Pages

vendredi, avril 01, 2011

Medic roman in Franta (5)

Sa presupunem ca sunteti medic de familie si vreti sa va instalati in Franta. In acest caz va intereseaza aceasta postare deoarece multi medici romani au impresia gresita ca in Franta vor fi angajati de cineva ca medici de familie. Aici, medicina de familie se numeste simplu medicina generala si este activitate privata, adica profesiune liberala, altfel spus afacere personala. Prin urmare trebuie sa stiti ce aveti de facut in acest sens.
Alt lucru extrem de important este ca medicul roman sa priceapa ca aici nu e Romania. In afara de stiinta, trebuie sa uite tot ce a facut pana acum in Romania si sa isi dea seama ca aici sistemul medical este diferit. Pacientii isi platesc consultatia pe loc, in cash sau cec, urmand ca ei sa astepte sa fie rambursati de casa de asigurari, nu medicul. La sfarsitul zilei de munca, medicul stie exact ce a castigat in ziua respectiva. Insa, asteptarile sunt mari, pacientii vor sa va descurcati din prima ca si cum ati fi muncit de o viata in Franta, iar asta nu e deloc usor. Sa ma explic: citeam saptamana trecuta un articol intr-un ziar local despre instalarea intr-o comuna a unei doctorite romance. Intrebata fiind cum i se pare sistemul francez fata de cel medical, ea a raspuns: «Nicio problema, denumirile bolilor sunt aceleasi!» Parerea mea? In cateva luni sunt sigura ca o sa citesc cum doctorita romanca a parasit comuna. Sistemul medical francez NU se rezuma la numele bolilor! Este iresponsabil sa afirmi ca te descurci intr-o lume complet noua doar pentru ca stii numele bolilor. Si sa stiti ca nici macar astea nu sunt chiar la fel ca in Romania. 
Veti intelege urmarind postarile despre medicina in liberal in Franta, despre ce vorbesc.

Pasul 1. Ati obtinut de la Ministerul Sanatatii certificatele de conformitate care va dau dreptul sa va inscrieti la Ordinul Medicilor in Franta. Urmeaza gasirea unui post. Fie apelati la o firma de recrutari, fie faceti ceea ce va voi explica. Iata, de exemplu, un site unde comunele franceze in cautare de medic generalist publica anunturi. Se numeste annonces médicales. Sau, pur si simplu cautati pe www.google.fr comune care au nevoie de medic. Fiti foarte atenti la numarul locuitorilor din acea comuna. Nu va intereseaza sub 1.500 de locuitori pentru ca nu veti castiga suficient. Odata ce ati verificat comuna pe Wikipedia, pe site-ul primariei, treceti la fapte daca va place ce vedeti. Contactati primarul trimitandu-i un CV si o scrisoare de intentie pe e-mail, precizand ca sunteti pe cont propriu, adica instalarea in comuna respectiva nu presupune plata de catre Primarie a vreunui onorariu catre o firma de recrutari.

UPDATE 22.05.2013: Primita de la Nic prin e-mail, o lista de site-uri utile unde puteti cauta anunturi de posturi:

www.dmg-nantes.fr
www.stethonet.org
www.annonces-pro-sante.com
www.distrimed.com
www.doc112.com
www.qapa.fr
www.solutionsmedicales.fr
www.internet.cdm44.org

Pasul 2. Sunteti «pe felie» cu primarul. Cereti sa vedeti comuna si conditiile pe care vi le pune la dispozitie, adica sa vizitati, dar pe banii primariei. Folositi vizita pentru a negocia toate conditiile instalarii, le gasiti mai jos, si pentru a face, impreuna cu primarul, un prim drum la Ordinul Medicilor, respectiv in capitala judetului in care urmeaza sa va instalati ca sa confruntati cu ei documentele pe care le aveti, astfel incat sa va asigurati ca va intoarceti la ceva sigur. Daca negocierea cu primarul merge bine, puteti déjà sa va depuneti la OM dosarul de inscriere deoarece interviul propriu-zis va avea loc in interval de 3 saptamani sau o luna, deci castigati timp. 

Pasul 3. In ceea ce priveste instalarea unui medic de familie in Franta, exista doua mari categorii de demersuri care trebuie intreprinse: administrative et professionale.

1) Demersurile administrative:

- inainte de orice, inscrierea la Ordinul Medicilor din Franta. Pentru aceasta trebuie sa va constituiti dosarul care pe care il veti depune la Consiliul Departamental al OM (cum spuneam mai sus), din departamentul in care urmeaza sa va instalati. Acesta trebuie sa contina, evident, actele de studii si certificatele de conformitate in copie si traducerile legalizate in limba franceza, apoi, in mod obligatoriu, o adeverinta din partea Primariei care certifica faptul ca urmeaza sa va instalati acolo si in care se precizeaza adresa la care veti domicilia in comuna si adresa viitorului cabinet. Din momentul in care ati depus dosarul, in mod normal, veti fi convocat in termen de 3-4 saptamani pentru a sustine interviul cu Presedintele si ceilalti membri ai Consiliului Departamental al OM. Aceste 3-4 saptamani nu sunt timp pierdut, trebuie sa il folositi la maxim pentru a va pregati activitatea si adaptarea la sistemul medical francez. Trebuie sa platiti si taxa de inscriere care este in jur de 145 de euro.

- interviul la OM are ca principal scop testarea nivelului de cunoastere a limbii franceze. Nu va verifica nimeni cunostintele de medicina la Ordin, nu se pun intrebari profesionale, ci veti fi chestionati, in primul rand, de ce ati ales Franta, ce planuri aveti, de ce ati parasit Romania, etc. Apoi, veti depune juramantul lui Hippocrat. Nu conteaza ca l-ati mai depus o data in Romania. Aici este o lume noua in care sunteti acceptat, deci trebuie sa depuneti juramantul si in fata lor. La acest interviu 99% dintre medici sunt acceptati. Puteti fi respins doar in cazul in care vorbiti foarte prost limba franceza si cunosc un asemenea caz. Deci, in principiu, veti fi acceptat fara probleme. Hartia de inscriere nu vi se da pe loc, ci in cateva zile.
-imediat ce ati fost inscris la Ordin, cu hartia de inscriere incepeti drumurile: la CPAM (Caisse Primaire d’Assurance Maladies) ca sa fiti luat in evidenta si sa procurati «les feuilles de soins» (o sa revin cu explicatii despre acestea cand o sa discutam din punct de vedere tehnic despre activitatea din cabinetul medical), la DDASS (Directia de Sanatate) pentru a obtine numarul ADELI (echivalentul codului de parafa din Romania). Mergeti, de asemenea la URSSAF (fiscul francez) pentru a va declara activitatea la nivel fiscal, mergeti la banca pentru a va deschide contul personal si contul profesional. Va faceti in calculator modelul de ordonanta (asa se numesc retetele) si modelul placii pe care o veti instala la exteriorul cabinetului, langa usa. Pe ambele trebuie sa se regaseasca numele, orarul de lucru si numarul de telefon fix. Apoi, cu sprijinul primarului, gasiti o tipografie pentru a tipari ordonantele si un atelier care sa va confectioneze placa. Unele Consilii Departamentale va cer sa puneti déjà din dosarul de inscriere modelul de ordonanta si de placa. Cand depuneti actele prima oara la OM intrebati daca vi se cer si acestea pe langa actele de studii si certificatele de conformitate. In toate aceste demersuri, primarul va pune la dispozitie «l’attestation de domicile», despre care am mai vorbit in serialul «Mère Marianne» si v-am spus ca o sa va fie ceruta peste tot : la banca, la URSSAF, oriunde. 

- din partea primariei, un demers foarte important este incheierea contractului de inchiriere pentru locuinta si al celui pentru cabinet. Cereti gratuitate pe timp de un an pentru ambele. Inainte de a negocia cu primarul, verificati daca nu cumva comnuna respectiva face parte din Zona de Reabilitare Rurala (ZRR, zone de revitalisation rurale) pentru ca in acest caz veti fi scutit de orice fel de impozit pe venit pe timp de 5 ani. Adica tot ce incasati la cabinet se numeste profit net, nu platiti nimic la stat. 

-tot primaria trebuie sa va asigure o linie telefonica fixa si o conexiune internet la cabinet. Linia telefonica este importanta, in afara de apelurile pacientilor, pentru transmisiile fax. Internetul este vital pentru ca prin el veti face transmisiunile instantanee de date catre CPAM. Despre asta, vom vorbi la partea «tehnica» a consultatiei medicale in Franta.

- asigurarea de mal-praxis este obligatorie si va fi solicitata de institutiile de sanatate (DDASS, CPAM). Pentru a trece in revista firmele de asigurari franceze, revedeti serialul «Mère Marianne» acolo unde am explicat asigurarile auto.

2) Demersurile profesionale:

Medicina, ca stiinta, este aceeasi peste tot, dar exista mari diferente de la o tara la alta. Trebuie sa aveti in vedere urmatoarele :
- inainte de orice, farmacopeea franceza sau Dictionarul VIDAL dat fiind ca medicamentele utilizate in Franta au denumiri comerciale, in foarte mare parte, diferite. Avantajul medicilor romani este ca sunt obisnuiti sa scrie ordonantele folosind DCI-ul, adica substanta activa, prin urmare orice farmacist francez o sa fie capabil sa va inteleaga. Problema este alta: ceilalti medici folosesc extrem de rar DCI-ul, molecula, asa ca in momentul cand veti purta o conversatie sau o corespondenta despre un pacient cu un medic specialist, de exemplu, va trebui sa fiti capabil sa va exprimati ca el. Medicii francezi prefera denumirile comerciale. De exemplu, ei vor utiliza rar denumirea de «furosemide» si vor scrie/spune «Lasilix». Sunteti, deci, obligat sa va adaptati. Apoi, exista o gramada de medicamente despre care in Romania nu s-a auzit inca si care aici sunt uzuale. 

- pregatirea pentru a stii sa lucrati cu Cartea Vitala si cititorul de carti vitale. Este un lucru… vital ! Pacientii vor evita sa apeleze la un medic care nu foloseste Cartea Vitala pentru ca asta le produce neplaceri la termenul de rambursare a consultatiei. Ei vor sa le faceti toate formalitatile pe loc si informatizat.

-informati-va asupra sistemului de asigurari (revedeti si serialul «Mère Marianne») pentru ca este total diferit de cel romanesc. De exemplu, aici somerii nu platesc consultatia, medicul va fi platit de stat pentru asistenta acordata acestei categorii de persoane. Ei sunt acoperiti de ceea ce se numeste CMU (couverture maladie universelle) si nu trebuie sa le cereti bani pentru consultatie. In momentul cand introduceti cartea vitala in cititor, calculatorul o sa va arate ca sunteti in fata unei CMU, deci suma de plata este zero.

- pregatirea despre modul in care veti scrie ordonantele medicale. O sa va pun la dispozitie cateva modele incepand de la ordonanta de tratament, pana la cea de concediu medical, kinésithérapie, infirmiera, papuci medicalizati, baston sau carje, aerosoli, oxigenoterapie, pat medicalizat, absolut orice.

- pregatirea asupra felului in care veti colabora cu colegii, medicii specialisti si spitalele. Veti primi scrisori de la alti medici si veti trimite scrisori despre pacientii dumneavoastra, de exemplu, atunci cand trimiteti pe cineva la un specialist. O sa pun la dispozitie pe blog si cateva modele de astfel de curiere medicale.

