Pages

mercredi, avril 20, 2011

Am o idee si o dau gratis

Pentru ca stiu ca blogul meu este citit si de jurnalisti din Constanta, astazi le propun ceva. Ce-ar fi daca, sa zicem o data pe luna, ziarele locale ar ignora complet super-importantele stiri de zi cu zi si ar scrie numai si numai despre oamenii simpli din oras. Adica o editie, de exemplu cea de week-end, sa nu aiba niciun articol despre prefect, despre partide, despre violuri, despre Moni, Pepe, nimic din toate astea, si sa se duca jurnalistul sa vada o zi din viata unui jandarm, sa vorbeasca cu tanti Nuti din piata, cu o infirmiera din spital, cu o nevasta de navigator, cu un elev olimpic, cu un sportiv, etc. O editie despre lucruri nedrept considerate banale, cu oameni asa-zisi banali, dar care compun viata noastra in fiecare zi. Ar pastra cel mult pagina de sport si cea de externe. O zi in care ziarul respectiv sa aiba curaj sa piarda stirile pe care le da toata lumea. De regula, concurenta intre ziare este sangeroasa, daca unul pierde o stire, celor care nu au ratat-o li se umfla pipota si incep sa se simta cei mai tari si rad de cel care nu a fost pe faza, de parca asta ar fi esenta ziaristicii. Concurenta trebuie sa fie decenta, zic eu, si poate comporta si colaborare ca sa fie constructiva. Oricum, exista o solutie si pentru orgolii pe care o propun: un «gentlemen agreement» intre redactorii-sefi ai ziarelor locale astfel incat fiecaruia sa ii vina randul, prin rotatie, intr-un week-end, sa «rateze» stiri. Un astfel de demers de presa ar demonstra cateva lucruri: ca ziarele pot fi civilizate, epurate macar din cand in cand si ca oamenii simplii sunt si ei importanti.
Sa vedem, are cineva sange in el ca sa faca asta?

3 commentaires:

 1. jurnalistii cu siguranta ca si-ar dori. problema este ca mai exista si redactori sefi/directori care nu isi dau acceptul pentru tipar decat daca materialele sunt de senzatie. o sti doar . . .

  RépondreSupprimer
 2. O stiu... de-aia am propus un "gentlemen agreement" intre redactorii-sefi. Ei trebuie sa ajunga la o anumita maturitate profesionala in care sa inteleaga ca daca rateaza o data pe Madame Udrea de exemplu, de fapt n-au pierdut nimic. Sau daca nu scriu o zi despre chilotii de silicon ai lui Mazare, de asemenea n-au pierdut nimic. Stiu ca niciun redactor-sef/director din Constanta nu o sa spuna "da" unei asemenea idei, nu ca nu ar intelege-o, ci pentru ca au mereu teama asta anormala de a iesi din tipare. Tare mi-ar placea sa ma "dezamageasca" cineva si sa faca un experiment ca asta. De aceea am intrebat, la final, daca are cineva sange-n el ca sa faca asa ceva.

  RépondreSupprimer
 3. Nu cred ca sunt in stare sa faca macar pentru o luna acest lucru. Mi-ar placea totusi sa ma contrazica si sa imi faca o bucurie in sensul de a se comporta asa cum ai scris tu in articol.
  Dar...traiesc in Romania...si - vorba lui Mircea Badea - asta imi ocupa tot timpul!

  RépondreSupprimer

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.