Pages

jeudi, mars 24, 2011

Medic roman in Franta (3)

De parca mi-ar fi citit gandurile, Emil, medic din Brasov, mi-a lasat azi un comentariu pe blog intrebandu-ma ce sanse are el, care nu practica medicina in Romania decat de 3 luni, sa aiba un post in Franta. Oricum, urma sa trec la fapte si sa "dau pe goarna" toate procedurile de angajare sau instalare a medicilor in Franta, asa ca intrebarea este binevenita. Draga Emil, inainte de a-ti raspunde da-mi voie sa fac doar cateva precizari.
In primul rand, postarile care urmeaza nu se substituie serviciilor firmelor de recrutari, daca simtiti nevoia sa apelati la ele, ci va ajuta sa faceti diferenta intre firmele serioase si cele care bat campii.
In al doilea rand, o sa dezvalui in episoadele pe care le voi publica pe tema asta, tot ceea ce firmele de recrutari nu va vor spune niciodata ca sa nu isi ia painea de la gura. Pe undeva, nu ii acuz, e normal ca fiecare sa isi apere interesul, dar eu una am cunoscut o singura persoana, la Colmar, care face recrutari cu bun simt si responsabilitate. Cei care mai sunt onesti si nu ii cunosc eu, pentru ca nu pot sa cunosc pe toata lumea si nu sunt eu detinatoarea adevarului absolut, sunt asteptati pe blog cu precizari, adaugiri, detalii pe care, poate, nu le stiu eu.
Si acum, la concret. Lui Emil si celorlalti medici care fie sunt tineri absolventi, fie au terminat facultatea demult dar nu au practicat medicina in Romania din motive care le apartin, le spun: cazul vostru, din punct de vedere al demersurilor administrative care trebuie intreprinse, este, paradoxal, cel mai simplu. Orice medic roman cu exceptia situatiilor delicate in care au fost sanctionati de Colegiul Medicilor, poate exersa in Franta indiferent de experienta profesionala. Sigur ca firmele de recrutare nu o sa va spuna asta, nici nu isi bat capul cu voi deoarece nu castiga nimic de pe urma medicilor aflati in aceasta situatie.
Prima conditie este sa vorbesti franceza la nivel conversational, restul (termenii medicali si denumirile medicamentelor, anumite chestii strict frantuzesti) le vei invata din mers. A doua conditie este sa ai certificatul de conformitate cu normele europene pentru diploma de medic, respectiv articolul 24 din Directiva 2005/36/CE. A treia conditie este sa fii motivat si decis sa faci ceea ce iti voi spune deoarece presupune un oarecare efort.
Iti pregatesti un CV in franceza, cat mai detaliat, orice lucru din ceea ce faci sau ai facut chiar daca tie ti se pare lipsit de importanta, trece-l in CV. Conteaza totul. Un curs, un simpozion oarecare, orice. Apoi, iti pregatesti scrisoarea de intentie care aici se numeste "lettre de motivation". Ce scrii in "letre de motivation"? Aici e cheia. Persoanele aflate in situatia lui Emil nu se pot inscrie la Ordinul Medicilor in Franta deoarece articolele din Directiva nu le da acest drept, asta inseamna ca nu au drept de libera practica. Dar nu ca nu au dreptul de a practica in Franta! Ei pot fi recrutati de spitalele publice, de tip Centre Hospitalier (C.H.) sau Centre Hospitalier Universitaire (C.H.U.) pe pozitia de Praticien Attaché Associé sau de Médecin Assistant.  Deci, scrisoarea ta de intentie trebuie sa precizeze ca esti in cautarea unui asemenea post. Sunt fata buna asa ca iti dau un model:

Nume
Adresa

Objet : Demande d’embauche dans l’hôpital

Monsieur le Directeur,


Je me permets de vous contacter pour vous transmettre mes coordonnées et mon CV. Je suis médecin roumain et je souhaite vivement de finir ma préparation professionnelle afin de devenir médecin de famille a la campagne.
Je vous prie de bien vouloir traiter favorablement ma demande d’embauche dans votre hôpital. C’est fort de mon expérience dans la pratique médicale hospitalière et pharmaceutique, en Roumanie et en France, que je vous propose ma candidature au poste de médecin généraliste, praticien attache associé. Je ne suis pas inscrite dans l’Ordre des Médecins parce que j’ai besoin de 3 ans de travaille comme médecin assistant/praticien attaché associé en France. Mon objectif principal est finir mon préparation professionnelle afin de devenir médecin de famille. Je veux m’intégrer dans la communauté médicale française où mes compétences seront rapidement et efficacement mises à la disposition des patients. Des qualités qui me recommandent sont l’esprit scientifique, à la recherche des nouveautés, le dynamisme, mais aussi un très bon contact humain et une disponibilité inhérente à l’esprit de la profession. Savoir informer, rassurer et prendre en charge correctement les patients nécessite ces qualités. Je suis une personne responsable et compétente, sensibilisée au travail bien fait et ayant le sens du service, de la disponibilité et de la qualité tant de l’accueil que des soins.
Mon C.V. ci-joint vous permettra de prendre connaissance, entre autre, de mes compétences et qualifications professionnelle.
Dans l’espérance d’un entretien avec vous, je vous donne mes coordonnées suivantes :

nr de telefon
adresa de e-mail

Veuillez agréer, Monsieur le Directeur, l’expression de mes salutations distinguées.


Atasezi aceasta scrisoare de intentie si CV-ul la mail si trimiti candidatura la toate spitalele publice din Franta.  Subiectul e-mail-ului va fi "Candidature Praticien Attaché Associé/Médecin Assistant" iar pentru textul mailu-lui ti-l sugerez pe urmatorul:

"Bonjour, Monsieur le Directeur,
Je suis médecin généraliste roumain à la recherche d'un stage de 3 ans en tant que Praticien Attaché/Médecin Assistant pour effectuer la procédure PAE. Veuillez trouver ci-joint ma candidature spontanée  pour un poste de Praticien Attaché/Médecin Assistant dans votre établissement. Je reste à votre disposition pour toute l’information que vous jugeriez utile.

Cordialement
,
Dr. Ion POPESCU"

Legea franceza spune clar ca dupa 3 ani de munca neintrerupta intr-un spital public ai dreptul sa primesti de la Ministerul Sanatatii autorizatia de libera practica care aici se numeste "autorisation ministérielle d'exercice". Acest document se obtine simplu: depui un dosar in care faci dovada ca ai muncit cei 3 ani, cu recomandarile sefilor de servicii in care ai lucrat, plus documentele de studii si certificatul de conformitate pe art. 24. Acest dosar il trimiti, pur si simplu, prin Posta, cu confirmare de primire, si poti sa il depui chiar cu 8-9 luni inainte sa termini cei 3 ani deoarece dureaza. Odata ce ai "autorisation ministérielle d'exercice" te duci si te inscrii la Ordinul Medicilor. De aici inainte, ai liber la program, poti sa faci ce vrei tu in Franta: sa te instalezi medic de familie, sa fii medic plin intr-un spital sau intr-o clinica privata, orice. 
Cum gasesti spitalele publice? Nimic mai simplu: exista site-ul Federatiei Spitalelor Publice din Franta unde ai un "annuaire" adica baza de date cu tot ce iti trebuie: adrese de mail, telefoane, numele directorilor, tot. Gasesti aici. Te asezi cu harta Frantei in fata si cauti spitalele din fiecare oras pe acest site. Vei primi propuneri in special in geriatrie, dar nu conteaza, important este sa faci cei 3 ani. 
Pana una-alta, daca vrei sa te familiarizezi cu franceza medicala iti sugerez site-ul Haute Autorité de Santé in care gasesti tot ce vrei. Iar ca sa incepi sa te obisnuiesti cu denumirile comerciale ale medicamentelor in Franta (ei nu obisnuiesc sa foloseasca substanta activa in ordonante) intra aici.
Cred ca am raspuns la intrebarea lui Emil care sunt sigura ca macina multi medici in Romania. Nu mai umblati disperati pe la targuri de joburi si alte aiureli din astea pentru ca nimeni nu o sa va ajute daca nu castiga de pe urma voastra. Sau, in orice caz, sunt prea putini cei care au latura umana. Vom vorbi si despre asta candva. 
In episoadele urmatoare vom discuta despre medicii specialisti care cauta posturi in spitale si despre instalarea in liberal ca medic de familie sau specialist.