-pregatirea in ceea ce priveste franceza medicala (termenii medicali francezi; de exemplu fibrilatia atriala aici se numeste AC/FA, ceea ce vrea sa spuna «arhytmie cardiaque par fibrillation auriculaire»). Studiati site-ul Haute Autorité de Santé (HAS). Dar nu numai asta, trebuie sa va puneti la punct si cu franceza populara, altfel va fi dificil sa va intelegeti cu varstnicii mai ales. Un exemplu: un batran vine si va spune ca are «mal au cœur». Nu are niciun rost sa va repeziti sa ii ascultati cordul. Ceea ce vrea el sa va spuna este ca ii vine sa vomite. Sau, perfuziile sunt mai bine cunoscute in popor sub denumirea de «goutte-à-goutte» adica «picatura cu picatura». Sau «il chauffe» vrea sa spuna ca «el face febra», in traducere textuala, se incalzeste. Le puteti afla stand de vorba cu oamenii din comuna.

Dotarea din cabinet va fi platita de primarie care trebuie sa va puna la dispozitie si stricul necesar in locuinta. Ce va trebuie in cabinet:
-la intrare: placa, rampa pentru handicapati si sala de asteptare cu cateva scaune
- in cabinet: un birou cu un scaun pt medic si 2-3 scaune pentru pacienti
- pe birou: un calculator, faxul, imprimanta si cititorul de Carte Vitala
- in calculator: programul care va arata datele stocate pe Cartea Vitala si care face transimisiunea spre CPAM in momentul cand pacientul va plateste consultatia. Acelasi program contine si versiunea informatizata a Dictionarului VIDAL, lucru extrem de util, si aplicatia de scris ordonante. Programul va fi furnizat de firma de la care veti cumpara cititorul de carti vitale.
- o masa de consultatii cu consumabile, adica ceraceafuri de hartie de unica folosinta.
- un otoscop, un stetoscop, un tensiometru, un termometru, un glucometru.
- dulapul de urgenta care contine cateva medicamente si materiale sanitare de urgenta si pe care le procurati din cea mai apropiata farmacie
- dulapul pentru dosarele medicale ale pacientilor.

Inainte de a incepe activitatea, aveti obligatia de a publica doua anunturi in doua ziare locale, nu sub forma de publicitate, ci de informatie, din care sa reiasa ca doctorul X s-a instalat in comuna Y si incepe activitatea la adresa cutare in ziua Z. Anunturile sunt platite de primarie si trebuie sa le depuneti si la OM.
Daca aveti copii, cereti primarului sa se ocupe de scoala, in sensul sa ia legatura cu directorul si sa va fie acceptat copilul la scoala imediat. O alta sugestie, cereti primarului ca inainte sa va incepeti activitatea sa organizeze o reuniune cu oamenii din comuna (la francezi este ceva normal sa se adune in reuniuni publice) ca sa va prezinte localnicilor si sa puteti schimba doua vorbe cu lumea.
Asta despre instalare; in episoadele urmatoare vom vedea cum decurge practic activitatea la cabinet.

P.S. (03/04/2011): Afin de trouver ce que vous avez besoin (des communes à la recherche d'un médecin généraliste en France) sur www.google.fr, vaut mieux écrire les mots de recherche en français, pas en roumain! Quand même...  

148 commentaires:

 1. Foarte util blogul tau si mai ales ceea ce postezi pe el despre instalarea in Franta a medicilor romani.
  Pacat de faptul ca eu am o profesie care nu are niciun viitor pentru mine in tara lui Hugo si Voltaire. In calitate de consilier juridic, nu am nicio sansa. Poate daca ma fac agricultor, capsunar sau secretar plimbator de acte sa am vreun succes de a pleca din Romanica asta fascinanta in prostie...

  RépondreSupprimer
 2. Oricum, timp de doua luni, la sfarsitul anului trecut, prin intermediul EURES, am incercat sa imi gasesc un job afara, chiar si ca muncitor necalificat, fiind decis sa renunt la stabilitatea de acasa, numai pentru a scapa de fascinanta prostie din Romania.
  Pentru ca nu am primit raspunsuri favorabile si pentru ca alte firme nu mi-au raspuns, am renuntat la inceputul acestui an sa mai caut..., desi imi este din ce in ce mai greu sa suport Romania politica si proasta din zilele noastre.

  RépondreSupprimer
 3. Dotarea cabinetului o face primaria obligatoriu (acest aspect este prevazut legal) sau difera de la caz la caz?

  RépondreSupprimer
 4. Acest aspect nu este prevazut intr-o lege anume, ci tine de decizia Consiliului Local care are putere de lege in comuna respectiva. De regula, primarul care primeste candidatura unui medic si "bate palma" cu medicul respectiv, propune investitia in Consiliul Local si, de obicei, consilierii sunt de acord pentru ca este interesul comunei sa aiba un medic si ei stiu ca nimeni nu vine sa investeasca in locul lor.

  RépondreSupprimer
 5. Numele meu este Anca si va multumesc tare mult. De doua ori: o data pentru raspunsul clar referitor la dotarea cabinetului si mai ales pentru toate informatiile de aici. Ma intereseaza acest aspect pentru ca am primit o oferta de a prelua un cabinet in sud-est, dar contra cost. Nu mi se pare normal sa incep cu un minus sa spunem, mai ales cand in aceste zone chiar se cauta medici. In conditiile in care am refuzat asa ceva, mi s-a propus sa ma instalez singura si sa imi dotez eu cabinetul cum cred de cuviinta. Am inteles ca pana acum tot asa s-a procedat: cine venea sa se instaleze prelua afacerea contra cost si o vindea la final urmatorului. Mi se tot repeta ca zona este foarte stabila economic, fiind aproape de Elvetia si ca in scurt timp imi voi amortiza investitia.
  Eu sunt specialist geriatrie, dar am experienta cu toate categoriile de pacienti prin practica homeopatiei in ultimii ani. Chiar mi-as dori sa pot practica in continuare si homeopatia daca ajung la o intelegere si vin in Franta. Nu am gasit foarte clar insa in ce conditii se face acest lucru. Doar mi s-a spus ca in general medicii francezi au dreptul de a prescrie si medicamente homeopate. Cel putin la noi legislatia este clara si legal trebuie sa faci dovada unei diplome, ceea ce presupune ca ai absolvit cursurile stabilite de MS si Centrul de perfectionare. Stiu ca Franta are un sistem de rambursare partiala a consultatiei si a medicamentelor homeopate si ca inclusiv sistemul de invatamant are o buna prestanta fata de imaginea existenta la noi in tara.

  RépondreSupprimer
 6. Ati facut bine spunand nu acelei "oferte". Cumpararea unui cabinet este escrocherie pe fata. Nu aveti nevoie de asa ceva, va puteti instala oriunde in Franta fara sa platiti un singur euro, in afara de taxa de la Ordin. In ce priveste homeopatia, nu cunosc foarte bine domeniul, dar sa stiti ca aici nu are asa mare amploare ca in Romania. Si am dubii cu privire la rambursarea produselor homeopate, mai ales acum cand statul francez (Sarkozy) cauta sa scoata cat mai multe medicamente de pe lista de rambursari. Altfel spus, nu va bazati foarte mult pe homeopatie.
  In alta ordine de idei, fiind geriatru, aveti posibilitatea sa incepeti intr-un spital inainte de liberal, aici geriatrii sunt cautati cu disperare mare. Ati avea ocazia sa va adaptati la sistem inainte de a va lansa pe cont propriu...

  RépondreSupprimer
 7. Buna ziua
  Sunt Maria si sunt casatorita cu un medic fizioterapeut ,
  am vazut ca esti foarte draguta si raspunzi tuturor cu o deosebita placere si amabilitate , sper ca si intrebarea mea sa isi gaseasca raspuns de la tine ,
  noi dorim sa venim in Franta , dar sotul meu nu este cetatean UE , este egiptean , are doar rezidenta pe 5 ani in Romania . Intrebarea mea este daca el poate practica in Franta sau sunt ceva reguli mai stricte in acest sens, si daca exista vreo sansa sa gaseasca un post.
  multumesc anticipat indiferent de care v-a fi raspunsul tau.
  Stima
  Maria Rusu

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Maria Rusu: pentru medicii din afara UE este nu complicat, ci foarte complicat. In Franta este o intreaga dezbatere in acest moment pe acest subiect. Au vrut sa ii dea afara din sistem, la 1 ianuarie 2012, pe toti medicii din afara UE care nu au luat examenul de la CNG, chiar daca acestia lucreaza de ani de zile aici. Au revenit asupra deciziei si au amanat pana in 2016 cu conditia ca acesti medici sa isi regularizeze situatia. Pe scurt: poate gasi un post de praticien attaché associé, dar trebuie sa se inscrie la CNG pentru examenul de autorizatie de practica. Acest examen are voie sa il dea doar de 3 ori. daca pica, nu mai are alta sansa. Dar, cat timp exista o mica speranta, poate incerca. O sa ma "sap" sa vad daca s-a mai modificat ceva, dar asta era situatia pana acum. Va tin la curent. Mult succes!

   Supprimer
 8. Buna ziua!
  Sunt medic stomatolog in Romania si mi-as dorii sa pot lucra in Franta cateva luni pe an, daca exista aceasta varianta.
  Ce stiti despre valabilitatea certificatului de conformitate ? Actele traduse si legalizate au nevoie de apostila de la Haga?
  Va multumesc,
  Ioana

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. Buna, Ioana!
   Eu nu cunosc foarte bine procedura pentru medicii stomatologi, stiu doar ca e diferita fata de cea pentru ceilalti medici. Din ceea ce am aflat de la prieteni, se pare ca certificatul de conformitate este valabil doar 3 luni si ca ar fi necesara apostila ceea ce pe mine ma uimeste total. Dar acestea sunt doar informatii vehiculate in Romania pentru care nu am confirmare. Iti recomand sa consulti site-ul oficial al Ordinului Medicilor Dentisti din Franta (Ordre des Chirurgiens-Dentistes) si poti chiar sa le scrii un e-mail in care sa ii intrebi exact ce acte ai nevoie ca sa fii inscrisa la ei. Iti vor raspunde si chiar foarte repede. In paralel o sa ma mai interesez si eu. Tinem legatura!

   Supprimer
  2. Am citit si eu postarile pentru ca sunt interesata de un post ca medic de familie in Franta.As avea o intrebare legata de partea profesionala , cam ce patologie exista si cum se adapteaza un medic roman la tratarea ei , cam ce se asteapta de la medicul de familie , pentru ca presupun ca este diferit fata de Romania.pe de alta parte , puteti sa-mi spuneti care este venitul net , in medie , si cit de civilizat se poate trai din el.O famile cu un copil de 12 ani , de ex , cam de ce veni ar abvea nevoie pentru a trai civilizat?

   Supprimer
  3. @Anonim: patologia care exista este cam tot ce exista in cartile de medicina. Aici medicul de familie trebuie sa stie tot, astfel incat sa trateze sau sa orienteze corect pacientul spre specialisti. De exemplu, in Franta, diabetul se trateaza in primul rand la medicul de familie, nu la diabetolog. Bolnavul de diabet nu ajunge la specialist decat in cazul in care boala se dezechilibreaza, altfel este datoria medicului de familie. Mi-e greu sa va fac o lista de patologii deoarece aici o sa vedeti de toate la cabinet pentru ca sistemul lor asa functioneaza, medicul de familie este foarte important, deci pacientii vin la el mai intai pentru orice tip de problema, de la depresie psihica, la boli cardiace sau cancer. Deci, pregatiti-va sa puteti face fata la orice tip de patologie. Cat despre venituri, eu as zice ca trebuie sa va asigurati de un minim de 5.000 de euro, dar bineinteles ca se poate si mai mult, totul depinde de postul pe care vi-l alegeti. Am explicat in episodul 8 cum sa va calculati veniturile si cheltuielile in functie de clientela potentiala.
   Si, da, nu este diferit, ci FOARTE diferit de Romania, sistemul medical romanesc este in preistorie fata de cel de aici, adaptarea va fi foarte dura, dar este posibil cu hotarare si curaj.

