Pages

jeudi, février 24, 2011

Opriti istoria! Cobor la prima!

Sau ce scriam eu prin 2009, pe vechiul meu blog care nu mai exista tot de atunci (l-am inchis cand am plecat din tara). Este vorba despre o postare la a carei ilustrare am muncit ceva si chiar imi este draga. Din fericire pentru mine, la acea vreme, Tashy a preluat-o pe blogul lui, chiar de 2 ori, asa ca a salvat-o. Dar, deoarece imi apartine si o consider speciala, o voi reanima aici. Textul se adresa romanilor in perioada de dinaintea alegerilor prezidentiale, puteti spune ca la prima vedere subiectul nu mai este actual, dar daca va ganditi bine, este la fel de valabil si acum, si peste 10 ani, intr-o tara ca Romania. Lectura placuta!

Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand privesc inapoi spre istoria tarii mi se face frica. Si ii dau dreptate lui Mircea Dinescu, cel care in poezia sa “Doamne-fereste” scrisa in timpuri de dizidenta, zicea asa: “Istoria parca ne duce-n burta si parca a uitat sa ne mai nasca, preafericitii cu privirea scurta sorb borsul dogmei ce le ploua-n basca, facind spre lucruri zilnic reverente caci cine stie ce episcop doarme in polonic, in cosul pentru zdrente, in tevile acestor triste arme unde Nebunul isi cloceste crima si ne omoara fiindca ne iubeste, cind ne e foame deseneaza peste, cind vine frigul aresteaza clima, opriti Istoria – cobor la prima, opriti la statia Doamne-fereste”.
Mesajul anti-ceausist al lui Dinescu este valabil si astazi chiar daca decorul este aparent schimbat. Stateam azi de vorba cu prietenul Tashy despre ce mai e nou pe vesnicul front numit Romania. Si i-am spus ca, daca privim istoria sub aspect juridic, ajungem la o concluzie tulburatoare. Teoria mea (cu precizarea ca nu sunt jurist, ci doar incerc sa inteleg) este cam asa: pai, daca in 1947 monarhia a fost desfiintata abuziv de comunisti, inseamna ca odata cu caderea comunismului ar fi trebuit sa revenim la starea initiala, adica la monarhie. Logic vorbind, imediat dupa Revolutia din 1989, trebuia sa se reinstaureze regimul daramat abuziv sau sa se faca un referendum in care noi, poporul, sa fim intrebati ce forma de organizare statala dorim. De unde a rasarit asa, deodata, regimul post-decembrist?!? S-a facut un referendum, intr-adevar, pentru adoptarea Constitutiei, dar abia in 1991 cand FSN si Ion Iliescu erau deja la putere si fara sa se explice in niciun fel poporului ce inseamna acest document. Sigur ca in invalmaseala creata la Revolutie nu a mai stat nimeni sa se gandeasca la ce urmeaza, iar pe de alta parte, Romania trebuia condusa de cineva, cu statut de provizorat, pentru a preveni anarhia. Dar va reamintesc totodata ca primele alegeri prezidentiale au avut loc in 1990. Cine a stabilit ca trebuia sa alegem Presedinte??? Pe noi nu ne-a intrebat nimeni! Si atat timp cat dupa prabusirea comunismului nu s-a facut nici un demers legal pentru “repararea” istoriei, eu pot sa consider ca toate guvernarile din 1990 incoace sunt instaurate tot abuziv, deci ilegale! Asta inseamna ca tot ce s-a intamplat in tara asta din acel moment si pana acum este lovit de nulitate. Toate legile, toate institutiile, insusi Parlamentul, pana si cartile noastre de identitate sunt ilegale. Cred ca s-a profitat, pur si simplu, in 1990, de nestiinta oamenilor, de confuzie, de teama pentru ca unii sa puna mana pe tara.
Sa aruncam o privire asupra monarhiei: a fost, fara doar si poate, perioada cea mai infloritoare – si singura – a acestui popor. Lucrurile au inceput sa se aseze in 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, cel care a unit Principatele Romane. Cele mai mari realizari ale Romaniei, din orice domeniu, dateaza din epoca monarhista.

Am alaturat in aceasta imagine toti conducatorii tarii din acea perioada: Al. I. Cuza, Regele Carol I, Regele Ferdinand I, Regele Carol al II-lea si Regele Mihai I.
A urmat comunismul, primul sef de stat comunist, din 1947, fiind Dr. Constantin Parhon. L-au urmat Dr. Petru Groza, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Chivu Stoica si, in fine, Nicolae Ceausescu. Ii vedeti pe toti in urmatoarea imagine:

Ia sa-i vedem acum si pe presedintii post-decembristi, cei despre care eu cred ca au uzurpat istoria: Ion Iliescu, Emil Constantinescu, din nou Ion Iliescu, iar in prezent, Traian Basescu.

Nu intamplator, prima fotografie cu Ion Iliescu am ales-o asa: el jucandu-se, la Iasi, cu Elena Ceausescu, undeva in anii ‘70. Nici nu exista, cred, o alta imagine mai sugestiva pentru trecerea de la Ceausescu la Iliescu.
Peste cateva luni, va trebui sa alegem din nou. Cei care vor sa locuiasca la Cotroceni si au anuntat deja asta, sunt: Traian Basescu, Mircea Geoana, Crin Antonescu, Corneliu Vadim Tudor, Radu Duda (reprezentant al Casei Regale a Romaniei), Ioan Talpes si, probabil, Gigi Becali.


Uitati-va bine la ei. Ganditi-va bine pe cine alegeti pentru ca acela va influenta destinele tuturor in urmatorii cinci ani. Macar acum, o data-n viata, luati decizia corecta, adica aceea pe care v-o dicteaza constiinta, nu micul si berea. Puneti stampila pe buletinul de vot gandindu-va la viitorul copiilor vostri. Pentru numele lui Dumnezeu, opriti istoria!

Cum era de asteptat, in 2009 romanii nu au oprit istoria. Daca ma intrebati pe mine, nu o vor opri niciodata. Dumnezeu cu mila!

1 commentaire:

  1. foarte frumos materialul. BRAVO! Da, ai perfecta dreptate cu o singura mentiune. Cei care gandesc logic, simplu si corect sunt putini si nu au avut in '90 nici potenta si nici majoritatea decizionala. Este clar ca regimul comunist a fost "lucrat" tot de comunisti . . . Cat despre istorie, din nefericire o scriu alti pentru noi, dupa propriile interese si cu buna stiinta. Azi, nimeni din lumea politica nu are vreun interes vizavi de o posibila monarhie.

    RépondreSupprimer

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.