P.S. 1 pentru Emil: cred ca noi incepusem la un moment dat o conversatie pe tema asta prin e-mail. Daca esti tu acela, te-am rugat la un moment dat sa-mi descrii exact situatia profesionala ca sa te pot indruma deoarece cabinetele de medic de familie nu se vand si nu se cumpara aici. Din pacate, nu mi-ai mai raspuns, dar inteleg sa nu mai ai incredere in oricine. Daca imi raspundeai, la ora asta poate erai deja in Franta. Iti doresc din tot sufletul mult succes!
P.S. 2 : salariul minim pe care il primeste un praticien attaché associé sau médecin assistant, deci medic incepator, este de 2.000 de euro, respectiv treapta 1 de salarizare. Evident, poti primi si mai mult, depinde de spital.

92 commentaires:

 1. Deci ... wow !
  Multumesc foarte mult pentru raspunsul prompt si precis. Probabil este vorba despre un alt Emil. Eu am comunicat prin mail situatia mea doar cu 2 firme de recrutare din Romania - ambele au fost serioase, dar una dintre ele se pare ca indrageste mai mult banii decat propria imagine.
  Eu am cautat singur posturi in Franta, iar in momentul in care am gasit si am fost sunat de 2 primari (zilele trecute) am inceput sa ma interesez serios daca intr-adevar pot practica la nivelul meu actual medicina in Franta.

  Banuiam eu ca medicina generala + libera practica din Romania nu are multe in comun cu cea din Franta, dar nu aveam nici o sursa reala de informare. Internetul este inundat de reclame de toate felurile, iar site-urile oficiale franceze sunt neclare pentru mine, din moment ce nu sunt deloc familiarizat cu sistemul lor (nu ca ar fi o mare problema limba franceza - Google translate din Chrome :) ... unde ceva nu-i clar). Confuzia cea mai mare o creeaza legea din 2007, care confera un statut diferit medicilor absolventi inainte de 2005, iar aceasta confuzie se perpetueaza si pe site-urile lor oficiale. Acolo spun ca medicii care au absolvit inainte de 2007 pot practica medicina in Franta doar cu libera practica ... dar mai mult ca sigur inteleg eu gresit.

  Se pare ca o mare parte din ofertele primite sunt fake, din moment ce oamenii incearca sa-mi vanda praxis/cabinet francez, fara a avea macar posibilitatea de a ocupa postul cumparat astfel.

  Ma bucur ca am lamurit situatia actuala:
  eu nu am experienta suficienta in Romania (3 luni doar), nu am specializare in MF si nu am nici la ei stagiul de 3 ani efectuat. Totusi am libera practica romaneasca, pe baza careia lucrez acum la un cabinet de medicina de familie. NU e suficient pentru a ocupa un cabinet de medicina generala intr-un sat uitat de lume din Franta, nu ? ... cred ca am inteles bine - trebuie sa lucrez intr-un spital francez pentru 3 ani si apoi pot lucra intr-un cabinet medical MF din Fr.

  Inca o data multumesc mult pentru informatii si ajutor. Sper sa pot fi si eu vreodata de ajutor in mod similar :)
  Iti doresc numai bine si mult succes in tot ceea ce intreprinzi !

  RépondreSupprimer
 2. Scuze daca acum pare tampita intrebarea ... sunt un pic dezamagit ca nu pot practica direct in Franta intr-un cabinet de medicina generala (asa cum lucrez acum in Ro) ... si mi se pare ca nu gandesc prea clar la ora asta ... probabil ca nu inteleg prea bine termenul lor de medic generalist.

  Am urmat link-ul pe care mi l-ai oferit in blog si am gasit pozitia de medic generalist in spitale. Daca iti mai pot rapi inca 1 minut din viata ... poti verifica daca as putea aplica la vreunul din posturile de aici ? sau este vorba despre acel medic generalist deja format timp de 3 ani in spital ...

  http://emploi.fhf.fr/offres-emploi.php?motsclefs=generaliste&x=0&y=0

  Iti multumesc foarte mult inca o data. Promit sa nu mai deranjez cu genul asta de intrebari.

  RépondreSupprimer
 3. Buna,

  Azi am descoperit blogul tau. Mi se pare nemaipomenit ca cineva care este plecat in Franta ne furnizeaza noua, romanilor care vrem sa ajungem acolo informatii atat de pretioase si mai ales practice.

  As indrazni sa-ti cer sfatul in legatura cu situatia mea profesionala: sunt medic specialist igiena. Am practicat vreo 5 ani, dupa care acum 2 ani am decis sa fac medicina de familie in ideea ca am sa pot pleca in Franta.Acum sunt in anul 2. Cu limba ma descurc destul de bine, dar mai exersez inca. Am depus ceva CV-uri inca de anul trecut, dar inca n-am primit vreun raspuns favorabil pentru MG. Intrebarea mea este crezi ca in stadiul in care sunt cu pregatirea mai are rost sa incerc acum sau sa termin specialitatea si apoi sa mai incerc?

  Multumesc frumos pentru un eventual raspuns

  PS Mult succes in viata

  RépondreSupprimer
 4. Salut!

  Daca este corect ceea ce stiu eu, anume ca rezidentiatul pentru medicina de familie este de 3 ani in Romania, ai mai avea un an, poate un an si ceva, ca sa iti iei certificatul de specialist. Daca vrei neaparat sa ai acest certificat, atunci nu are rost sa pleci acum deoarece daca vrei sa reiei in Franta acest lucru, trebuie sa calculezi 3 ani din momentul in care ajungi aici. Daca, insa, analizam din punctul de vedere al diferentelor care exista intre practica medicala din Franta si din Romania, acesti 3 ani ti-ar fi extraordinar de utili pentru a te adapta la sistemul lor, pentru a stii totul "par coeur". In plus, ai avantajul salariului care e incomparabil aici, as zice ca ai avea doar de castigat din toate punctele de vedere. In orice caz, un sfat bun pe care pot sa ti-l dau este: chiar daca astepti inca un an si pleci apoi, cauta mai intai un post intr-un spital francez, de exemplu, in SSR sau in Médecine Polyvalente, pentru a te forma, macar un an, inainte de a te instala in liberal. Cerintele lor sunt atat de diferite de cele din Romania, iar abordarea unui pacient nu are nimic de-a face cu ceea ce cunosti acum, incat e preferabil sa te adaptezi foarte bine inainte de a te lansa pe cont propriu. Facand asta, ai toate sansele de partea ta! Multa bafta iti doresc!

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. Buna ziua Liliana, i-mi pare bine ca am gasit o buna informatie in corespondenta ta cu Emil cu un an un urma... Sint si eu medic de familie diplomat in Rebublica Moldova, am stat multi ani in Franta fara ca sa exersez profesia mea si uite de jumate de an am obtinut cetatenia Romana , am reusit sa echivalez diploma de asistent medical si de studii universitare facute la Chisinau; ministerul sanatatii Roman mi-a eliberat o recomandare in loc de certificatul de conformitate si aici m-am cam inglodat...Acum sun pe la toate instantele franceze si nimeni nu ma poate sfatui concret ce as putea face la moment ca sa reiau activitatea . Ti-as fi adinc recunoscatoare da ai putea sa ma sfatui in privinta cautarii unui post de FFI sau Praticien attacgé cu echivalenta din Romania: mersi mult de tot

   Supprimer
  2. @Anonim: Fara certificat de conformitate nu poti sa fi angajata pe post de praticien attaché associé, nici médecin assistant, nimic. Ca FFI nu stiu ce sanse ai avea, dar nici nu prea conteaza deoarece ai fi salarizata ca un student, undeva la 1.000 de euro pe luna, deci cam imposibil de trait cu suma asta... si niciun viitor pentru cariera deoarece diplomele din Republica Moldova nu sunt recunoscute.
   In plus, in acest moment, situatia nu este roz nici pentru medicii care sunt aici de ani de zile, veniti tot din afara Uniunii Europene, chiar daca muncesc demult pe posturi de attaché sau assistant. Statul francez le-a pus in vedere sa isi dea examenele de echivalare pana in 2016, examene care sunt foarte dure, iar cei care nu le vor trece trebuie sa elibereze locul de munca, indiferent de vechimea pe care o au aici. Chiar si asa, acest lucru este o sansa numai pentru cei veniti in Franta inainte de 2004, cei veniti dupa 2004 nu au dreptul nici macar la aceste examene.
   Altfel spus, recrutarile de medici din afara UE sunt stopate si nu o sa te mint, nu ai sanse acum. DAR, primavara asta sunt alegeri generale si prezidentiale in Franta. Mai mult ca sigur guvernul de dreapta va cadea si socialistii vor lua puterea. Sunt convinsa ca ei vor modifica legislatia actuala si vor "relaxa" un pic sistemul. O sa urmaresc si te tin la curent cu noutatile. Intre timp, intereseaza-te in ce conditii ai putea sa faci rezidentiatul pe medicina de familie, de exemplu, in Romania. La sfarsit, dupa 3 ani, ai avea o diploma de medic specialist, romaneasca, prin urmare alte sanse. In tot cazul, nu dispera, totul pe lumea asta are o rezolvare, mai devreme sau mai tarziu :)