   Supprimer
 9. Ma numesc Madalina sunt medic de familie si incerc sa gasesc ceva in Franta.Am trimis datele mele cam la 20-30 de Centre medicale luate de pe annonces-medicales.com...sau de pe lerecruteurmedical.com...dar nu am primit decat doua raspunsuri si acelea ca s-au ocupat posturile.Se interpun intermediarii sau ce se intampla?Mai am o oferta de la o firma de recrutare pentru o comuna cu 1300locuitori.Eu totusi m-am gandit ca este bine sa incep intr-un mediu spitalicesc pana ma perfectionez cu limba si pana incep sa prind secretele sistemului medical francez dar acum sunt foarte deceptionata pentru ca nu stiu unde sa mai caut oferte care sa fie serioase.Ma puteti ajuta?Multumesc.

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. Buna Madalina. Nu va e teama totusi sa incepeti in spital ? eu as avea emotii de la cabinet sa trec la spital, parca e altul mediu si cerintele...Chiar as fi curioasa sa stiu de ce e considerat mai usor inceputul in spital decat in cabinet cu care am fost obisnuiti deja..

   Supprimer
  2. Madalina, ti-oi fi gasit post intr-un spital francez?
   Te intreb ptr ca, dupa incercari istovitoare, am ajuns la concluzia ca spitalele franceze sunt ,,inchise" pentru medicii generalisti romani.
   In schimb, in liberal-in rural, toata lumea sta cu limba scoasa sa apara vreun medic, de oricare, gata sa munceasca de la 8 pana la ora 20 si de la 20 pana la 8.

   Supprimer
 10. @Madalina: Dati-mi, va rog, o adresa de e-mail. Multumesc!

  RépondreSupprimer
 11. Buna,
  As avea o intrebare cu privire la exersarea meseriei de dentist in Franta. Cumnata mea a facut facultatea in Romania, incepand din oct 2001 si ar vrea sa se mute in Franta sa profeseze. Mentionez ca intre timp nu a profesat. Care sunt demersurile? Multumesc!

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. un supliment de raspuns pentru Dvs.: daca doamna doctor nu a profesat in Romania, cred ca se aplica aceeasi metoda ca pentru ceilalti medici aflati in aceeasi situatie: trebuie sa accepte un post de PAA (am explicat pe blog ce inseamna, in episodul 3) pentru minim 2 ani, apoi sa ceara la CNG (Centre National de Gestion) autorizatia ministeriala de exercitiu care ii va permite sa se inscrie la Ordin. Nu ar strica sa verifice aceasta informatie contactand Ordinul:

   http://www.ordre-chirurgiens-dentistes.fr/a-propos/informations-legales.html

   Aici aveti nr de telefon si adresa de e-mail.

   Cat despre CNG, datele de contact sunt aici:

   http://www.cng.sante.fr/-Comissions-d-autorisation-d-.html

   Supprimer
 12. Stiti cumva si despre demersurile care trebuiesc facute in cazul dentistilor romani care vor sa lucreze in franta?Multumesc.

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Carmen, @Jerry: Da, stiu ce trebuie facut si am explicat pe larg. Daca aveti rabdare sa cititi episoadele dedicate dentistilor (cam de pe la 26 incolo) am spus ca cea mai buna solutie pentru a incepe in Franta este de a cauta un post de colaborator intr-un cabinet SAU de salariat intr-un spital. Am spus si de ce si, mai ales, ca trebuie evitate firmele de recrutari care propun vanzarea de cabinete dentare in Franta.
   In rest, demersurile sunt aceleasi ca pentru toti medicii: obtinerea certificatului de conformitate de la Ministerul Sanatatii roman pentru a va putea inscrie aici in Ordinul Chirurgilor Dentisti (asa se numesc in Franta stomatologii).

   Supprimer
 13. Am citit, in sfarsit,blogul tau. Ma bucur ca, atunci cand ne-am intalnit am avut puterea sa-i spun in fata lui Blondin ca are un contract foarte bun.......pentru el. :)))
  Lucrurile sunt un pic schimbate in acest moment......ar trebui sa scriem acest lucru...spre exemplu "aveti obligatia sa faceti doua anunturi"......e ALTERNATIVA SI NUMAI CU APROBAREA OM !!!!!!!.

  O zi buna,
  Sorin Soare.

  P.S. pot sa raspund si eu celor interesati...dupa ce luam legatura si o sa-ti dau adresa mea de mail.

  Bon chance la instalare

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Sorin Soare: Ma bucur sa dau de Dvs.! Sper ca sunteti bine si dvs. si sotia. Da, imi amintesc de intalnirea pe care ati avut-o cu musiu' si va felicit pentru cum l-ati pus la punct atunci:)))
   Adresa mea de e-mail este publicata pe blog: maria_medical2@yahoo.com
   Astept vesti de la Dvs!

   Supprimer
 14. Buna seara! M-ar interesa daca un medic generalist poate deveni medic de familie in Franta fara a avea rezidentiatul in medicina generala.Multumesc.

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Anonim: Am spus deja asta pe blog, de multe ori, in principal cand am explicat cum se face inscrierea la Ordin. Raspunsul este DA. Detaliile le gasiti daca cititi tot cu atentie.

   Supprimer
 15. Buna ziua. Ma numesc Mariana si as vrea sa va cer parerea in legatura cu un cabinet de medicina generala. Acesta se afla intr-o comuna cu aprox. 5500 locuitori.Mai exista acolo un medic francez in pragul pensionarii si acesta care deja doreste sa se pensioneze. Cum dvs vedeti lucrurile mult mai obiectiv , v-as fi recunoscatoare pt orice sfat. Cu multumiri

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Mariana: Judecand strict dupa informatiile sumare pe care mi le dati, parerea mea, sumara, este ca se poate sa fie bine.

   Supprimer
 16. Buna ziua.Ma numesc Carmen sunt medic de familie de 20 ani ,am obtinut certificatul de conformitate si as dori sa incep demersurile pt a lucra in Franta ca medic generalist inlocuitor pt cei din liberal care pleaca in concediu(remplacement)2013.Ce ma sfatuiesti ,care ar fi pasii pe care ar trebui sa ii fac.Multumesc

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Carmen: Pasii pe care trebuie sa ii faceti sunt deja explicati pe
   blog de la A la Z. Sunt aceiasi ca pentru toata lumea, doar ca la
   inscrierea la OM cereti sa fiti inregistrata pe lista de médecins
   remplaçants. Atat.

   Supprimer
 17. bine v-am gasit!

  Apelez la vasta experienta ce o aveti si intreb cat este valabil in Franta certificatul de conformitate obtinut in Romania, ptr medicii generalisti/de familie?

  Cel obtinut la finele lui 2010 mai poate fi folosit acum, in Franta?

  O duminica placuta, va doresc

  RépondreSupprimer
 18. Buna seara,buna dimineata!
  Va scriu din California /USA,sunt medic stomatolog,am diploma romaneasca,am lucrat o vreme in Elvetia,apoi am emigrat in America,aici am trecut aproape toate examenele de echivalenta
  -in acest moment exista posibiliatea sa plec cu toata familia in Franta(sud)
  ce ma sfatuiti sa fac-?
  Mihaela -

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Magda: In primul rand, daca ati intrerupt exercitiul stomatologiei mai mult de 5 ani in UE (Ro sau Elvetia), trebuie sa verificati inainte de orice daca puteti sau nu sa fiti inscrisa in Ordinul Chirurgilor Dentisti in Franta. (Daca raspunsul este NU trebuie sa urmati pocedura Hocsmann pentru autorizatia ministeriala de exercitiu).
   Mai departe, in situatia in care aveti dreptul de a fi inscrisa la Ordin, nu pot sa va dau niciun fel de sfat atat timp cat nu mi-ati spus in ce conditii vi s-a propus sa lucrati in Franta, ce oferta concreta aveti. Pot sa va spun doar sa fugiti ca dracul de tamâie de cei care va propun sa cumparati cabinet dentar aici, pentru motivele pe care le-am explicat de multe ori pe blog.

   Supprimer
 19. Buna seara! As dori sa va intreb daca sunt sanse sa pot lucra in Franta ca medic de familie, ce trebuie sa fac, si ce mi-ati putea recomanda, tin sa mentionez ca sunt medic rezident de medicina familie anul III , mi-am dat examenul de specialitate in luna octombrie, iar contractul ca rezident imi expira in luna februarie.Va multumesc mult!

  RépondreSupprimer
 20. @Anonim: Recititi lista de acte cerute la inscrierea in Ordinul Medicilor. Daca le aveti, inseamna ca aveti sanse, sincer, chiar nu va inteleg ingrijorarea! S-a raspuns la aceasta intrebare, cred, de 100 de ori pe acest blog. Cititi!

  RépondreSupprimer
 21. Buna ziua. Ma numesc Scaiceanu Cristina Ana sunt medic specialist medicina de familie , am un cabinet in Constanta de medicina de familie deschis in 2008. Am gasit acest blog interesant si util si ma gandesc sa va impartasesc din experienta mea.
  Dupa alegerile din 2009 am decis impreuna cu familia sa parasim tara si cum Franta ne primea cu bratele deschise am incercat acolo. Dar...
  Am contactat o firma de recrutare, Moving people care in principal recruta medici pentru Belgia pentru spitale si case de batrani , eu cerand in mod expres un post de medic de familie in Franta. Dupa o asteptare de 6 luni am inceput niste cursuri de Franceza generala si medicala care au durat cam 4 luni si apoi ... liniste, totul s-a sistat.Insistand la firma mi-au propus un post de medic in sudul Frantei la un spital de boli nervoase (interesant ca nu mi-au spus ce fel de spital este decat la fata locului), pe care l-am refuzat.
  Considerand ca nu mai am nimic de a face cu ei am cautat o alta firma de recrutare si am gasit Medicis Consult care mi-a facut multe propuneri in comune mici cu putini locuitori sub 2000 si mi-a fost un pic teama , dat fiind ca eu in Romania am aproximativ 2600 de pacienti pe lista si am in jur de 40 consultatii pe zi.
  Apoi s-a intamplat ca am ramas gravida si au refuzat sa mai discutam pentru ca nu doreau complicatii cu o doctorita gravida care urma sa nasca in iunie 2012. In fine, am nascut , am revenit la munca dupa o luna si mi-am continuat cautarile intrucat acum aveam doi copii pentru care trebuia sa lupt.
  Doamna Cusnir cu care discutasem la acea firma era acum la MedJob Consulting si m-a contactat si asa a inceput totul.

