Pages

vendredi, mars 11, 2011

Mère Marianne (9)

Nu strica, zic, sa aruncam un ochi pe harta rutiera. Marianne are drumuri impecabile, o gramada de autostrazi intretinute fara cusur, pe care la fiecare 20 km sunt amenajate "aires de repos", adica refugii cu toalete mai curate decat la Parlamentul Romaniei. Pe de alta parte, e drept ca autostrazile Frantei sunt si cele mai scumpe din Europa. De exemplu, cand merg din Bretagne la Paris platesc 27 de euro dus si 27 intors, distanta fiind de 500 km aproximativ intre orasul meu si capitala.
Pana cand se vor decide ai nostrii sa termine autostrada Bucuresti - Constanta, sa ne "clatim" ochii cu reteaua de autostrazi franceze:


Culorile diferite reprezinta firmele care administreaza diferitele sectoare de autostrada, adica se ocupa cu intretinerea cap-coada, de la asfalt la hartia igienica din toalete.
Peste reteaua de autostrazi se suprapune reteaua de drumuri nationale care arata la fel, tot cu 2 benzi pe sens si care se mai numesc "quatre voies" (adica 4 benzi, cate doua pe sens). In Franta, drumurile nationale NU trec prin localitati, singurele diferente intre autostrazi si DN-uri fiind limita de viteza si faptul ca pe nationale refugiile sunt mult mai rare. Apoi, exista reteaua de drumuri departamentale care fac legatura, efectiv, intre localitati si drumurile comunale. 
Iata cum arata acum jumatate de ora traficul rutier in Franta, pe autostrazi si drumuri nationale:


In ceea ce priveste conduita preventiva pe drumurile franceze, trebuie sa stiti ca nu e de gluma: codul rutier se respecta. Jandarmeria are "n" mijloace sa va depisteze daca sunteti prea viteaz la volan, unde nici nu va asteptati. Daca in Romania radarele exista doar pe masinile politiei, aici jandarmii au pana si binocluri-radar.

Nu va bazati pe faptul ca nu ati vazut nicio masina de politie, ei pot fi la kilometri distanta, in afara drumului sau pe un pod de unde supravegheaza traficul cu "les jumelles-radar" adica binocluri-radar. Apoi, mai exista o multime de radare fixe care "va trag in poza" daca treceti cu viteza neregulamentara pe langa ele. Sunt niste cutii metalice, gri, mari, pe marginea soselei. In plus, viteza de reactie este foarte mare: daca ai comis-o, vei vedea in urmatoarele 10 secunde in spatele tau fie masina Jandarmeriei, fie jandarmi pe motociclete care te vor soma sa te opresti.
Inca doua lucruri care sunt foarte importante atunci cand circulati in localitati: respectati sensurile giratorii si pietonii cu sfintenie. Veti vedea ca aici orice intersectie care nu are semafor, are sens giratoriu. Foarte putine sunt intersectiile simple, in cruce, ca la noi. Poti intalni sensuri giratorii si din 10 in 10 metri uneori. Cat despre pietoni, de la 1 ianuarie anul acesta, au voie sa traverseze pe unde vor: soferii sunt obligati sa le acorde prioritate nu numai la semafor sau la zebra, ci oriunde. Atentie mare si usurel cu acceleratia. Drum bun!

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.