   Supprimer
  3. Mersi pentru sustinere , Liliana, i-mi pare rau de timpul trecut si de multe altele...Nu vreau sa activez in alt domeniu decit in cel medical asa ca continui sa lupt; MERSI

   Supprimer
  4. V-as fi foarte recunoscatoare daca m-ati ajuta sa inteleg cum se traduce ,, Médecine Polyvalente". Nu mot a mot!
   Cam ce presupune acest ,,profil"? Cum este recompensat? Ce responsabilitati presupune? Si daca el poate fi aplicat doar in spitale,in Franta.

   Cristinne

   Supprimer
  5. @Cristinne: Un pic mai jos, intr-un comentariu, am spus ce inseamna. Este un serviciu de medicina activa, seamana cu medicina interna de la noi, dar investigheaza orice fel de patologie in afara de cele chirurgicale, bineinteles. Este recompensat la fel ca toate celelalte specialitati, grila de salarizare nu difera in Franta de la o specialitate la alta, ci de la un statut la altul asa cum am explicat in detaliu pe blog. Da, médecine polyvalente exista numai in spitale, nu in liberal.

   Supprimer
 5. Buna,

  Nu tin neaparat sa termin in Romania specialitatea de MG. Sunt absolut convinsa de diferentele enorme dintre sistemul medical din Romania si cel din Franta. Sfatul pe care mi l-ai dat este foarte util pentru mine pentru ca nu stiam care ar fi primul demers pe care sa-l intreprind incepand de azi. Deci, daca am inteles bine cu CV-ul si lettre de motivation aplic la toate spitale publice din Franta pt. PAA sau assistant?

  Multumesc frumos pentru tot ceea ce faci pt. noi

  PS. Ce inseamna de fapt SSR si Médecine Polyvalente ?

  RépondreSupprimer
 6. SSR inseamna Soins de Suites et Réadaptation. Este un serviciu de geriatrie unde pacientii care au fost internati in alte servicii (cardiologie, chirurgie, medicina polivalenta, etc.) vin pentru convalescenta. Avantajul pentru un medic roman care abia pune piciorul in sistemul medical francez, este acela ca SSR este un serviciu calm, in care vezi patologii multiple si te acomodezi cu farmacopeea si cu tot ceea ce inseamna "la prise en charge" in Franta, fara sa fii in tensiune tot timpul. Médecine Polyvalente este, insa, un serviciu de medicina activa in care sunt internati bolnavi cu diferite patologii in faza acuta a bolii. Este un serviciu destul de solicitant, unde ai nevoie de rapiditate in gandire si in decizii, dar avantajul este ca inveti foarte multe despre cum sa te descurci in fata unei urgente si despre toate mijloacele de investigare a unei boli. De exemplu, eu am inceput in SSR, iar acum lucrez in Médecine Polyvalente unde voi ramane pana cand ma voi instala in liberal. Sigur ca exista si alte servicii unde poti fii PAA sau Médecin Assistant: cel mai adesea in chirurgie si psihiatrie, unde ti se cere sa asiguri asistenta medicala pentru boli care pot surveni in afara celor specifice serviciului respectiv. Depinde de fiecare in parte cum crede ca se va adapta mai usor.

  RépondreSupprimer
 7. Draga Lili , am inteles ca pentru a aplica pentru un post intr-un spital trebuie sa fii inscris in Ordin.
  Intrebarea mea este cum sa te inscrii daca nu stii inca in ce regiune vei fi acceptat ?
  Sau te poti inscrie oriunde?
  Iti multumesc. Anca

  RépondreSupprimer
 8. Nu este adevarat, nu trebuie sa te inscrii mai intai la Ordin. Intai aplici, vezi la ce spital te angajezi si incepi munca. Apoi te ocupi si de inscrierea la Ordin.
  In orice caz, pentru posturile de PAA si médecin assistant, nici nu trebuie deloc sa fii inscris la Ordin, asta e si ideea. Daca esti medic specialist, nu e nicio problema, intai incepi sa muncesti si apoi iti depui dosarul de inscriere (in care pui si adeverinta de domiciliu pe care ti-o da, dealtfel, spitalul).

  RépondreSupprimer
 9. Buna ziua,

  Va apreciez foarte mult blogul.Sunt medic de familie si doresc sa plec din Romania.Am gasit anunturi cu comune care desi au o populatie mica si un medic existent mai cauta inca unul sau doi medici.Sunt nedumerita cum se descurca financiar un medic cu 1000 sau mai putini pacienti.
  Daca putem discuta pe mail brasoveanuamalia@yahoo.com pentru mai multe sfaturi va multumesc anticipat

  Amalia

  RépondreSupprimer
 10. Doamna Brasoveanu,

  NU se descurca, asta este ideea si informatia pe care medicii romani nu o au si ajung sa fie pacaliti de multe firme de recrutare. Explicatia este simpla: primarul in cauza are interes sa fie reales, iar firma de recrutare are interes sa incaseze onorariul. Medicul este victima a doi predatori pe care ii cam doare la 7 metri in spate despre cat va castiga el...

  RépondreSupprimer
 11. Buna ziua,
  Am citit mesajele postate pana acum si m-am regasit si eu in situatii similare. Sunt medic rezident anul 3 in specialitatea hematologie si aplicand la mai multe spitale din fr mi s-a propus de catre seful de sectie de la un spital postul de PAA. insa am primit de la resurse umane un dosar cu acte necesare care nu prea corespund cu actele pe care le am si pe care le pot furniza. spre exemplu diplome de specialite, doctorat en medecine, acte de naturalisation, inscription en PAC.

  RépondreSupprimer
 12. Am citit mesajele postate pana acum si m-am regasit intr-o oarecare masura. Sunt rezident anul 3 in specialitatea hematologie si aplicand la spitale in fr mi s-a propus de catre seful de sectie de la un spital din paris sa lucrez ca PAA, insa am primit de la resurse umane o serie de acte care nu corespund cu ceea ce le pot furniza eu, spre ex inscription en PAC, diplome de specialite, doctorat en medecine, acte de naturalisation.

  RépondreSupprimer
 13. Ma puteti ajuta cu un sfat? cum ar trebui sa procedez ca sa lamuresc lucrurile? unde pot citi clar ce acte sunt necesare unui PAA?

  Va multumesc

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Silviu: Da, le cititi CLAR exact in aceasta postare. Nu va trebuie nimic in plus fata de ceea ce am scris si repet: diploma de medic, foaia matricola, examenul de licenta si certificatul de conformitate pentru diploma de medic, respectiv pe articolul 24 din Directiva. Cei care v-au cerut actele pe care le-ati enumerat HABAR NU AU CA ROMANIA ESTE MEMBRA U.E.!
   Deci, scrieti-le si atrageti-le atentia ca diploma Dvs. este europeana si nu aveti nevoie de examenul PAC, naturalizare si tot bazarul asta. Credeti-ma ca stiu ce vorbesc!

   Supprimer
 14. Buna seara .

  In primul rand ma bucur de existenta acestui blog . As avea rugamintea de a ma lamuri in privinta unor aspecte :
  - in acest moment sunt medic rezident medicina de famile ( anul 3 ) , acesti 3 ani se pot calcula ca si experienta in spital pentru a obtine autorizatie de libera practica ? sau trebuie sa lucrez alti 3 ani dupa specialitate in ro
  - imi trebuie scrisori de recomandare de la toti profesorii de stagiu sau doar un act de la spital care sa dovedeasca faptul ca am lucrat 3 ani ( rezidentiat ) ?
  Multumesc pentru ajutor .