  Acum doar ce m-am intors din Franta, am vizitat comuna Plonevez du Faou aproape de Quimper care are in jur de 2500 de locuitori si nici un medic. Ajunsa acolo am aflat ca mai este o localitate la cativa Km, Collorec cu aproximativ 700 locuitori care aveau obiceiul sa vina in Plonevez.
  Cum a decurs totul:
  am fost asteptata de dl de Penfentenyo in gara la Rennes , am ajuns dupa vreo 3 ore in comuna unde am discutat cu primarul care mi-a spus ca au cumparat cabinetul de la medicul care s-a pensionat la sfarsitul anului 2012 cu tot ce era in el inclusiv programul informatic (stiam ca e destul de scump)si cititorul de card. Cabinetul are inclusiv sala de operatie in cazul in care doresc sa fac mica chirurgie (oricum arata super fata de cabintul meu ). Ca si conditii mi-au asigurat gratuitate cazare si cabinet pana voi avea 15 consultatii pe zi, secretatra platita de primarie (aici nu am stiut sa intreb daca dupa ce castig mai bine o voi plati eu ), mi-au prezentat tot corpul para medical, mi-au aranjat o vizita la o colega romanca instalata in urma cu 3 luni intr-o localitate apropiata, o intalnire cu o dr. frantuzoaica ce organiza garzile pentru centrul de permanenta si care m-a atentionat ca voi avea garzi la fiecare 2 sapatamani si de asemenea am vizitat si Casa de batrani unde fostul medic avea pacienti si pe care urma sa-i preiau eu.
  Toata lumea era deschisa , placuta , vesela si aveau o singura grija :sa trec de interviul de la Conseil de l'Ordre. Si eu la fel...
  Acum ma aflu in aceasta faza si va voi tine la curent. Va multumesc pentru rabdare si iertati-ma daca am scris prea mult

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Cristina Ana: Mult succes, doamna doctor, tineti-ne la curent, multumesc frumos!

   Supprimer
 22. Buna ziua!
  Sunt medic dermatolog in Romania si am primit recent o propunere, printr-o firma de recrutare, pentru un post in Franta, in liberal, intr-un centru termal din zona Montpellier, cu un castig estimat destul de consistent.Practic centrul termal doreste contract cu un practician liberal... nu stiu ce rol are agentia dar cum deocamdata nu au cerut nimic de la mine, nici nu prea ma intereseaza.
  Am citit pe blogul tau cateva informatii si pe site-ul Ordinului Medicilor informatiile oficiale. Am cateva intrebari:
  Unde este prevazuta dotarea minimala a cabinetelor pe specialitati si actele medicale permise in cadrul fiecarei specialitati?
  Ma pot obliga prin contract cu penalizari la o durata determinata a prezentei in localitatea respectiva?
  Cam cat dureaza toate demersurile ca sa fii pe deplin functional -profesional si fiscal? Ma intereseaza cat dureaza si ca timpi de asteptare si de cate zile efectiv de prezenta la diversele autoritati este nevoie in Montpellier, dat fiind faptul ca acel centru termal unde se presupune ca imi voi desfasura activitatea este la cateva zeci de km
  Dat fiind faptul ca nu am mai lucrat in Franta, cat de dificil crezi ca imi va fi sa ma acomodez cu sistemul de sanatate-mod de prescriere, scrisori etc, dat fiind faptul ca patologia pacientilor va fi destul de limitata-cateva boli?
  Sunt obligata sa imi angajez secretara sau asistenta? La ce nivel de salariu ar trebui sa ma astept sa mi se ceara ?
  Sunt mai multe nivele de onorariu? Unde pot gasi informatii despre asta?
  Cam care este nivelul impozitelor in Franta, daca nu am copii, familie etc, si ma astept sa raman cam cu 35000 euro net pe an?
  Iti multumesc mult. Apreciz enorm efortul tau si calitatea informatiilor, ca si calitatea jurnalistica apostarilot. Iti doresc mult succes. Daca ai mai raspuns unor intrebari asemanatoare te rog sa imi indici in care dintre postari.
  Toate cele bune.

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Anonim: Fara suparare, ci spre binele Dvs va zic din start: din intrebarile adresate se vede ca sunteti departe de realitate si presupun ca firma de recrutare este de vina pentru asta. Toate intrebarile Dvs au raspuns pe acest blog: cititi serialele Medic roman in Franta si Mère Marianne, dar de la A la Z, si veti intelege totul si, mai ales, ce va ascunde firma de recrutare. Nu pot sa reiau intr-un comentariu toate explicatiile de care aveti nevoie, dar va zic rapid trei lucruri:
   1. nu va poate nimeni obliga prin niciun fel de contract sa ramaneti acolo; semnarea de contracte de acest gen este ILEGALA in Franta si am spus acest lucru de foarte multe ori pe blog. Cititi!
   2. "Castig foarte consistent" inseamna 35.000 de euro net pe an?! Un medic specialist, de ex dermatolog, in Franta nu castiga sub 300.000 de euro brut pe an, deci daca 35.000 net este tot ce vi se propune inseamna ca postul este foarte prost. Dar, FOARTE prost. Un medic generalist castiga deja mult mai mult ca Dvs.
   3. asistenta medicala (infirmiera se numeste aici) angajata intr-un cabinet medical NU exista in Franta; asta numai in Romania vedeti. Nu, nu sunteti obligata sa angajati secretara. Onorariile pentru actele medicale pe care le veti realiza vi se vor da de la CPAM.
   Si inca un sfat sanatos: orice nelamurire aveti, spuneti-o la Ordinul Medicilor.
   In concluzie: daca tineti la viitorul Dvs, cititi cu atentie TOT ce am scris in cele doua seriale. Oricine va propune altceva decat am aratat aici trebuie trimis, cu eleganta, la dracul. Mult succes!

   Supprimer
  2. Multumesc mult. Ei estimeaza 100000 brut pe 7 luni, cat e sezonul turistic. Am scazut eu tot ce se putea scadea, chirii, impozit estimat la 30%, plata salariului pentru asistenta si asa am ajuns la 35000 care sunt chiar... profit, nu net la care se aplica impozit.
   Multumesc foarte mult inca o data, mult succes!

   Supprimer
  3. @Anonim: Insist, postul care vi se ofera este chiar... prost.

   Supprimer
 23. http://www.cfdt-retraites.fr/Les-revenus-eleves-des-medecins
  http://www.securite-sociale.fr/IMG/pdf/2011_plfss_pqe_maladie_10.pdf
  http://www.insee.fr/fr/themes/tableau.asp?reg_id=0&ref_id=NATTEF06114

  Am incercat sa ma documentez oarecum oficial si se pare ca venitul unui dermatolog nu depaseste 70000 euro anual. De unde aveti Dvs informatia cu 300000 euro? M-as bucura sa fie adevarata, pentru ca miza se schimba si pentru o astfel de suma merita chiar sa astepti sau sa faci o investitie mai mare.
  Va multumesc mult.

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Anonim: De unde am informatia? Intamplator traiesc aici de ani de zile si cunosc dermatologi. Si acum, pentru ultima oara, un calcul simplu:
   - o consultatie la dermatolog costa 50 de euro
   - sa zicem ca aveti numai 25 de consultatii pe zi (deci, lejer): 25x50=1250 euro/zi
   - o saptamana are 5 zile lucratoare: 1250x5= 6250 euro/saptamana
   - o luna are 4 saptamani: 6250x4= 25.000 de euro/luna
   - un an are 12 luni: 25.000x12= 300.000 euro/an
   Deja sunt medici generalisti, la 23 de euro consultatia, care au 300.000 pe an, asa cum exista si medici care nu depasesc 5000 pe luna. Depinde unde te instalezi si ce conditii accepti si, mai ales, cat de competent esti in meserie si in limba franceza. Link-urile care le dati spun clar: venit MEDIU, adica au adunat cabinetele care fac bani cu cele care nu fac si au tras o medie.
   Apoi: depinde daca va conventionati in sector 1 sau 2, de asta tine onorariul pe care il cereti. Inca ceva: in afara de consultatie, se intampla sa mai aveti si interventii, astea se platesc separat, adica in plus fata de consultatie.
   Concluzie: EU VA ZIC, DAR BINE CU FORTA NU SE POATE!

   Supprimer
  2. DACA VRETI IN VENDEE SUNT FOARTE PUTINIDERMAOLOGI.SE ASTEAPTA 6_8 luni pentru a putea fi consultat deci daca vreti sunati la 0788249353 .Eu sunt generalist aici, imi merge f.bine si puteti veni ca dermatolog

   Supprimer
  3. In regiuneq Vendee se practica MPR combinata cu acupunctura, homeopatia ?
   Am fost ieri in Franta in Haute Normandie, acum sunt in Belgia pentru prospectiuni ,
   interesqnt este faptul ca aici nu se utilizeaza diagnosticul computerizat ca in Romania ; In Romania cel putin unul din trei medici folosesc softurile de diqgnostic
   Franta este o tara superba care merita atentia noastra ; Nu am vizitat Vendee : Daca aveti amabilitatea sa Imi dati un e mail de contact ;
   usorul@yahoo.com

   Cateva informatii despre munca mea aici ;
   https://sites.google.com/site/acupuncturareumatism/
   Ma bucur sa aud lucruri bune despre colegii mei romani, chiar nu meritam sa fim bagati in aceasi oala cu tagma cersatorilor
   Dr Ioan Dumitrescu

   Supprimer
 24. Multumesc mult. Nu am vrut sa va contrazic, ci doar sa ma informez.Apreciez foarte mult informatiile Dvs.

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. Dermatologul meu care a iesit anul trecut la pensie, care mi-a fost si coleg la spital si prieten (deci mi-a zis) avea 30.000 de euro brut pe luna. Voilà!

   Supprimer
 25. sunt medic ginecolog si urmeaza sa cumpar un cabinet in franta ,cu o suma importanta ,localitate are 10000 loc ,am f multe necunoscute ,si sper ca vor veni pacienti la cabinet ,dar daca nu vin ,ce voi face ,cum platesc banca?

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Anonim: Daca nu merge cabinetul, nu puteti sa platiti creditul. Consecinta? Adio Franta! Pentru ca neplata creditului va pune in interdictie bancara timp de minim 7 ani aici, deci nu mai puteti nici sa respirati in tara asta. In Franta tot ce inseamna "bani" circula NUMAI prin banca, deci fiind interzis bancar nu o sa aveti cum sa cumparati nicio paine. Altfel spus, va faceti frumos valiza si va intoarceti in Romania.
   O intrebare daca imi permiteti: cum ati putut sa faceti asa ceva?! In conditiile in care ginecologii sunt lipsa grava in Franta si pacientele asteapta minim 6 luni pentru o consultatie, de ce ati avut nevoie sa cumparati cabinet?
   Daca nu ati semnat inca pentru credit, mai aveti timp sa renuntati la acest proiect abominabil. Va asigur ca puteti avea cel putin aceeasi clientela GRATIS oriunde va puneti placa in Franta. In orasul meu, de exemplu, nu exista niciun ginecolog liberal pentru 13.000 de locuitori la care se adauga toata regiunea din jur, in total 125.000 de suflete care se bazeaza pe numai 3 ginecologi salariati la spital. Intr-un cuvant, ati luat tzeapa vietii sau sunteti pe cale sa o luati zdravan de tot.

   Supprimer
 26. multumesc pentru raspuns ,si pentru sinceritatea totala cred ca ma voi maigandi am semnat doar cu cabinetul si firma de recrutare.

  RépondreSupprimer
 27. Cristina Ana poti sa lasi o adresa de mail pe forum? sunt in contact cu aceasta firma Moving People si nu stiu ce sa fac ! Multumesc !

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. sarahmedica@gmail.com

   Supprimer
  2. BUNA ZIUA!sunt curioasa a-ti reusit sa treceti interviul?

