Pages

dimanche, février 13, 2011

Natura... Ronei HARTNER

Ghici pe cine am vazut aseara la televizor, pe France 2?
Misunam prin casa, era in jur de 11 seara, iar la tv era emisiunea lui Ruquier, unul dintre personajele iconografice ale televiziunii franceze. Care va sa zica, emisiune cu staif, nu orice. Deodata aud o duduie care incepe sa vorbeasca intr-o franceza corecta gramatical, dar cu un accent ciudat care imi zgaria urechea. "Mai, zic, cine e asta, ca frantuzoaica nu e". Ascult ce ascult, duduia parea sa fie o artista cu aere de diva, si - deodata - pe ecran apare afisul unui spectacol pe care respectiva urma sa il sustina la Paris. Am crezut ca nu vad bine: numele de pe afis era Rona Hartner. Merde!
Va mai amintiti acest nume? Va mai amintiti despre o domnisoara, pe numele ei Rona, cea care se spunea ca tulbura strasnic hormonii lui Emil Constantinescu (un tip care a fost la un moment dat Presedintele Romaniei)? Ei, bine, Rona Hartner da din coate sa-si croiasca un traseu de vedeta in Franta.
Sa continuam. Evident, Ruquier a invitat-o pe duduie sa execute ceva artistic in platou, prilej cu care am aflat si "stilul" cantaretei: stilul tiganesc. Da, Rona este -cica- artist tigan sau in, orice caz, profilat pe cultura tiganeasca. Ea a mimat un cantec tiganesc, dar -atentie- textul era in limba romana! Pai, si ne mai miram de ce francezii ii confunda pe tigani cu romanii. Sau invers.
Are si orchestra, dar toti muzicienii sunt francezi. Rona se da drept tiganca, dar nu canta cu tigani.
Asa ca m-am apucat sa caut pe internet si-am aflat ce, recunosc, habar nu aveam: are site personal unde isi promoveaza concertele si albumele, ca orice artist care se respecta, iar turneul pe care il intreprinde ea acum in Franta se cheama "Natura". De ceva timp, Rona face si turul televiziunilor franceze unde isi arata talentele minunate despre care, recunosc iar si cu rusine de data aceasta, ca habar nu aveam. Apare si pe Wikipedia care ne spune despre ea ca este actrita si cantareata nascuta in Romania, de origine germana, dar este artist francez. Si canta tiganeste, adaug eu. Misto!
Iata aici reprezentatia ei de pe France 3, invitata de asemenea intr-o emisiune, cu un cantec tiganesc, si va recomand sa urmariti intreaga filmare, si dupa ce se termina melodia, deoarece la final o veti vedea pe duduie aruncandu-se languros de gatul unui barbat (care nu stiu cine este) demonstrandu-si din nou... Natura care a facut-o celebra in Romania.

Si am mai gasit pe youtube o mostra din "expresia artistica" a Ronei:

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.