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Anonim: Buna seara, raspunsul la intrebarea Dvs. este:
   - legea franceza cere pentru inscrierea la Ordin certificat de medic specialist SAU certificat care atesta ca ati fost in contract cu CJAS fara a avea diploma de medic specialist SAU dovada ca ati practicat medicina minim 3 ani in ultimii 5 ani
   - in cazul Dvs., nu va trebuie scrisori de recomandare, va trebuie un certificat de conformitate de la Ministerul Sanatatii roman care atesta experienta profesionala, adica cei minim 3 ani in ultimii 5 ani (articolul 23.1 din Directiva 2005/36/CE). Acest certificat va insoti Certificatul de conformitate cu normele europeene pentru diploma de medic (articolul 24 din Directiva 2005/36/CE). Daca aveti aceste doua certificate, veti fi inscris la Ordinul Medicilor.

   http://www.conseil-national.medecin.fr/system/files/ROUMANIE.pdf?download=1

   Supprimer
  2. Buna ziua , multumesc pentru raspuns anticipat , ca sa inteleg perfect , in acest moment am diploma ce atesta ca am terminat facultatea de medicina la care o sa obtin certificat de' conformitate , toate ok pana aici , ce nu inteleg si as avea nevoie de lamuriri este cu privire la urmatorul aspect :
   - am cei 3 ani de rezidentiat efectuati dar nu am dat examen pentru diploma specialitate medicina de familie inca ( urmeaza in octombrie 2013 ) , daca inteleg ok eu pot cere acel certificat de la MS ce demonstreaza ca am practicat cei 3 ani medicina ( 3 ani rezidentat ) si il pot folosi pentru inscrierea la ordin chiar daca nu am diploma de specialist .

   Supprimer
  3. @Anonim: Da, este corect, puteti folosi in loc de certificat de medic specialist, certificatul care atesta cei trei ani de experienta. Se obtine tot de la Ministerul Sanatatii ca toate certificatele de conformitate. Insa, dupa ce il obtineti, in functie de departamentul in care vreti sa mergeti, scrieti totusi un mail la Ordinul respectiv (fiindca exista o oarecare autonomie in fiecare departament) si asigurati-va ca nu va cere si adeverinta ca ati fost in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate in Romania. Multa bafta!

   Supprimer
  4. buna ziua! blogul D-voastra este foarte util pentru toti medicii romani! am si eu o intrebare, poate s-a raspuns deja la ea... dar as aprecia un raspuns. aceasta posibiitate de a te inscrie in ordinul medicilor in Franta (cu cei trei ani de experienta) este valabila si pentru mediciii specialisti in medicina de urgenta, avand in vedere ca in Franta nu exista aceasta specilaizare?!

   Supprimer
  5. @Anonim: In mod normal, urgentistii sunt considerati medici generalisti cu competenta in Urgente. Insa, chiar nu stiu cum sunt incadrati la Ordinul Medicilor. Din pacate, nu am un raspuns clar, va recomand sa puneti intrebarea direct la Ordin fiindca nu vreau sa va dau o informatie care poate fi gresita.

   Supprimer
 15. Multumesc pentru promptitudine deci ca sa inteleg perfect pot practica medicina in Franta cu diploma specialist obtinuta in urma examenului de specialitate si in urma celor 3 ani de rezidentiat .
  Certificatul de conformitate pt diploma medic il am , inseamna ca dupa obtinerea diplomei de specialist sa il obtin si pentru ce din urma de la minister .

  Multumesc pentru lamuriri si ajutor .

  RépondreSupprimer
 16. Revin pentru o mica lamurire daca se poate , cei 3 ani experienta pot fi anii in care am fost rezident sau este nevoie de alti 3 ani de practica ca si specialist ( dupa examen specialist ) .
  Multumesc pentru ajutor si pentru efortul depus .

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. Da, pot fi cei 3 ani de rezidentiat, nu sunteti obligat sa aveti diploma de medic specialist. Totul este ca Ministerul roman al sanatatii sa va elibereze certificatul de conformitate pentru acesti 3 ani lucrati deja (cereti certificatul pe articolul 23.1 din Directiva).

   Supprimer
 17. Draga Liliana, va multumesc pentru acest minunat blog, am gasit raspuns la multe dintre intrebarile mele! Aveti un suflet bun si o inima mare, putini dintre cei care au plecat se mai gandesc la noi, cei ramasi aici.... Sunt si eu hotarata sa plec,sunt medic de familie cu studiile in R. Moldova si recunoscute in Romania, lucrez de aproape 5 ani aici, in compartimentul de primiri Urgente al unui spital orasenesc. Am trimis un dosar in Franta la Centre National de Gestion pentru a-mi fi recunoscuta diploma, si mi-au raspuns (destul de repede, nici nu m-am asteptat la un raspuns atat de rapid!). Au spus ca trebuie sa fac un stagiu de adaptare de 12 luni dintre care 6 luni - medicina polivalenta, 3 luni obstetrica- ginecologie si 3 luni pediatrie, si m-au sfatuit sa imi gasesc un post de attaché associé. Vreau sa trimit CV-ul si scrisoarea de intentie la mai multe spitale, sa imi incerc norocul. Insa nu stiu de unde sa incep. Ati putea sa imi recomandati Dvs niste spitale sau Centre Universitare? Sau sa ma ajutati cu un sfat?
  Va multumesc! Irina.

  RépondreSupprimer
 18. @Irina: V-au spus exact ce am spus si eu: procedura PAE, numai ca Dvs avand diploma din afara UE aveti aceste stagii obligatorii. Cat despre spitale si Centre Universitare, am publicat o lista cu peste 300 de institutii pe blog. Nu trebuie decat sa trimiteti CV si lettre de motivation la adresele de e-mail pe care le-am indicat. Curaj si multa bafta!

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. Va multumesc pentru raspuns!
   Procedura PAE e pentru diplôme UE nationalité Hors UE, in cazul meu este vorba despre procedura HOCSMAN (nationalité UE diplôme hors UE reconnu par un pays membre et diplôme UE non-conforme).
   Voi trimite CV-ul la toate spitalele, poate macar unul ma va accepta. Mi-ar place sa pastram legatura, as putea sa va scriu pe messenger sau mail? Cu mult respect,
   Irina

   Supprimer
  2. @Irina: Adresa mea de mail este maria_medical2@yahoo.com

   Supprimer
 19. Buna ziua Liliana, imi pare foarte bine ca am gasit acest blog, si va multumesc pentru toate eforturile depuse in a lamuri situatiile create. Eu am absolvit USMF Nicolae Testemitanu facultatea stomatologie in 2011 si am echivalat diploma data in Romania, cetatenie romana posed. Acum urmez rezidentura in MD, pentru ca la noi e obligatoie pentru a obtine licenta in stomatologie. Vreau sa intreb daca situatia mea permite depunearea unui dosar la http://www.cng.sante.fr/-Comissions-d-autorisation-d-.html , dupa criteriile dosarului HOCSMAN ( http://www.cng.sante.fr/IMG/pdf/LISTE_DES_PIECES_A_FOURNIR_Hocsman_Dreessen_17_08_2010.pdf ), pentru a obtine autorisation d'exercice. Desigur dupa incheierea rezidentiatului in MD, incluzand in dosar si diploma de rezidentiat obtinuta in MD. Multumesc anticipat.

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Anonim: Da, va incadrati la categoria nationalitate UE, diploma hors-UE. DAR, daca tot va apucati de procedura de autorizare, nu vad la ce mai pierdeti timpul cu rezidentiatul in Moldova fiindca nu va schimba nimic la dosar aici. Fie ca depuneti dosarul acum, adica va gasiti un post acum, fie ca il depuneti dupa terminarea rezidentiatului, procedura prin care trebuie sa treceti la CNG este strict aceeasi.Din moment ce aveti diploma de absolvire, rezidentiatul - parerea mea - este pierdere de timp, nu va intereseaza sa aveti licenta in stomatologie din Moldova fiindca, oricum, nu este recunoscuta aici.