   Supprimer
 28. Buna Cristina Ana ! Sunt si eu medic de familie si sunt in contact cu aceasta firma de recrutare Moving people...poti lasa o adresa de mai sa mai vb ?

  RépondreSupprimer
 29. Buna seara.in primul rand tin sa_mi pastrez anonimatul ptr ca firma despre care o sa va vorbesc e din Marsilia!eu vreau sa trag un semnal de alarma ptr toti medicii romani care vor sa lucreze in franta ptr ca firma Farey Service practica niste tarife astronomice dar din nefericire medicul roman nu stie nimic!el stie decat ca pretul cabinetului este ,sa zicem 60 mii euro ptr care o sa faca credit in banca sa plateasca medicul , pacientela , bailul profesional dar habar nu are ca jumatate din banii acestia o sa_i revina firmei!!! ffff gravvv! e inselat cumplit si asta cu acordul tacit al mediculiu francez care semneaza un contract de confidentialitate cu aceasta agentie de recrutare ptr a nu divulga comisionul firmei!!!Farey Service e colaboratorul doamnei Bianca Stanciulescu din ROMANIA!! medicii romanii sunt inselati cumplit ! eu cred ca daca ei ar sti ca agentia practica comisioanele acestea si ar sema ar fi dreptul lor de a face ce vor dar din pacate ei habar nu au!!! ei afla apoi uneori dar e tardiv!

  RépondreSupprimer
 30. ma scuz ! am uitat sa inchei ! vraeu sa_mi promiteti ca_mi pastrati anonomatul in orice circumstante inainte de a publica ce v_am spus si daca nu nu sunt de acord sa_l postati pe blog !! va doresc o seara placuta

  RépondreSupprimer
 31. revin sa fac precizarea ca aceste comisioane depasesc valoarea cabinetului uneori si vorbim de 30 sau 40 miiiii euro!! numai comosionul acestei firme !! va imaginati ?!!! si medicul roman nu stie nimic!!

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Anonim: Nu va faceti griji, nu am cum sa va dezvalui identitatea fiindca: 1. nu o cunosc; 2. nu fac niciodata asa ceva.
   Va multumesc pentru comentarii, sunt utile celor care inca mai sunt atat de naivi incat sa apeleze la Bianca Stanciulescu si Farey Services.

   Supprimer
  2. DIN 2009 SPER SA POT PLECA,DAR PROBLEMELE DE FAMILIE M-AU OBLIGAT SA RAMAN.URMARESC CU PLACERE DIALOGUL DVS. CU CITITORII. SUCCES ,CU STIMA.

   Supprimer
  3. @Anonim: Va multumesc si va doresc numai bine. Cine stie, poate intr-o zi veti reusi.

   Supprimer
 32. Buna ziua ,in primul rand vreau sa va felicit pentru informatiile foarte utile pe care le postati si pentru modul in care o faceti. As fi incantata daca ati putea sa ma lamuriti daca este posibil ca un medic de familie din Franta ,poate sa castige 200.000 de euro in conditiile in care are o "lista" de 700 de persoane, la 2 saptamani e de garda si primeste de la sistemul de sanate francez 20.000 de euro pe an deoarece comuna sa afla intr-o zona muntoasa cu deficit de medici . Multumesc si un weekend linisti va doresc.

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Anonim: Va lamuresc instantaneu: asa ceva nu se poate. La 700 de locuitori face maxim 3.000 de euro pe luna brut (si sunt indulgenta). Inmultiti cu 12 luni si aveti 36.000. Am aratat in episodul 8 cum sa calculati veniturile in functie de nr de pacienti. Daca faceti socoteala indicata acolo, vedeti la ce se ajunge cu 700 de oameni pe lista.
   Week-end placut si Dvs.

   Supprimer
  2. Multumesc pentru rapunsul dumeavoatra prompt.

   Supprimer
  3. Ce am uitat sa zic ieri este ca si subventia de 20.000 de euro pe an este o minciuna gogonata. Medicina liberala nu este subventionata de stat in Franta. Exista scutiri de impozite in ZRR, asta da, dar 20.000 de euro de la sistemul francez de sanatate este o gogoasa demna de baronul Münchausen. Nu stiu cine v-a povestit asemenea prostii, dar puteti sa-i transmiteti... "salutari" din partea mea :)

   Supprimer
 33. Imi cer scuze , de asigurarile sociale sunt platiti , citez :"Du fait de notre isolement nous sommes aidés aussi financièrement par les caisses de sécurité sociale qui nous versent un bonus de 20.000 euros chaque année"

  RépondreSupprimer
 34. Si mie mi s-a parut povestea cusuta cu ata alba, dar am zis ca ar fi mai bine sa va intreb, pentru ca dumneavoastra stiti mai bine ceea ce se intampla in Franta . Multumesc mult si o saptamana usoara va doresc.

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. M-ati facut sa caut :)) Da, exista un plan de incitare a medicilor liberali pentru a se instala in zonele extrem de izolate. Planul asta a fost pus in aplicare in decembrie 2012 (de aceea nu stiam de el) insa prevede obligatia prin contract cu statul (ARS) de a ramane 3 ani in acea zona, de a lucra si ca medic coordonator si prevede un ajutor de 20.000 de euro maxim anual pe perioada celor 3 ani. Acum, nu sunt multi medici in Franta care au acceptat asa ceva (doar 3 in regiunea Languedoc-Roussillon, poate o mai fi cate unul cine stie pe unde), proiectul este abia la inceput, este testat, iar obligatiile contractuale sunt foarte drastice, altfel statul nu da bani asa de usor.
   Un alt aspect: tre buie sa stiti ca regiune foarte izolata inseamna sa va urle lupul seara la geam. Este o metafora, bineinteles, ca sa aveti o idee. Eu nu m-as duce nici daca m-ar bate. Sunt atat de multe comune normale in Franta, care cauta medici, incat nu vad de ce m-as duce sa dansez cu lupii si sa stau in 20.000 de euro pe an mila de la stat.

   Supprimer
  2. Dar natura cred ca este superba, acolo.

   Supprimer
  3. @Anonim: Natura este superba, doar ca nu tine de foame.

   Supprimer
 35. Acum am realizat,fiind atat de absorbita de "problema" ,ca nu m-am prezentat ma numesc Doina .Sunt absolut uimita cat de promp ati raspuns la intrebarile mele . Multumesc din nou pentru raspuns si imi pare rau ca v-am rapit din timpul dumneavostra.

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. Buna seara.Foarte util acest blog.Am si eu nevoie de un sfat.Sunt medic dermatolog si prin intermediul unei prietene dermatolog deja instalate acolo, am gasit niste oferte de cesiune cabinet in departamentul Var.Am contactat medicii repectivi si ei sunt de acord cu o perioada de remplacement de cateva luni sau cat am nevoie inainte de a-mi cesiona cabinetul.Problema este ca mi se cere bani pe cabinet intre 40000 si 60000 euro,pret ce include dotarile cabinetului si pacientura,desi e greu de crezut ca se poate vinde asa ceva.Am facut un calcul pe dotarile efective si acestea ajung sub 10000 euro.Cabinetele au o cifra de afaceri de 300000 euro/an.Am citit postarile anterioare si inteleg ca este un deficit de medici dar pe de alta parte nu vad concret cum sa-ti faci un nume si cum sa te apuci sa dotezi un cabinet si sa ai garantia ca-ti vin pacienti,in conditiile in care sunt si alti dermatologi in zona.Am vazut ca este la moda sa se anunte unul pe altul ca sa nu mai faca cesiuni gratuite.Spre exemplu,prietenul dumneavoastra dermatolog care a iesit la pensie si-a desfiintat sau si-a cesionat cabinetul?

   Supprimer
  2. @Andreea: A desfiintat cabinetul fiindca nu a gasit succesor si, oricum, nu ar fi cerut bani pe el niciodata. Intre timp, a mai plecat un dermatolog de la mine din oras, asa ca... de platit, ar fi curata prostie.
   Cum sa-ti faci un nume? In Franta e suficient sa puneti placa undeva si oamenii vin (bineinteles, nu in fundul padurii sau intr-un sat de 100 de oameni). "Celebritatea" nu exista aici asa cum exista in Romania, in ceea ce priveste medicii.

   Supprimer
 36. Multumesc mult de raspuns.Dermatologul care a plecat din oras a lasat un succesor?
  E greu sa deschizi un cabinet de novo.Presupune sa stii pe cineva de acolo,sa gasesti un spatiu potrivit si sa te orientezi spre o zona fara prea multi dermatologi.Despre dotarile cabinetului am inteles multe din blogul tau ceea ce mi se pare si mai greu e sa gasesti locul potrivit.De aceea e mai usor sa preiei cabinetul cuiva.Din pacate am constat ca pana si cei care postau anunturi de cedare gratuit vor o suma similara celei sus mentionate si prefera sa-si inchida cabinetele decat sa le predea cuiva gratuit.Multi au anunturi postate de peste 2 ani la care nu aplicat nimeni si cu toate astea sustin sus si tare ca asta e suma de vanzare.Pe toata zona de Sud Provence Alpes Cote d'azur nu exista succesiuni gratuite.Cum sa procedez?In zona ta exista cesiuni gratuite?

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. Dermatologul care a plecat nu a lasat succesor fiindca nu a avut pe cine. Cat despre Côte d'Azur, pai, daca Dvs cautati numai acolo, e normal sa nu gasiti nimic gratuit. Toti romanii vor pe Côte d'Azur, chestie de fitze, fara sa stie ce inseamna asta... concentrare de medici, deci clientela mai mica decat ar avea in restul Frantei, zona de criminalitate maxima, dar da bine cand zicem in Romania ca avem cabinetul la Monte Carlo...
   Sincer, la ce nevoie de dermatologi e in Franta, nu am auzit pe nimeni pana acum sa aiba probleme de instalare si cunosc cat de cat, chiar medici care si-au creat cabinetul si va asigur ca nu ii doare capul... Dar au avur intelepciunea sa caute unde trebuie, nu pe Côte d'Azur :)

   Supprimer
  2. Daca inca mai vreti sa veniti in FRANTA este cabinet liber in vendee unde este mare criza de dermatologi.Cabinetul este al primariei deci nu cumparati nimic.Eu sunt generalistul di comuna si stiu ca poate merge foarte bine Sunati_ma 0788249353

   Supprimer
  3. @Anonim: Ati putea sa va prezentati astfel incat sa fim siguri ca sunteti intr-adevar generalistul din comuna si nu vreun recrutor? Multumesc!

   Supprimer
 37. Buna ziua sunt rezident pe boli infectioase...si nu am vazut deloc oferte pt aceasta specializare de ce? Cumva nu e recunoscuta in franta sau e parte din medicina interna sau gastro? Va multumesc mult

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Anonim: Specializarea de boli infectioase nu are acelasi statut in Franta. Este o competenta pe care unii generalisti si medici igienisti o fac. In Franta se considera ca un medic generalist de spital cunoaste destul de bine infectiologia si... e adevarat. De aceea nu gasiti oferte special pe aceasta specializare fiindca nu este considerata in acest fel. In spitalele publice, cu exceptia CHU-urilor, nu o sa vedeti mai mult de un infectionist.
   Cand terminati rezidentiatul, daca aveti de gand sa munciti aici, va recomand sa aplicati pentru Médecine Polyvalente (medicina interna). Unele spitale, ca al nostru de exemplu, au un infectionist asa-numit "transversal", care vede problemele legate de infectii severe acolo unde este chemat, adica in toate serviciile din spital. Acestea sunt, deci, posibilitatile pentru Dvs.

