurarea dumneavoastra de sanatate, la fel si sotul/sotia daca nu lucreaza. Prezentati acest dosar consilierului de la CPAM caruia trebuie sa ii spuneti ca sunteti strain, ca este prima asigurare de sanatate pe care o faceti in Franta si sa ii prezentati situatia profesionala si familiala. El o sa va indrume mai departe, daca mai sunt necesare si alte documente. Bineinteles, nu va retine documentele originale, CPAM are nevoie de copii ale documentelor dar – mare atentie ! – nu incercati sa va duceti cu copiile gata facute deoarece va vor fi respinse. Nu sunt valabile decat copiile facute de angajatii CPAM, in sediul CPAM pentru a certifica de catre ei conformitatea cu originalele.
Dupa ce v-a fost acceptat dosarul, urmeaza asteptarea, cam 2 luni, pana cand CPAM va trimite acasa un plic cu un formular pe care trebuie sa il semnati si sa lipiti o poza tip buletin. Alte doua poze le veti alatura acestui formular si veti expedia totul inapoi la CPAM. Ca si pentru cartea de sejour, pozele le puteti face la orice Photomaton.
Dupa inca maxim o luna, veti primi acasa, prin posta, Cartea Vitala ceea ce inseamna ca sunteti asigurat cu acte in regula. Un singur lucru mai ramane de facut, intr-o zi cand aveti jumatate de ora libera, mergeti din nou la CPAM si verificati ca functioneaza. Veti gasi, de regula chiar imediat dupa intrare, un automat in care introduceti Cartea Vitala, exact ca la bancomat, si alegeti optiunea "mise à jour". Asta e tot.

La ce va trebuie Cartea Vitala ? In primul rand pentru a va inscrie la un medic de familie pe care vi-l alegeti (lucru obligatoriu). In al doilea rand, la farmacie cand mergeti sa cumparati medicamentele prescrise. In al treilea rand, la spital, Doamne fereste de vreo urgenta. In al patrulea rand, la medicii specialisti pe care s-ar putea sa fiti nevoiti sa ii vedeti.
Un lucru important pe care trebuie sa il stiti este ca, atat la medic, cat si la farmacie, trebuie sa platiti consultatia si reteta. Rostul Cartii Vitale este pentru a fi rambursat apoi (in cateva zile) de CPAM. La ora actuala, o consultatie la medicul de familie costa 23 de euro pentru adult si intre 22 si 28 de euro pentru copil, in functie de varsta. Dumneavoastra prezentati medicului Cartea Vitala si ii platiti pe loc serviciile urmand sa asteptati sa fiti rambursat de casa de asigurari. CPAM nu va rambursa, insa, toata suma, cativa euro raman in sarcina dumneavoastra. Procentajul de rambursare variaza de la o regiune la alta a Frantei, de exemplu, in anumite zone CPAM ramburseaza 65% din suma platita, in altele 90%.
Cartea Vitala o veti folosi la fel la dentist, unde securitatea sociala ramburseaza doar ingrijirile de baza (plombe, extractii, detartraj), in niciun caz protetica dentara care este foarte scumpa in Franta (in jurul la 1000 de euro pentru un dinte) si unde CPAM va acorda doar 100 de euro. CPAM are rezerve si in cazul ochelarilor de vedere sau aparatelor auditive care sunt foarte prost rambursate. De asemenea, securitatea sociala deconteaza si alte servicii gen kinetoterapie, infirmiera la domiciliu, diverse materiale medicale (carje, papuci medicalizati, etc) ca si diverse materiale de ergoterapie. Una peste alta, securitatea sociala franceza cheltuieste foarte mult pentru sanatate.
Mai exista o varianta pentru a va rambursa 100% sumele pe care le avansati la medic, farmacist, dentist, etc. (mereu cu exceptia protezelor dentare si a ochelarilor de vedere) : asigurarea complementara de sanatate (privata) numita aici "mutuelle". Toate firmele de asigurari din Franta fac si asigurari de sanatate "mutuelle". Asta presupune sa incheiati un contract cu o astfel de firma si sa platiti lunar o anumita suma, in functie de ce asteptari aveti de la "mutuelle". In orice caz, asta va lua din bugetul dumneavoastra minim 50 de euro pe luna, in plus fata de ce plateste angajatorul. Asigurarea complementara privata este eficace, adica isi merita banii, daca stiti ca aveti probleme de sanatate si trebuie sa mergeti des la un specialist, de exemplu. Daca sunteti dintre cei care ajung la medic din an in Paste, nu are rost sa va aruncati banii pe fereastra. Facand un calcul, nu are rost sa platiti 500 de euro pe an ca sa fiti rambursat o data sau de doua ori de 10-20 de euro.
In orice caz, este de preferat sa incercati sa va mentineti sanatatea chiar intr-o tara ca Franta unde mijloacele terapeutice sunt de inalt nivel, inimaginabile in Romania.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.