   Supprimer
 20. Multumesc frumos pentru raspuns, eu credeam ca trebuie sa am si licenta in Moldova, dupa cum citisem in descrierea documentelor necesare pentru depunere , se mentiona ca trebuie sa ai dreptul de a exercita profesiunea si in tara in care ai facut studiile, si in MD cu diploma de 5 ani de studii ai dreptul doar de a lucra sub supravegherea altui medic care are licenta obtinuta, de asta si ma gandeam sa nu fie vreo problema cand completez dosarul tip HOCSMAN, sau nu am inteles bine cand am citit PDF-ul unde se descriu documentele necesare pentru dosar si ma gresesc..... daca e asa cum spuneti dumneavoastra atunci clar ca nu as pierde timpul in MD cu rezidentiatul....cu mult respect Mihai.

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Mihai: Cred ca va referiti la pasajul "La reconnaissance du titre de formation et, le cas échéant, du titre de formation de spécialiste, établie par les autorités de l'Etat, membre de l'Union européenne ou d'un autre Etat partie à l'accord sur l'Espace économique européen, ayant reconnu ces titres. Cette reconnaissance doit permettre au bénéficiaire d'y exercer sa profession."
   Asta inseamna, in cazul Dvs, care v-ati echivalat diploma in Romania, sa depuneti si actul de echivalare tradus, bineinteles, in franceza. In orice caz, primul lucru de facut este sa va gasiti post de attaché associé intr-un spital public, deoarece dosarul il puteti depune la CNG numai dupa 2 ani de munca in Franta.

   Supprimer
 21. Pasajul asta il aveam in vedere:"Une copie du titre de formation permettant l'exercice de la profession dans le pays d'obtention ainsi que, le cas échéant, une copie du titre de formation de spécialiste" , dar acesti doi ani pe baza la ce o sa ma ia la lucru ca attaché associé in Franta?

  RépondreSupprimer
 22. vedeti ca eu am doar echivalare, diploma e moldoveneasca....o sa ma ia pe baza la echivalare si plus dimploma din md ? fara certificat de conformitate.....

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. In mod normal, da. Insa ca sa fiti sigur 100%, scrieti mail sau telefonati la CNG si explicati situatia, vedeti ce va sfatuiesc sa faceti.

   Supprimer
 23. ok, multumesc mult pentru informatie,cer scuze, inca o intrebare daca aveti timp... in legatura cu pasajul dat..."Une copie du titre de formation permettant l'exercice de la profession dans le pays d'obtention ainsi que, le cas échéant, une copie du titre de formation de spécialiste" , am nevoie de licenta in stomatologie in MD sau nu e necesar? Sau tot la CNG ar trebui sa intreb....multumesc anticipat

  RépondreSupprimer
 24. Dupa mintea mea, diploma ar fi suficienta fiindca sunteti cetatean roman, dar nu strica niciodata sa faceti o intrebare la ei.

  RépondreSupprimer
 25. Bine, multumesc foarte mult pentru informatie,va sunt foarte recunoscator.

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. Mihai, in cazul tau ar fi o problema, cu care m-am confruntat si eu: pentru ca sa depui actele in Franta ai nevoie de certificat de conformitate eliberat de Ministerul Sanatatii din Romania, si noi, cei cu facultatea absolvita in RM, nu putem obtine acest certificat, in schimb ni se elibereaza o recomandare pe care trebuie o atasezi la dosar si pe care daca nu o ai ti-o solicita ei dupa ce examineaza dosarul, iar aceasta recomandare o poti obtine numai dupa ce ai lucrat in Romania timp de 3 ani... "In cazul titularilor de diplome, certificate si alte titluri de medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist si moasa eliberate de un stat tert si echivalate conform legii, care au exercitat efectiv si legal activitatea profesionala in baza acestor titluri de calificare pe o durata de 3 ani in Romania, Ministerul Sanatatii elibereaza o adeverinta care atesta aceasta experienta profesionala necesara procedurii de recunoastere in celelalte state membre"...

   Supprimer
  2. Multumesc, Irina, asta nu stiam: ca statul roman cere si el 3 ani...

   Supprimer
  3. Cu placere, Liliana, cu toate ca imi pare rau sa il dezamagesc pe Mihai, dar nu are rost sa traduca-legalizeze acum toate actele atata timp cat nu poate obtine recomandarea, pentru ca ea este necesara pentru procedura Hocsman, in caz contrar dosarul se considera incomplet si nu este examinat de catre Commission d'autorization d'exercice. Sau ar putea sa incerce sa isi gaseasca un post de attache associe, daca are acest drept?

   Supprimer
  4. @Irina: Fara recomandare nu poate. Eu am inteles ca poate obtine recomandarea caz in care putea sa vina si sa faca cei 3 ani din procedura Hocsmann. Dar, totusi, nu inteleg: din moment ce si-a echivalat diploma in Romania, nu poate avea recomandarea pentru ea?!

   Supprimer
  5. Draga Liliana,urmaresc de mult blogul tau si apreciez foarte mult munca depusa.Datorita tie mi-am reluat dreptul de practica.credeam ca sunt pierduta pentru medicina.Acum insa am o mare neclaritate legata de sistemul romanesc nu de cel francez.Inteleg ca trebuie sa cer certificat de conformitate conf articolului 23.1 eu terminind in 1994 si din pacate neterminind rezidentiatul((l-am abandonat din motive pecuniare)Acum regret.E clar ca sunt doar medic MG fara specialitate.Insa pe site-ul ministerului nu rezulta nicio clipa ca exista posibilitatea asta.
   Atasez ce scrie la MS
   Certificat care atesta drepturi castigate generale in profesia de medic   Se elibereaza medicilor care fac dovada exercitarii efective si legale a activitatilor respective pe o durata de minim 3 ani consecutivi din ultimii 5 care preced eliberarea acestui certificat si sunt titulari ai:

   Diplomei de Doctor –medic specializarea universitara pediatrie

   Certificatului de medic specialist care atesta o formare mai mica decat cea prevazuta pentru specialitatea respectiva de DC/ 2005/36/CE.
   Certificat care atesta drepturi castigate specifice in profesia de medic:   Se elibereaza

   medicilor de Medicina Generala cu drept de libera practica precum si in cazul medicilor specialisti/primari Medicina de Familie care nu se incadreaza in prevederile de la punctul 1(E);

   Documente necesare:

   - cerere in care se vor preciza si datele de contact;

   - copia actului de identitate;

   - copia legalizata dupa diploma de bacalaureat;

   - copie legalizata dupa diploma de medic;

   - copie legalizata dupa foaia matricola;

   - adeverinta eliberata de Facultatea de medicina absolvita in care se precizeaza perioada in care au fost efectuate studiile universitare ;

   - adeverinta eliberata de casele de asigurari de sanatate judetene sau a Municipiului Bucuresti in care se precizeaza ca la data de 1.01.2007 desfasurau activitatile de medicina de familie in relatie contractuala cu acestea;

   - copie legalizata dupa documentele de schimbare a numelui.

   Deci la ei nu aare nimic despre noi astia care suntem simplii MG si fara sa fi avut contract cu casa de asigurari.

   Evident ca Directiile Sanitare nu te indruma iar la minister nu raspunde nimeni.
   Am inteles de la tine ca acesta exista totusi.Eu nu am inca 3 ani dar probabil ii voi face fiindca nu cred sa incerc sa vin mai repede de 2 ani.
   eventual as putea incerca o varianta in spital asa cum ai zis.Colegi mei din Franta mi-au spus insa ca s-au interesat si ca nu mai primesc pe nimenidin Romania fara hartia de 3 ani nici macar in spital,Nu stiu ce sa cred.Ma gandesc sa incep rezidentiatul de MF ca pe asta tocmai l-am ratat fiind sigura ca avind vechime as putea veni in spital.Acum sunt confuza.

   Supprimer
  6. @Anonim: Colegii tai te-au sfatuit prost, ca de obicei! Bineinteles ca poti sa lucrezi in Franta exact dupa cum am explicat aici, fara cei minim 3 ani in ultimii 5. Nu poti sa fii inscrisa la Ordin pana nu faci cativa ani intr-un spital public francez, asta e altceva, dar POTI sa muncesti: eu sunt dovada vie, iar cei care iti spun altceva mananca cacao, pardon de expresie. Iti trebuie numai diploma si certificatul de conformitate pentru diploma (art. 24 din Directiva).
   Cauta-ti post de PAA, asa cum am scris, dupa 2 ani iti depui deja dosarul la CNG pentru autorizatia ministeriala de exercitiu si imediat ce o ai te inscrii la Ordin. De aici incolo esti un om liber. Bafta multa!