   Supprimer
  2. Dar in timpul rezidentiatului pot aplica pt ceva ? Medecine polyvalente pot aplica ca rezident chiar dc nu sunt rezident de interne? Sau ca rezident de boli infectioasr intr.un chu am vreo sansa sa fiu primita?

   Supprimer
  3. Nu. In ultimii doi ani, specialitatea de boli infectioase nu a fost scoasa la ECN. Nu s-a mai facut. Ca sa aplicati ca rezident, puteti NUMAI pentru specialitatea pe care o faceti si, prin urmare, NUMAI in spitalele acreditate in formarea internilor in medicina interna.

   Supprimer
 38. Romanii sunt stapaniti de fitze, dupa cum spui, si de,,nu ai pe cineva...acolo...sa ma rezolve?".
  Nimeni nu mai misca un deget fara o relatie sau fara ,,renume", toata lumea este lesinata sa apara la tv sau macar pe o pagina de revista.
  Chiar si numai pentru asta merita sa pleci din romania:ca sa fii departe de snobi.

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. De acord, dar incercati sa priviti si in alte directii decat Coasta de Azur. Veti vedea ca, dintr-odata, nu mai e deloc complicat...

   Supprimer
 39. Buna ziua,va rog ,daca vreti sa-mi raspundeti si mie la cateva intrebari legate de cesiunile astea .ma chinui de ceva vreme sa preiau un cabinet in Franta,am fost cu o firma de recrutare si n-am reusit , apoi am plecat singura si se pare ca sunt pe cale sa fac ceva ,dar cabinetul are o cifra de afaceri de 150 mii pe an si este in sector 2, eu trebuie sa fiu in sector 1 ,implicit mai putini banii ,probabil un sfert din ce face el si e o societate in decines lyon ,dar pretul e undeva sub 10000 dar nu cuprinde nimic decat pacientela ,care nu e f mare ,dar medicul a promis ca sta cu mine 3 luni in avans si ca imi arata tot ce face in cabinet,iar pentru asta as rista sa incep aici si sa risc 8-9 miii ,dar daca nu voi fii multumita este greu sa inchizi cabinetul si sa-ti cauti altul presupunand ca acum ai experienta necesara preluarii unui cabinet,asta cam dupa un an.ei de ce cauta un succesor sunt obligati sa faca asta?multumesc anticipat!

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. Va raspund si eu, pe langa un posibil raspuns al Lilianei:
   1. ei, medicii francezi, isi cauta un succesor datorita bunului simt pe care il au si datorita constiintei profesionale.Asa ceva este neapreciat in romania unde, pe medicii de familie, doar posibilitatea de a-si vinde pacientii ii face ,,responsabili" (in schimb ei se simt responsabili sa satisfaca dorintele ilegale ale pacientilor pentru ca sa se stranga cat mai multi pacienti si medicul sa incaseze cat mai multi bani pe lista).
   2.am invatat de pe blogul acesta ca in Franta nu ai de ce sa cumperi ,,pacienti". Si ideea mea, personala, este ca cine are si vine cu bani din Romania sa cumpere cabinet in Franta mai bine ramane in Romania, inseamna ca este bun pentru Romania(15000 de euro mi se pare o suma impresionanta si greu de strans in romania).

   Supprimer
  2. Multumesc! Nu am nimic de adaugat. Cum zicea profesorul meu de matematica: Q.E.D. :)

   Supprimer
 40. multumesc pentru raspuns,dar cand te hotarasti sa pleci intr-o tara straina o faci nu numai pentru bani ,poate ai copii si doresti sa le oferi si altceva,acesta e si cazul meu ,un sistem de sanatate mai bun ,o scoala mai buna ,de ce ,nu chiar un viitor mai bun,in viata banii nu sunt totul !

  RépondreSupprimer
 41. Buna ma numesc Bora Camelia sunt medic dentist,am experienta de 7 ani si doresc sa plec in franta dar as cauta o regiune cu cat mai putine ploi si calda. Am primit atestatul de la minister si intr-o luna trebuie sa gasesc ceva fiindca altfel expira,aveti vreo recomandare pt o regiune sau cum pot gasi pe cont propriu un cabinet, la inceput as vrea sa lucrez ca si colaborator sau salariat. Am inceput sa caut pe site-uri din Franta si nu stiu exact daca ar trebui sa-mi caut intai de lucru sau sa ma inscriu intr-un colegiu si apoi sa caut de lucru. Dvs. stiti de un cabinet care cauta un dentist pe termen lung? va las si adresa mea de mail cmai_volicovschi@yahoo.com

  RépondreSupprimer
 42. Buna ziua!ma bucur ff mult ca am descoperit acest blog, care este de mare ajutor! Eu sunt medic rezident inca pe medicina de familie,am specialitetea intr-o luna!si ma gandesc, ca multi altii sa plec(neavand posibilitatea de a-mi cumpara un praxis in RO).am contactat o firma de recrutare a carei coordonatoare este dna Bianca Stanciulescu.Am vaut mai sus ca ati mentionat-o,si ca ar percepe acele comisioane ascunse de care medicul afla mai tarziu.intrebarea mea ar fii CE MA SFATUITI SA FAC SI CUM POT PLECA IN FRANTA. va multumesc mult si astept un raspuns daca se poate.

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @alina29: Cum sa plecati in Franta? Cititi tot blogul, nu numai ce am scris despre Bianca Stanciulescu. Raspunsurile sunt deja aici.

   Supprimer
 43. buna seara,v-am scris azi ,dar nu stiu daca l-ati primit asa ca revin; va rog daca puteti sa-mi spuneti,daca stiti e posibil sa detii 2 cabinete intr-un singur departament ,ca medic specialist va multumesc si succes in activitatea in liberal.

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. V-am raspuns acolo unde ati scris: la Medic roman in Franta (62).

   Supprimer
 44. Buna ziua,
  Sunt studenta in anul 5 la medicina si m-ar interesa cum as putea sa imi dau rezidentiatul direct in Franta.Va multumesc!

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @No Name: Am scris un articol intreg special pe acest subiect. Ce-ar fi sa-l cautati pe blog?

   Supprimer
 45. Buna ziua Doamna Mihai,
  imi permit sa va contactez in numele unui prieten, consilier municipal intr-un catun care cauta cu disperare un medic generalist. ( bineinteles nu neaparat roman dar cunostem cu totii situatia actuala deci inteleg de ce m-a solicitat).
  Eu nu sunt deloc de meserie dar citind blogul dvs imi dau seama ca pot fi oferte f interesante dar si f multe capcane.
  Cu permisiunea Dvs ii voi da adresa blogului pt ca el sa va contacteze si sa-si spuna pasul.
  Pe urma Dvs veti decide sa ii publicati sau nu oferta.
  Profit de ocazie pt a va félicita pt calitatea blogului -chiar daca nu sunt in domeniu aperciez comentariile pertinente dar cel mai mult aperciez generiozitatea dvs de a va dedica din timpul personal pt a-i ajuta pe ceilati.
  Cu multa stima,
  Ana Apetri
  0638664989
  bvisro@yahoo.com  RépondreSupprimer
 46. Lilana am citit blogul tau cu atentie, ce faci tu e remarcabil, Noi medicii suntem lupi intre noi zice un dicton latin , La lupi existq solidaritate, la noi mai greu , Medici romani sunt o prezenta constanta in Europa, Medicina romaneasca a devenit un brand, o marca, Sper sa mentinem sus aceasta stacheta, Nu vreau nimic de la tine, decat sa te felicit si sa iti doresc sanatate si liniste sufleteasca , Poate, cine stie voi avea onoarea sa te cunosc , Nu sunt un medic cu fitze cum scrii pe blog, eu fac demersuri pentru vestul Frantei din simplul motiv cq sunt nascut in Constanta , acum bucurestean si imi caut marea mea, oceanul, Cu drag, un simplu coleg , e mail : usorul@yahoo.com
  Au bientot

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Anonim: Si eu sunt constanteanca! Ince ma priveste, am gasit ce cautam: viata la tara, nu departe de ocean. Va multumesc pentru interventie si va doresc mult succes in cautari, o sa fie bine :)

   Supprimer
 47. Buna ziua,sunt medic rezident medicina interna anul 3,as dori sa va adresez o intrebare.Prin intermediul firmei dvs avem acces doar la spitalele din Belgia ?Se poate tine cont de o anumita regiune care ne ar intresa in mod special(famili,prieteni)?Multumesc

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @ioana serban: de unde ati tras concluzia ca eu am firma de recrutari?! ori n-ati inteles absolut nimic ori n-ati citit absolut NIMIC din acest blog.

   Supprimer
 48. Buna seara, sunt medic specialist de familie, ma bucur enorm de blogul pe care l-ati creat si tin sa va felicit din suflet. Imi doresc sa merg in Franta, sa lucrez in liberal, am inceput sa invat franceza de la zero, in urma cu patru luni, am ajuns la un nivel conversational de B1, am trei copii, in Romania lucrez la un centru de permanenta ca si medic de familie, voluntariat la cardiologie si operator RMN.Am facut competenta de ecografie generala dar nu am practicat insa ca nu am avut unde.Imi doresc din tot sufletul sa merg in Franta pentru a-mi oferi mie o profesie si copiilor un trai decent.Insa nu stiu daca pot cu pregatirea mea, fara experienta in medicina de familie , fara experienta unui cabinet, sa merg pe Spital pana ma obisnuiesc cu termenii?Nu stiu cu ce sa incep....nu stiu ce regiune ar fi mai potrivita pentru a ma descurca din punct de vedere financiar.daca merg pe liberal....

  RépondreSupprimer
 49. Sunt medic dermatolog si tot asa am primit oferte dar cifra de afaceri nu depaseste 200 000 de euro am inteles ca impoxitele in Franta sunt f mari ati putea va rog sa imi raspundeti? Va multumesc

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. da, asa este: in Franta platesti impozite 60% din ceea ce castigi.
   Pana la urma ajungi la acelasi nivel financiar ca si in Romania unde, desi castigurile legale sunt mai mici, castigul din spaga este semnificativ intrucat pentru el nu se plateste impozit.
   In Rom, de la doctorul specialist director sau nu, pana la medicul de familie si apoi la infirmiera si femeia de serviciu care dirijeaza pacientii, toata lumea primeste spaga, neimpozabila. Este un mecanism bine intretinut de toti; daca din spaga nu platesti ,,taxele de protectie" acolo unde trebuie poti zbura din sistem.
   Deosebirea sta in nivelul de trai si in deprofesionalizarea medicilor si asistentelor din Romania care se complac sa profeseze in aceasta harababura.

   Supprimer
 50. Félicitations, vous avez gagnez...comme ça... peut-être ! Nu iau spaga toti medicii generalisti ! Cat despre comparatia dintre venitul medicului francez si cel roman, nimic mai fals. Medicul specialist roman, specializat si in obtinerea si pretinderea spagii, castiga mai mult decat medicul francez. Ceilalti medici romani castiga mult mai putin, rusinos de putin ! Anomalii ale sistemului medical pur romanesc.

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. Fi serios, nenicule.
   Toti, dar TOTI medicii din romania primesc spaga, bacsis, si alte facilitatti de aceleasi gen.

