Pages

mercredi, mars 23, 2011

Top Chef (1)

Ca sa n-avem vorbe, recunosc: titlul l-am furat de la o emisiune de pe M6. In Top Chef, zeci de bucatari din intreaga Franta se intrec in arta culinara astfel ca, la final, cel mai bun dintre ei, pe langa faptul ca primeste un cec de 100.000 de euro, ia startul in cariera de maestru bucatar. Eu nu sunt un chef de top, nici pe departe, dar imi place bucataria franceza, nu degeaba este atat de renumita. Dar nu numai bucataria, ci si patiseria (care in Franta include si cofetaria) si ciocolateria.
Mi-am propus sa incep sa va arat cate ceva din minunata arta culinara de aici, lucruri simple pe care le puteti face acasa si care sunt de efect. Sa incepem cu micul dejun. Vom prepara o omleta cu ierburi aromate si, bineinteles, vestitele croissante. Dar o sa incepem invers, deoarece croissantele, ca sa le aveti la micul dejun, langa cafea, le pregatiti cu o zi inainte. In momentul cand aveti nevoie de ele doar le incalziti un pic la microunde. 
Am gasit pe site-ul unei scoli de bucatari reteta cu ingredientele necesare pentru 18 croissante cu unt (cele care mie imi plac cel mai mult):

500 g de faina
250 g de unt
290 ml de lapte
60 g de zahar
10 g de sare
15 g de drojdie (proaspata sau in plic)
2 galbenusuri de ou


Puneti intr-un castron faina, zaharul, sarea si laptele. Amestecati. Dizolvati drojdia in putin lapte caldut si adaugati-o in castron. Amestecati din nou pana obtineti un aluat omogen si moale care se desprinde cu usurinta de peretii castronului. Acoperiti cu o carpa umeda si lasati la frigider timp de 30 de minute. Scoateti castronul din frigider, intoarceti aluatul cu josul in sus si lasati-l, apoi, din nou la frigider timp de o ora.
Intindeti aluatul intr-o singura foaie cu grosimea de o jumatate de centimetru, puneti in mijloc untul, nici prea moale, nici prea dur, impachetati aluatul spre centru astfel incat sa acoperiti untul. Intindeti din nou o foaie in forma de dreptunghi, pliati-o in 3 si lasati-o 20 de minute la frigider. Reluati aceasta operatiune de de 2 ori.
Intindeti din nou aluatul, mereu cu grosimea de jumatate de centimetru, si decupati triunghiuri cu baza de 15 cm. Rulati fiecare triunghi de la baza spre varf. Puneti-le in tava, pe hartie de copt, si lasati-le sa se odihneasca o ora. Incalziti cuptorul la 240°, ungeti croissantele cu galbenus de ou batut bine si dati-le la copt timp de 15 minute. Scoateti-le si gustati!

In ceea ce priveste tehnica in sine, o vedeti in filmuletul de mai jos realizat de Larousse Cuisine. Ingredientele difera putin deoarece reteta este data pentru jumatate din cantitatea propusa de mine, dar nu conteaza, important este modul de lucru al unui bucatar-patisser:




Croissantele au povestea lor, se spune ca au fost inventate la Viena, in anul 1673, in urma unei victorii a austriecilor impotriva turcilor care le atacasera orasul. Alarma de atac a fost data de un patiser si s-a dovedit a fi salvatoare pentru Viena. Ca urmare, imparatul i-a facut onoarea de a-i permite sa introduca in brutaria sa un nou produs. Omul a facut niste cornuri carora le-a dat forma de semiluna pentru a simboliza infrangerea turcilor. La acea vreme, aluatul nu era foetaj, mai tarziu cand Marie Antoinette, devenind regina a Frantei, a introdus croissantele la Paris, patisserii francezii au imbunatatit produsul aducandu-l in forma cunoscuta si azi. Si inca ceva, de atunci, produsele de patiserie franceza se numesc "viennoiserie". Asa le veti gasi in brutariile de oriunde in Franta. 
Sa trecem la "omleta cu ierburi fine". Pierre face o omleta in care pune cate 3 oua pentru fiecare persoana, iar ierburile lui sunt: "persil" adica patrunjel, "ciboulette" adica frunze de arpagic verde, "cerfeuil" adica o varietate de patrunjel cret si "estragon" adica tarhon verde. Sigur ca daca nu aveti estragon si cerfeuil, puteti folosi marar, de exemplu, sau orice altceva va convine la gust. Aveti grija, ouale nu trebuie sa le bateti pana le omorati, Pierre spune ca ele trebuie sa ramana "baveuses" adica, in traducere mot-à-mot "baloase". Ma rog, intelegeti ce vreau sa spun.



Nu mai trebuie decat o bucatica de camembert langa omleta si faceti cafeaua ca sa vin si eu. Spor la treaba!

5 commentaires:

  1. Mi-ai facut o pofta Lili, numa-numa...
    Promit ca, dupa postul Pastelui, voi incerca si eu cele doua retete minune.
    Voi incepe insa cu omleta cu ierburi.
    Bon appetit!

    RépondreSupprimer
  2. O intrebare: Cornurile din imagine sunt facute dupa reteta de mai sus (ma intereseaza daca ai folosit timpul din reteta sau timpul de stat la frigider din filmulet)?

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. @Anonim: Eu folosesc reteta de croissant pe care am dat-o. Filmul l-am postat ca sa vedeti tehnica de lucru cu aluatul, am si spus ca reteta din video difera putin. Insa, nimic nu va impiedica sa le incercati pe amandoua! :)

      Supprimer
  3. Multumesc mult.. Imediat ce pinticul imi va lasa mai mult timp le voi incerca pe amandoua.

    RépondreSupprimer

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.