   Supprimer
  7. Draga Liliana
   Mersi mult pentru raspuns si incurajare.Ma gandesc acum ce sa fac .Am sa urmez sfaturile tale.Am certificatul deci asta nu e o problema ramine doar sa fiu sigura ca asta vreau.Am ceva emotii legate de sistemul medical diferit,de faptul ca nu am lucrat cam de mult timp in domeniu.Nu stiu cat de greu sau diferit este?

   Supprimer
  8. @Magda: Bineinteles ca e foarte diferit, nici usor nu este, dar eu zic ca merita efortul. Multa bafta sa ai!

   Supprimer
 26. Buna , am mai pus cateva intrebari dar mai revin pentru o lamurire si iti multumesc in avans . In februarie termin rezidentiat MF dar vreau sa dau specialitatea in octombrie , pentru a nu imi aparea o perioada fara activitate as dori sa fac ceva voluntariat in unul sau mai multe cabinete MF si pediatrie . Se contorizeaza ca practica in spital in plus fata de cei 3 ani de rezidentiat ?
  As vrea voluntariat pentru a nu ma complica cu contracte etc .
  Multumesc frumos pt raspuns .

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Anonim: din moment ce o sa ai certificat de medic specialist, esti scutit de a demonstra vechime sai orice fel de activitate. Articolul asta este pentru cei care NU au certficat de medic specialist sau vechime in Romania. Nu esti in situatie.

   Supprimer
 27. buna seara! dupa ce am citit toate postarile legate de acest subiect... am fost impresionata de munca si rabdarea dvs dar si socata,..( initial eram hotarata sa ma adresez firmelor de recrutare -inclusiv d-rei stanciulescu!) am totusi o nelamurire: am terminat medicina dentara anul trecut (2012) si ma gandesc serios sa ma mut in franta (anul viitor, dupa ce voi obtine si competenta in implantologie), din motivele binecunoscute.
  diploma mea de medic dentist este suficienta pentru certificarea specialitatii?
  ca medic dentist, ma pot angaja pe post de attaché associé intr-un cabinet cu practica privata, pot prelua un cabinet in concesiune..?
  sau trebuie ca si pentru celelate specialitati sa practic medicina dentara intr-un spital?
  va multumesc anticipat,
  andreea

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Andreea: Posturile de PAA exista NUMAI in spitalele publice. Nu puteti fi PAA intr-un cabinet privat, deci neavand cei 3 ani de experienta ceruti pentru inscrierea la Ordin, trebuie sa faceti Procedura de Autorizare de Exercitiu Hocsman-Dressen descrisa in aceasta postare. Deci, pana la cesiunea unui cabinet, mai aveti cale lunga.

   Supprimer
 28. buna seara!
  dupa ce am citit toate postarile despre acest subiect si am ramas impresionata de munca si rabdarea dvs,..dar si socata de realiatea din spatele firmelor de recrutare..carora eram hotarata sa ma adresez, as avea totusi cateva intrebari:
  ca proaspat absolvent de medicina dentara (2012)si cu dorinta de a ma muta la anul in franta, dupa ce voi obtine si competenta in implantologie aici, in ce conditii pot profesa? am nevoie de acel certificat de conformitate (pe care nu il pot obtine dupa doar 1 an de practica in ro)? diploma mea de medic dentist este suficienta pentru certificarea specialitatii?
  pot incepe o colaborare intr-un cabinet de practica privata -acel post de attaché associé ? sau pot prelua in concesiune un cabinet?
  sau trebuie sa caut un spital care sa ma angajeze pentru cei 2 ani?(PAA)
  va multumesc anticipat, andreea

  RépondreSupprimer
 29. Buna ziua!
  Sunt impresionata de efortul si bunavointa Dvs. Eu sunt specialist oftalmolog in Romania si din motive familiale deocamdata doresc sa lucrez in Franta doar ca remplacant ocazional-din cand in cand, perioade de max 2-3 luni. Stiti cumva cum ar trebui sa procedez? Trebuie sa ma inscriu in Ordre des Medecins? Sa contactez Ordinul National?
  Multumesc foarte mult.
  Va doresc succes in continuare!

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Anonim: Ce doriti Dvs. nu se poate. Ca sa fiti medic remplaçant trebuie sa va inscrieti la Ordin si trebuie sa locuiti aici, sa aveti deci justificativ de domiciliu, sa va platiti impozitele, sa va faceti cartea de sejur, cartea vitala, etc., documente OBLIGATORII. Nu puteti face naveta intre Franta si Romania fiindca nu puteti fi inscrisa in doua tari, la Ordinul Medicilor din Franta si la Colegiul Medicilor din Romania, in acelasi timp. Nu puteti profesa in doua tari in acelasi timp. Trebuie sa decideti: ori Franta, ori Romania. "Turism" medical, nu exista. Asta e idee "smechera" tipic romaneasca, ierati-ma, dar tara asta, Franta, are niste legi si aici exista obiceiul de a se respecta legislatia. Daca ati fi citit, intr-adevar, cu atentie blogul meu la care, aveti dreptate, am muncit ani de zile, ati fi inteles aceste lucruri deja.

   Supprimer
 30. In documentele care le cer francezii pentru procedura hocsman nu este scris ca este nevoie de 3 ani si de certificat de conformitate...daca am certificat de conformitate dupa 3 ani, eu deodata ma pot inscrie in ordinul meidcilor fara a obtine autorizare..asa am inteles din cate am citit pe net, Irina tu ai depus setul de documente la Commission d'autorization d'exercice si ei ti-au spus ca trebuie sa ai recomandarea ?

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Mihail: Nu, nu puteti sa va inscrieti la OM fiindca aveti diploma hors-UE, chiar daca e recunoscuta de Romania. Ca sa raspund partial in locul Irinei, si ea a lucrat 10 ani in Ro si tot nu s-a putut inscrie la Ordin, face procedura de autorizare in prezent. I s-au cerut anumite stagii in Franta, o sa va raspunda, probabil, ea cu detalii.

   Supprimer
  2. Buna seara Liliana, abia acum am vazut intrebarea pe care mi -a adresat-o Mihail! Dupa mai mult de un an... imi pare sincer rau! Ar fi bine sa primim notificari la adresa email cand se publica ceva nou sau ni se adreseaza o intrebare, e posibil oare, Liliana?

   Supprimer
  3. @Irina: Da, este posibil; Este vorba despre butonul Abonament care se gaseste in coloana din reapta, foarte jos, inainte de Feedjit. Apoi, in redactarea un commentariu, se poate bifa casuta "M'informer", daca citesti in franceza (nu stiu cum apare in engleza sau in româna) de reactiile la ceea ce scrii.
   In fine, asta e, se intampla, cred ca Mihai a gasit raspunsurile intre timp :)

   Supprimer
 31. Buna ziua. Eu sunt medic specialist anestezist din Republica Moldova. As vrea sa lucrez in Franta. Cum as putea face rezidentiatul din nou in Franta sau sa pot activa ca medic?

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @cristina eremia: Sa faceti din nou rezidentiatul in Franta este absolut imposibil din doua motive: inscrierea la concursul ECN (concursul de rezidentiat francez) este posibila numai pentru studenti si numai pentru cei din UE. Dvs nu mai sunteti studenta demult si nici din UE.
   Sa activati ca medic in Franta, la fel, imposibil deoarece recrutarile de medici hors-UE a fost stopata in 2011 prin decret. Medicii cu diplome non-europene care activeaza in prezent in Franta au obligatia sa treaca concursul PAE pana in 2016 (cei care nu l-au trecut pana acum), altfel trebuie sa paraseasca posturile pe care lucreaza, indiferent care sunt aceastea.
   De ce nu cautati in Germania? Nemtii sunt la mare cautare de medici, de asemenea, si trateaza problema imigrantilor total diferit, sa fiu sincera, mult mai avansat decat francezii.