   Supprimer
  2. Total neadevarat ! Vorbiti din auzite, sau pentru ca asa scrie la ziar...( putina gramatica nu ar strica ! )

   Supprimer
  3. Daca te referi la ,,fii" si la ,,acelasi", stai linistit, graba este de vina.
   Ar fi bine ca toti care termina o facultate, in Romania, sa cunoasca gramatica atat cat cunosc eu.
   Iar totalul neadevarat, al tau, este chiar neadevarat. Am plecat din Romania pentru ca nu mai suportam sa ma aflu in postura celui caruia i se ofera completari, ca sa poata trai.
   Nu trebuie neaparat sa pretinzi ca sa fii cersetor, este suficient ca ti se ofera bacsisul, spaga, atentia, neconsemnate in statul de plata sau in declaratia de venit-anuala.

   Supprimer
  4. Nu-i frumos sa extrapolam atat de insistent si incisiv ! Atotstiutorii risca sa devina nesuferiti ! Cam multe greseli, totusi, intr-o singura fraza. Ati pus o virgula dupa cuvantul si, probabil tot din graba.

   Supprimer
  5. Bine nenicule. Atunci citeste ce scrie aici un pacient roman si apoi incadreaza-te unde-ti convine, in functie de cei sapte ani de-acasa ai romanilor.

   https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CB4QFjAA&url=http%3A%2F%2Fmirciulica232.blogspot.com%2F2014%2F03%2Fun-medic-macar-bunicel-castiga-prost-in.html&ei=AdX5U_vlLpPsaPOYgtAC&usg=AFQjCNGRlUq1t_45f_E3tlc46blUwbxu5A&sig2=FpOCRv-peEPTJQTbjZYPqQ&bvm=bv.73612305,d.d2s

   Supprimer
  6. Googaliti dupa titlul ,,un medic, macar bunicel, castiga prost in romania? - doar o "

   Supprimer
  7. M-am lamurit cu cine am de-a face. Multumesc si adio ! Vorbim doua limbi diferite. Este inutil sa mai purtam aceasta polemica. Punct.

   Supprimer
  8. Raspunsul de mai sus era pentru persoana care se adreseaza tuturor cu "nenicule".

   Supprimer
 51. Buna ziua. Sunt medic specialist radiolog de un an si as vrea cateva informatii daca imi poate da cineva. Pana acum nu m-am gandit la plecarea din tara si nu stiu nimic,nici ce ar trebui sa caut ,nici ce ar trebui sa cer. Va mutumesc

  RépondreSupprimer
 52. Citeste, domnule, blogul si o sa te lamuresti !

  RépondreSupprimer
 53. Buna ziua, multe multumiri pentru to ate informatiile! Pentru asistente medicale care doresc sa se stabileasca in sudul Frantei, stiti cumva care este procedura?
  Multumesc,
  Ecaterina

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. procedura este ca si in cazul medicilor: dupa ce iti iei certificatul de conformitate de la ministerul sanatatii-Romania, iti gasesti in Fr o localitate sau un spital care are nevoie de infirmiera. Sunt o multime de oferte petru infiermieri/e pe internet.
   Apoi iei legatura cu Ordinul infirmierilor din depatamentul respectiv si ei iti trimit lista cu documente de care ai nevoie pentru a te inscrie in tabloul infirmierilor di Fr. link: Ordre National des Infirmiers - Contact
   Si dupa cum a mai spus si Liliana pe aici, pentru sfaturi si ajutor apelezi la ajutorul colegilor infirmieri francezi si ii eviti pe romani, mai ales pe aceia trecuti de 50 de ani care sunt parca speriati de bombe cand le ceri ajutorul: una doctorita mi-a zis ca am venit special din Romania ca sa vad cum ii merge ei aici in Franta si apoi sa ma duc sa povestesc in tara ca ei ii merge rau. Altii nu dorm de frica securitatii, te-apuca si rasul cand incep sa bata campii ca ei sunt urmariti de securitate deoarece au plecat din tara. Femei cu mustata, carora vreun primar de localitate franceza le-a dat ceva mai multa atentie si carora li se pare ca sunt charmante si extraordinare iti vor da cu flit sub pretext ca sunt prea ocupate si nu au timp sa vorbeasca. O fauna foarte diversa venita din Rom populeaza sistemul sanitar francez.

   Supprimer
  2. :))))))) Multumesc pentru raspunsul dat si, mai ales, pentru restul comentariului. Sa nu mai zica unii ca am eu ceva cu românii si ca imi jignesc natia. Asta e realitatea, cruda, in 90% din cazuri. Merci!

   Supprimer
  3. Poate au dreptate colegii care ,,se dau la fund". Sunt foarte multi medici generalisti romani veniti in Fr si, dintre acestia, destul de multi carora nu le merge bine si care nu au puterea sa-si infrunte nereusita. De teama de a nu se duce vestea in Romania despre cat de rau le este aici ei evita orice contact sub diverse pretexte. Intr-un fel este vina noastra a tuturor celor care suntem aici si care uneori prezentam realitatea poate mai roz decat este, asa incat atunci cand un medic nou venit costata cat este de greu sau de rau, nici nu mai indrazneste sa scoata capul din mocirla in care a intrat de teama de a nu fi considerat el singurul prost care a cazut capcana unor smecheri primari, recrutori sau colegi.
   Liliana, poate ar fi timpul sa initiezi un titlu al nereusitelor medicilor romani in Franta ( medicii romani sunt poate cei mai multi dintre medicii straini de aici). Cred ca ai face un mare serviciu in sprijinul cunoasterii realitatii. Am fi mai oameni daca am vorbi si despre esescurile de aici, care exista deja cu sutele si care devin din ce in ce mai multe pe masura ce creste numarul credulilor de care se folosesc primarii, recrutorii si alti smecheri.

   Supprimer
  4. As ace-o cu mare placere, insa cand am lansat apel (in repetate randuri) la colegi pentru a impartasi experienta lor, chiar sub anonimat, raspunsurile s-au lasat asteptate. De patru ani astept, prea putini sunt cei care au spus aici cum s-a petrecut sosirea lor in Franta. Cei mai multi au gresita impresie ca daca isi povestesc esecul se vor face de râs. Eu mi-am povestit parcursul, de la Blondin si pana aici, si nu mi-e rusine deloc cu asta, dimpotriva, mi-am usurat sufletul si am permis si altora sa afle ca nu trebuie sa aiba incredere in tot ce li se spune. Din pacate, multi au luat sfaturile mele drept gresite, zicandu-si "ia uite-o si pe-asta, ce desteapta e", si apoi si-au luat-o artistic, de la recrutori, de la primari, etc. Nu am ce sa le fac, naivi sau infatuati exista inca prea multi si, sincer, cateodata nici nu mai imi pasa de dramele lor. Am dat aici pe blog TOT ce trebuie sa stie cineva, un medic si nu numai, care vrea sa emigreze in Franta, daca nu ii intereseaza sa citeasca, mai mult nu pot sa fac. Stiti vorba aia: bine cu forta nu se poate.

   Supprimer
  5. sfaturile tale de acum cativa ani nu mai sunt de mult valabile: de cand Franta este inundata de medici romani exista si mai multe feluri de a profita si de a abuza de credulitatea celor care vin aici ca la pomul laudat. Unii saracii s-ar intoarce in Romania fara sa se uite inapoi, daca ar mai avea ce face acolo.

   Supprimer
  6. @Anonim: Nu e adevarat ce spuneti. Nu ca le stiu eu pe toate, dar e absurd sa imaginam ca legislatia s-ar fi schimbat sau ca recrutorii s-au schimbat. Sunt aceleasi conditii ca intodeauna si aceleasi precautii de luat ca intodeauna. Daca unii nu au reusit aici, este fiindca e greu sa te ridici la standardele medicinei franceze dupa ce toata viata ai scris doar trimiteri. Si mai e ceva: nu numai ca nimic nu s-a schimbat, problema e ca nici prostia unora nu s-a schimbat... In rest, Franta are nevoie de medici mai mult ca oricand. Un pic de realism, insa nu strica, inainte de a pleca la drum si, in special, inainte de a cumpara ca prostu' un cabinet in Franta (ceea ce spun de ani de zile).

   Supprimer
  7. Sfaturile Lilianei de acum cativa ani si de acum sunt perfect valabile. Ea nu a prezentat in roz niciodata ceea ce trebuie facut nici inainte nici dupa sosirea in Franta. Majoritatea nereusitelor se afla, cred, in randul celor care se instaleaza direct in liberal si care nu au rabdare sa-si faca inainte un "stagiu" de cel putin un an intr-un spital. Mirajul castigului mai mare si dorinta de a-l avea cat mai repede le sunt fatale multora.

   Supprimer
 54. wow, aveti dreptate.
  Din cauza ca eu m-am instalat direct in liberal fara sa fac un stagiu in spital, fostul medic al comunei in care m-am instalat si-a reluat activitatea la doua luni dupa instalarea mea si la un an dupa ce plecase in retrait, tocmai cand eu inepusem sa am serios pacienti.
  Si tot de-aia, primarul comunei cu 1700 de locuitori in care m-am reinstalat a doua oara a mai adus un medic roman ca sa fie sigur ca are si o rezerva.
  Cu un stagiu in spital invatam sa facem fata escrocheriilor? Sau sa ocolim lucrurile ,,dragute" pe care ni le fac personaje ce s-au trezit dintr-o data intr-o mare gramada de medici generalisti romani si care nu stiu pe care sa-l mai aleaga?

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. Nu o sa credeti, dar, da! Un stagiu permite deja sa cunoasteti mult mai bine lumea medicala in care vreti sa va inserati si sa apreciati mult mai bine oportunitatea unei instalari. Deci, da! Tocmai asta nu s-a inteles inca.

   Supprimer
  2. ... te ajuta sa cunosti lumea medicala din Franta si multe alte lucruri pe care ai nevoie sa le cunosti inaintea unei instalari in liberal. Aterizarea directa in cabinetul liberal este de-a dreptul periculoasa, v-o spun din proprie experienta !

   Supprimer
  3. din pacate, atat primarii francezi cat si autoritatile sanitare franceze au inceput sa-si bata joc de medicii romani, din cauza abuzului si a jongleriilor acestora din urma cu ajutoarele si cu facilitatile de instalare. Nu incompetenta lor ingrijoreaza ci smechereala.

   Supprimer
  4. Tendinta aceasta de generalizare nu este corecta. Relatia mea si a colegilor pe care ii stiu instalati in liberal, cu primarul si cu ceilalti este foarte buna. Ne respectam munca si ei ne respecta pe noi. Oile negre exista chiar si in randul medicilor francezi, asta nu inseamna ca toti sunt asa.

   Supprimer
 55. de cand face parte primarul din lumea medicala franceza in care vrem sa intram ? nici medicul roman inca neinstalat sau care nu lucreaza in Fr dar care urmeaza sa vina sa concureze in comuna nu face parte din ea.

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. Primarii fac parte din lumea medicala rurala, Primariile fiinf proprietarii cabinetelor medicale, cel mai adesea, sau ai dispensarelor (maison médicale) intotdeauna. Deci, participarea lor este inconturnabila atat timp cat trebuie sa inchiriati un cabinet si, cel mai adesea, ei ofera sprijin si pentru locuinta cunoscand comuna, in special pentru medicii români care nu cunosc pe nimeni atunci cand vin. Ceea ce nu inseamna ca au dreptul la orice, asta depinde de Dvs, de limitele pe care le impuneti ... sau nu. Revin si insist chiar daca asta va enerveaza: esecurile medicilor români vin de NECUNOASTERE. Necunoasterea protocoalelor medicinei franceze, necunoasterea modului de viata francez, necunoasterea administratiei, necunoasterea cutumelor si as putea continua. Apoi, unii accepta ca nu cunosc si lupta sa afle si sa se adapteze, altii - cu coada cacata dar cu ea pe sus - sunt prea mândrii ca sunt români si vor ca Franta sa se ia dupa ei, nu ei sa se adapteze la Franta. A vous de voir!