   Supprimer
 32. Buna seara sau mai bine spus dimineata din cauza orei la care scriu . Am mai pus cateva intrebari si mai sus , tin sa multumesc pt raspuns . In seara asta m-am apucat sa citesc toate posturile d-voastra pentru a fi sigur ca inteleg si nu pun intrebari inutile .
  In octombrie doresc sa sustin specialitatea MF si dupa 1 noiembrie ( asa am inteles ca sunt stagiile de 6 luni )sa incerc sa gasesc un post de PHA in stagiul de SSR sau medicina polivalenta pt a invata sistemul inainte de a incerca sa preiau un cabinet ( sper ca acesti pasi sunt corecti ) . Ce nu imi dau seama daca in octombrie reusesc sa iau specialitatea mai pot sa ma angajez ca PHA sau ce alte optiuni mai am .
  O a doua intrebare , pentru ce perioada pot sa fiu PHA in Franta , de exemplu daca dupa 2 stagii consider ca nu sunt pregatit sa preiau cabinet mai pot fi PHA inca cateva stagii .
  Multumesc frumos pentru raspunsuri .
  Claudiu D.

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Claudiu: Ce este "PHA"???
   Probabil va referiti la ¨Praticien Attaché Associé, PAA. Tin sa zic ca nu ati inteles corect decat faptul ca e bine sa lucrati intr-un spital inainte sa va instalati in liberal. E deja foarte bine. Faceti asta.
   Pentru raspunsurile la intrebari: mai cititi o data...

   Supprimer
 33. Da din cauza orei am gresit prin PHA ma refeream la PAA ( Prctician Attache Associe ), as avea o intrebare , de ce nu am inteles corect decat faptul ca este bine sa lucrez in spital inainte . Tinand cant de situatia mea , rezidentiat terminat in februarie 2013 si cu intentia de a sustine specialitatea in octombrie 2013 care ar fi primul pas de urmat , de fapt ce ar fi mai bine sa fac as dori sa plec in Franta in noiembrie 2013 ?
  Imi cer scuze dar am inteles ca cel mai bine ar fi sa incerc pt un post de PAA pana ma invat cu sistemul , as precia cateva sfaturi de la cineva cu experienta ca d-voastra pentru a nu face greseli cel putin nu in perioada asta cand imi fac si eu planul de bataie ca sa zic asa .
  Adresa mea de mail este doc_oltean@yahoo.com , apreciez orice sfat primit si multumesc anticipat .
  Claudiu

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Claudiu: Si eu imi cer scuze, dar am explicat aceste lucruri in neumarate randuri. Nu mai reiau.

   Supprimer
 34. Multumesc frumos , o sa reiau sa citesc posturile de la inceput sigur am sarit ceva . Oricum fara acest blog mi-ar fi fost mult mai greu asa ca tin sa multumesc frumos pentru timpul pe care il dedici fara alt scop decat de a ajuta pe altii .
  Wk-end frumos si multa sanatate .

  PS . Am vazut un mail al tau in alt post , cer permisiunea de a trimite si eu cate un mail scurt daca am nelamuriri la care nu gasesc raspuns in posturile de mai sus.
  Cu respect . Claudiu D.

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. Buna seara,va rog daca stiti si vreti sa-mi spuneti;daca cineva MG,alucreat in 2010 cateva luni(6) in liberal in Franta si a renuntat din motive familiare ,dar a cintinuat sa profeseze in Romania ,mai este inscris in Ordinul Medicilor ? Multumesc. Cornel.

   Supprimer
 35. Buna seara,dna doctor,va rog daca stiti si vreti sa-mi raspundeti;daca cineva MG a lucrat in 2010 cateva luni(6)in liberal in Franta si din motive familiale a revenit in Romania unde a profesat in continuare mai este cumva insscris in Ordinul Medicilor ?Multumesc.Cornel.

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Cornel: Depinde: daca ati anuntat Ordinul Medicilor cand ati plecat din Franta si ati cerut radierea, nu mai sunteti inscris. Daca nu i-ati anuntat si ati plecat pur si simplu, iar ei nu au observat ca sunteti absent la post, se poate sa mai fiti inca inscris. Mai ales ca ati platit cotizatia cand v-ati inscris, pe un an de zile.
   Dar, sincer, nu vad de ce ma intrebati pe mine: cautati-va numele in Tablou si vedeti daca mai apareti sau nu!

   Supprimer
 36. Am incercat sa ajung in contact cu Dv altfel, sa imi pot face un cont, insa nu am reusit;in primul rand vreau sa va multumesc pentru toate informatiile peste care am dat aici; nu am intalnit pe nimeni dispus sa-i ajute atat de mult pe cei in aceasta situatie (medici rezidenti/specialisti in Franta sau un drum spre Franta) de regula nu spune nimeni nimic.Stiu ca nu raspundeti la situatii deja comentate insa nu am terminat de citit tot, mai am destul de mult, v-am gasit blogul din greseala si nu mi-a venit a crede ce subiecte tratati, deosebit, mai mult decat atat mie cel putin mi-ati redat speranta ca se poate; Sunt medic rezident an II, sunt foarte mahnita pe situatia de aici, dezamagita, am stagnat aproape 2 ani de cand am inceput rezidentiatul, sunt la o doua incercare de aprinde un stagiu in Franta pentru sem care incepe in martie, barca pt noiembrie am pierdut-o pt ca nu mi-a raspuns pozitiv nimeni (desi am avut contact cu un singur spital pt care mi-am luat inima in dinti si am sunat, nu m-am desc f bine cu franceza), am trimis la toate spitalele univ din franta pt post de ffi (CHU, chiar si CHR), mentionez ca sunt pe radiologie si imag medicala, pana in sept am asteptat un rasp nu am primit din pacate, ma gadesc insa la urm semestru, cel din martie, poate am mai mari sanse pt ca o sa fiu an III, cunoasteti si alti rez in aceasta situatie??sunt plina de sperante ca voi reusii,ne-am apucat de meditatii la franceza pt a ne sporii sansele, insa nu sunt singura, sotul meu nu este medic, iar daca reusesc o sa plecam chiar dc el nu o sa aiba ceva, un job, a lucrat aici in administratie/institutie publica cu diploma de economist insa si in plus a administrat o firma agricola, are vreo sansa de angajare?dc are in ce regiune?

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. Pt Dvs, o sa las pe altii care sunt interni sa va raspunda, fiindca nu stapanesc subiectul atat de bine incat sa formulez un raspuns corect. In orice caz, daca pot sa va dau un sfat, este sa nu renuntati.
   In privinta sotului, ca economist nu stiu, nu cred, fiscalitatea si conta aici sunt diferite de cele din Ro. Insa, Bretagne este zona agricola, aici si-ar gasi in acest domeniu.

   Supprimer
 37. buna ziua
  am 41 ani, am terminat mg in 2000 la umf bucuresti, am certificatul de conformitate, nu am experienta ca medic, ma descurc in franceza si as dori sa va intreb daca si eu am sanse sa ajung in franta pe un post de assistant dupa cum ati descris mai sus. sper sa nu repetati pentru mine nimic din ceea ce ati spus.
  daca se poate inseamna sami caut un spital si sa trimit aceste documente plus CV si Scrisoare de intentie?
  diploma si certificatul de conformitate trebuiesc traduse si legalizate in franceza?
  si bineinteles nu am inteles daca trebuie pe la vreo comisie de echivalare sau colegiu al medicilor?
  ne trebuie vreun certificat de la colegiul medicilor din romania ca suntem inscrisi?
  va rog frumos sa mi raspundeti si mie
  daca raspunsul e pozitiv cat timp imi ia sa pot ajunge acolo in sensul ca daca as trimite cv ul la spitle si as fi acceptat as putea pleca urgent? va multumesc sii va doresc sanatate! Liviu

  RépondreSupprimer
 38. Buna ziua,

  am gasit blogul dumneavoastra interesant,sint kinesitherapeute liberal in Franta de 25 de ani ,am cabinetul meu ,azi am avut din nou o cerere de medic specialist radiolog romin ,daca aveti o informatie in acest sens va multumesc pentru raspuns oferta este la un centru radiologic privat din FECAMP,oras mic la mare pe Canalul Minecii ,40km de Le Havre si 170 km de Paris adresa mea LCONTACT76@AOL.COM

  RépondreSupprimer
 39. In decembrie 2012 scriam aici pe blogul Lilianei cerand informatii despre o posibila angajare in spital in Franta pentru mine -absolventa 1994 fara specialitate de MG cu practica intrerupta si cu dreptul de practica reluat. De atunci multe s-au schimbat. datorita Lilianei si a muncii ei minunate am reusit sa vin aici in Franta in iunie 2013 si sa primesc autorizatia de practica pt MG in iulie anul acesta.Deci in Ro eram generalist nespecialist fara drept de a incheia un contract cu Casa de Asigurari-adica de fapt cu posibilitatea de ma inscrie doar la competente gen acupunctura ,homeopatie etc-alti ani ,alta distractie (deci fara venit). Am ascultat sfatul Lilianei si am trimis CV la peste 300 de spitale si am gasit relativ rapid un post(singura oferta) in geriatrie la un spital pt un EHPAD si USLD (adica casa de batrini si o casa mai speciala pt cei mai gravi). In Ro am fost angajata prin mila unor prieteni la un cabinet dar faceam voluntariat -era mai mult pt experienta decat pt bani. Norocul meu a fost ca inainte lucrand in studii clinice am facut (ca erau necesare la dosar) stagii in diverse specialitati in cabinet_deci in privat.In decembrie trecut am depus la CNG dosarul meu cu caracterizarea si descrierea activitatii din Franta -semnate de toti sefii si directorii.In mai am fost sunata sa fiu informata ca se va intruni comisia ce se ocupa de dosarul meu si ca as mai avea nevoie de un document( nu am depus actul ce demonstra experienta mea de lucru in cabinet in Ro de 2 ani si 3 luni). Nu aveam cei trei ani necesari pt a obtine adeverinta de la Minister.L-am omis pt ca nu mai aveam loc in dosar si in fapt am uitat apoi sa modific opisul, Dr ce se ocupa de dosarul meu a fost super amabil si mi-a solicitat actul explicandu-mi ca in mod normal o experienta de 2 ani ar fi suficienta pt comisie Desigur ca pana vineri, data la care am primt raspusul aveam emotii ca voi fi solicitata sa fac ceva stagii dar din fericire acest lucru nu s-a intimplat. Experienta mea ,activitatea in cercetarea clinica(13 ani), stagiile si cele 7 luni de munca in Franta au fost suficiente pt comisie,
  Va sfatuiesc deci pe toti cei ce doriti a va recunoaste specialitatile aici sa acumulati stagii chiar si in privat si sa mentionati orice ati facut si puteti proba cu documente si are legatura cu activitatea medicala.
  Multumesc inca o data Lilianei pentru sprijinul acordat mie pentru rabdarea de a raspunde si pentru timpul consacrat pentru a scrie pe acest blog, Ea face o treaba minunata pentru toti romanii.
  Iti doresc succes si o viata minunata! O meriti!
  Pentru mine incepe etapa 2 -cautare de cabinet.Aici ma bazez tot pe informatiile Lilianei, pe ajutorul unor medici din spitalul nostru ( am si eu deja reteaua mea de specialisti) si sper si pe noroc (aici e mare penurie de medici).
  Mult succes tuturor ce vor intreprinde aceleasi demersuri!

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @adina: Bravo, inca o data te felicit pentru eforturi si perseverenta. Mult succes in liberal si in noua viata care se va deschide in fata ta. E greu, dar merita efortul. Bon courage!

   Supprimer
  2. Adina, locul tau a ramas liber la spitalul la care ai fost?
   Ar primi pe altcineva (un alt medic roman) in locul tau?

   Merci ptr raspuns

   Supprimer
  3. @Anonim: Pana va raspunde Adina: nici bravo, nici felicitari Adina pentru reusita, ci - direct - cat de repede pot sa-ti iau locul? Tipic româneste...

   Supprimer
  4. Tipic romansec este si acest raspuns.
   Ii multumesc Adinei pentru raspunsul la intrebarea mea. M-a incurajat sa continui cautarile si sa nu mai fug de EHPAD si USLD.
   Multumesc, Adina! Iti doresc sa gasesti colegi dispusi sa te ajute cand ai nevoie; chiar si romani, desi eu am primit sfatul sa ma feresc cat pot de romani, cand am demarat proiectul Franta.
   Atunci mi-am spus: daca eu o sa evit colegii romani inseamna ca o sa ajung si eu ca aceia de care ar trebui sa fug.

   Supprimer
  5. Da, da! Românul se simte jignit cand ii ceri sa fie politicos, stiam asta :)

   Supprimer
 40. Locul meu? Inca nu am plecat. Voi pleca cat de curind insa cu un mare regret deoarece mi-a placut foarte mult, ma gandesc sincer sa mai ramin macar o zi pe saptamina dar nu cred ca e posibil. Eu lucrez in geriatrie la un Pole cu 4 situri diferite 3 EHPAD si o structura cu EHPAD si USLD. Da o sa va anunt cand plec pentru ca nu le va fi usor colegilor sa gaseasca pe cineva.E o echipa in ceea mai mare parte formata din doamne la 50 de ani ce lucreaza dintotdeauna in geriatrie. Una singura e mai in varsta cu o experienta de peste 35 de ani in domeniu. Eu le sunt profund recunoscatoare pentru ca m-au primit dar si pentru ca m-au invatat multe. Aici fiind medicalizat tinem si tratam si infarcturi si infectii severe deci patologie dificila. Incercam pe cat posibil sa nu ii trimitem la Spitalul regional (de care apartinem).In plus e si endocrinologie si dermatosi altele , practic tot.
  Da eu cred ca ar primi medici romani(sunt multi la spital -si toti foarte bine vazuti)
  Cand plec las mesaj pentru cine vrea sa isi incerce norocul. Sa stiti ca sunt foarte multe locuri in toata Franta. Eu am facut cum m-a sfatuit LIliana-CV peste tot.
  Nu va descurajati cei ce doriti sa veniti nu va refuza nimeni pentru ca sunteti romani.

  RépondreSupprimer
 41. Daca va rog imi puteti specifica ce acte am nevoie pentru inscrirea la Ordinul medicilor in Franta daca sunt medic specialist in medicina de familie si la ce adresa as pot sa le trimit?

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. Aveti un motor de cautare in dreapta ! Multumita Lilianei puteti avea orice informatie doriti !

   Supprimer
 42. Nu e complicat dar nu imi este clar exact ce doriti. Ati gasit un cabinet , vreti sa va inscrieti ca remplacant, veti lucra in spital si in ce departament?
  Eu am vorbit cu ei si mi-au trimis o lista cu actele necesare plus formulare de completat.
  In principiu sunt diplomele , foaia matricola, certificate de conformitate daca e cazul, cazier din Ro , copii buletin, certificat nastere ,CV evident traduse in franceza.Evident ca le-am dus personal ca sa verifice conformitatea cu originalul si am avut o foarte scurta intilnire cu medicul ce se ocupa de dosarul meu din comisia de specialitate dar la sediul ordinului din departamentul unde lucrez,

  RépondreSupprimer
 43. Buna seara ,Va felicit pentru sinceritatea ,colegialitatea si toate calitatiile d-voastra omenesti care fiecare dintre noi care citeste acest blog le poate sesiza.Eu sint medic generalist fara specializare cu diploma din Rominia ,traiesc si muncesc in Serbia sint rominca de origine dar de nationalitate maghiara.Blogul d-voastra il urmaresc de anul trecut.Datorita d-voastra eu am decis sa depun dosarul pentru certificatul de conformitate care l-am primit in urma cu o luna.Acum asi vrea sa incerc sa gasesc un post de PAA intr-un spital francez. Tot ce am reusit pina in momentul de fata este datorita d-voastra!Va multumesc mult! Acum asi vrea sa Va rog sa ma ajutati daca puteti cu un raspuns.Eu am 52 de ani, 25 de ani de experienta in medicina generala dar in Serbia,diploma din EU nationalitate EU Experienta cred ca nu este recunoscuta in Europa pentru ca Serbia nu a intrat in EU.Pot eu sa lucrez in Franta? Conversez in limba franceza.Va multumesc anticipat Sultanika.

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. Buna ziua,
   Din moment ce aveti diploma din România si, mai ales, certificatul de conformitate, puteticauta un post de PAA. Experienta din Serbia nu va fi recunoscuta, veti fi, deci, considerata ne-specialist. Asta inseamna ca nu va veti putea inscrie la Ordin decat dupa cei 3 ani de PAA.
   Succes!

   Supprimer
  2. Inca odata Va multumesc nu numai pentru raspunsul dat mie ci pentru marea colegialitate si omenia pe care o aveti d-voastra.
   Numai bine !
   Sultanika

   Supprimer

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.