   Supprimer
  2. medicii care lucreaza in rural fac parte din ,,lumea medicala rurala"?
   nasol de ei

   Supprimer
  3. De ce nasol? Nu confundati ruralul francez cu ruralul românesc. Numai un român putea face o asemenea afirmatie, poate un român care si-a ratat integrarea in Franta? Nu m-ar mira :)

   Supprimer
  4. Medicina care se face in orasele mici din Romania este mai primitiva decat ceea ce se face in satele din Franta .

   Supprimer
 56. Din punctul meu de vedere, chiar medicina care se face la Fundeni este mai primitiva decat cea din satele franceze. Parol!

  RépondreSupprimer
 57. Ieri seara am fost la o soiree cu colegii generalisti din zona. Ce sa va spun barbatii cam 70% din totalul medicilor sunt barbati. In plus nici unul sub 60 de ani. Femeile mai putine, ceva mai tinere. Asta cu mine si o alta colega ce e succesoarea unui medic ce pleaca acum. Am aflat ca maisunt inca doi Medici ce se pensioneaza anul acesta. Unul nu isi mai cauta succesor ca e prea complicat si altul ce pleaca in iunie. A publicat zeci de anunturi si nu a gasit pe nimeni; E in oras are doar clienti albi( a tinut sa imi precizeze). Dar ca sa vezi , acu ceva timp a incercat o colaborare cu o doctorita din Romania. O doamna de peste 50 ani ce nu vorbea bine sau aproape deloc franceza, a stat 11 luni. O catastrofa- asta mi-a zis; Si el lasa cabinetul fara a cere nimic. Daca e cineva interesat , dar cineva ce stie franceza , il pot pune in legatura.

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. adica colegu este rasist?

   Supprimer
  2. Sa fim seriosi, nu e suficient sa stii franceza, mai trebuie si altceva. Dar imi place mesajul dumneavoastra, parca ar fi un anunt matrimonial, fara suparare.

   Supprimer
  3. e plin internetul cu anuntul pentru postul asta si nu-l vrea nimeni. De ce?

   Supprimer
  4. Nu stiu daca e vorba despre acelasi post. De ce nu vrea nimeni - e foarte simplu. In general medicii romani care vin aici direct din Romania cauta la tara , mai putin in oras pentru ca si primariile sau agentiile de recrutare ofera astfel de posturi si pentru ca medicii nostri se tem poate sa mearga in oras sa preia un cabinet. E ideea asta ca primariile ofera avantaje (ceea ce e adevarat) , cazare etc.Cred intr-adevar ca e mai greu pentru un strain sa vina in oras unde nu cunoaste pe nimeni si e dificil sa inchirieze o locuinta si sa se ocupe de demersuri administrative. Primaria de la tara poate oferi mult sprijin ce-i drept
   De ce nu vin francezii? Asta e si mai simplu. Sunt tot mai putin interesati de medicina generala, vor toti specialitati, vor in sud si la mare, vor la spital -pt vacante si program mai redus de munca. Chiar ieri am citit un articol despre acest subiect . Daca e vorba despre acel cabinet pot sa va spun ca e unul foarte bun. In rest ce sa zic face fiecare cum crede, eu am prezentat situatia de fapt. Unii vad ca au luat asta in deradere, treaba lor.

   Supprimer
 58. Eu nu vad lucrurile asa. Acolo e o zona destul de speciala. Ca sa explic mai bine, aici e adevarat se spune despre localnici ca sunt rai, neprietenosi, de fapt e vechea burghezie. Am auzit multe povesti despre locuitori- sunt numiti ''cainii din Orleans''; Eu nu am intampnat niciodata vreo problema. In sudul Orléans-ului teoretic sta lumea mai buna, sunt localitati mai chic. Acolo unde e medicul e aproape de spital si e adevarat sunt zone cu cartiere cu mai muti imigranti. Omul a vrut doar sa isi faca reclama ca sa isi gaseasca succesor si avea temerea ca de asta nu gaseste fiindca medicii cred ca e o zona complicata. Si imigranti inseama si neplata de onorarii nu numai faptul ca ii vezi.

  RépondreSupprimer
 59. Buna seara,vreau sa lucrez ca asist med in franta,am citit care sunt pasii de urmat,dar ce ma fac cu limba,o cunosc la nivel de incepator,va rog sa ma sfatuiti ce trebuie sa fac,chiar nu stiu cum o sa ma descurc mai ales ca sunt termeni medicali ,si daca aveti idee de salariu.multumesc frumos.

  RépondreSupprimer
 60. Stimate necunoscut, nu era vorba de niciun anunt. Era mai mult o prezentare a situatiei grave( lipsa acuta a medicilor). Poate si ceva despre unii medici romani care vin aici total nepregatiti. Liliana a descris destule cazuri. Da si faptul ca sunt 70% barbati peste 60 de ani e extrem de neplacut. In 2-3 ani toti pleaca la pensie si noi cei ramasi vom fi sub presiune de a accepta si mai multi pacienti. Da in general mediciii barbati lucreaza mai mult decat doamnele (acestea isi mai iau zile libere ca de exemplu miercurea si incearca sa se ocupe si de familie) barbatii ramin mai mult peste ora 21.00 chiar 22.00. Mie nu imi suna a anunt matrimonial, ba chiar din contra.
  E adevarat ca un medic trebuie sa stie ceva mai mult decat limba franceza , credeam ca asta e de la sine inteles. Oricum in cazul de fata era vorba de a lasa cabinetul cuiva si nu de o colaborare. Nu mai e interesat de asta.

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. Doamna doctor, ati cam tras-o in bara cu "da si faptul ca sunt 70% barbati peste 60 de ani e extrem de neplacut". Putina delicatete nu ar strica.

   Supprimer
  2. @Adina: Nu te enerva :) Bun venit in lumea mea :) Asta primesti de foarte multe ori, cand vrei sa faci bine. Nu intotdeauna, dar exista :)

   Supprimer
  3. Draga Liliana, sunt obisnuita cu comentariile compatriotilor. Anul trecut am facut greseala sa raspund la o intrebare pusa de un roman. Am explicat simplu ca din ianuarie 2014 nu mai e nevoie de permis de munca si nici de carte de sejour. In cateva secunde am primit cateva comentarii ( ca sunt beata, ca ma plictisesc in garda si unele chiar mai rele decat atat). Totul pentru ca mi-am exprimat punctul de vedere, corect de altfel. Evident ca le-am raspuns foarte politicos ca eu nu accept un astfel de limbaj cu totul gratuit si ca ii parasesc. Asa ca sunt imuna. Regret insa ca oamenii cauta chichite si nu sunt interesati de fondul problemelor.

   Supprimer
 61. Buna ziua.

  Am ajuns si eu pe blog-ul dumneavoastră târziu si am citit câteva dintre articolele in legătura cu medicii in Franța. Admir răbdarea cu care răspundeți tuturor celor care va scriu. Felicitări pentru blog!

  As vrea sa spun doar ca nu e simplu sa fi acceptat de ordinul medicilor din Franța... sau eu n-am urmat calea cea buna...sau nu mi-e scris sa practic medicina.
  Drept e ca parcursul meu e atipic si francezii nu știu unde sa-l încadreze.
  Am terminat medicina in 2001, n-am făcut rezidențiatul pentru ca am preferat sa fac o noua facultate. Deci n-am practicat 8 ani medicina si n-am fost înscrisa in colegiul medicilor din Romania.
  In 2009 am ajuns in Franța. Fiind aici cineva mi-a spus sa încerc sa reintru in medicina...si astfel, in 2010, a început "la galère".
  Am avut noroc (sau nu?) sa găsesc un post de PAA in SSR gériatrique unde am început sa lucrez din mai 2010.
  In 2012 am trimis un dosar complet pentru medicina generală la CNG iar răspunsul lor a fost ca trebuie sa fac cei trei ani de care vorbiți d-stra, dar nu oriunde, ci in felul următor: 1 an medicina polivalenta, 6 luni urgente, 6 luni psihiatrie, 6 luni ginecologie si 6 luni pediatrie. Cealalta opțiune: epreuve d'aptitude.
  Cum nu se găsesc ușor asemenea posturi daca nu vrem sa schimbam domiciliul in fiecare 6 luni si, cum tocmai semnasem un contract de 3 ani in același SSR unde lucram deja, am preferat epreuve d'aptitude pe care am încercat sa o trec in decembrie 2012. Examen oral ok : caz clinic simplu - geriatrie si apoi 30 de min de întrebări despre parcurs, diplome...in final concluzia juriului a fost : nu am experiența necesară pentru a-mi da autorizația ca medic generalist. Ok! La întrebarea mea: ce pot face in cazul in care nu pot sa lucrez ca PAA așa cum mi-au spus ei (1an + 6 luni +6 luni...), răspunsul a fost sa ma prezint ca geriatru când termin capacitatea.
  Deci am continuat cei 3 ani in același serviciu pana in mai 2015 si am făcut capacitatea de geriatrie.
  Crezând ca am un dosar bun, l-am retrimis la CNG in ianuarie 2015 (responsabilul de la CNG mi-a confirmat pe mail ca am șanse sa fie ok) pentru geriatrie: 5 ani de experiența in SSR gériatrique, capacitatea de geriatrie, scrisori de recomandare de la sefa de pôle, de la profesor..., stagiu in medicina interna geriatrica 30 de zile, stagiu de 30 de zile la Urgente, HDJ gériatrique, gărzi de interne, EPP...
  Suntem in Iunie si încă nu am răspunsul oficial de la CNG dar am reușit sa vorbesc la telefon cu gestionara de geriatrie care mi-a dat o veste proasta: dosarul meu a fost in expertiza si nu îndeplinește criteriile Dressen deoarece nu am diploma de specializare ca geriatru din Romania, deci nu poate fi trecut in fata unei comisii de geriatrie... 6 luni ca sa imi spună asta!
  Voila! Aștept scrisoarea lor oficială ca sa o contest la Ministerul Sănătății...poate, poate, si daca nu merge nici așa, voi încerca sa fac niște stagii neplătite (plătite dificil de găsit iar PAA imposibil in sudul Franței) in serviciile recomandate si sa ma reprezint la epreuve d'aptitude. Altceva nu știu ce pot face, dar motivație sa ma bat cu ei după 5 ani, nu prea mai am.

  Cam asta e...sper ca nu v-am plictisit si daca aveți soluții pentru cazul meu, accept orice idee salvatoare!
  Ina

  RépondreSupprimer
 62. Am scris deja, acum 4 ani despre cei trei ani si despre criteriile CNG care nu sunt aceleasi pentru toti candidatii. S-a vorbit mult pe blog, prin comentarii de la colegi care au urmat aceleasi etape, toti am facut acelasi lucru: stagiile. Dar, poate am avut noroc, toti le-am facut in spitalele in care am lucrat, deci platite. Epreuve d'aptitude este inutile, sunteti condamnata in avans. Daca lucrati in acelasi spital de 5 ani de zile, cred ca seful de serviciu ar putea sa va puna o vorba la colegii sai sefi de servicii pentru ca sa puteti face stagiile cerute. Nu e alta cale.

  RépondreSupprimer
 63. Multumesc frumos de raspuns. Voi face stagiile, chiar si neplătite, n-am alta opțiune...așa cum spuneti.

  RépondreSupprimer

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.