Pages

mercredi, avril 06, 2011

Mère Marianne (11)

Pana acum am tot povestit despre ceea ce Franta ofera, eu zic cu generozitate, cetatenilor ei. Trebuie sa vedem si ce ne cere. Pai, daca exista un lucru la care mère Marianne tine neaparat, acela este sa va platiti impozitele exact asa cum prevede legea: suma exacta, la momentul exact. In Franta, nu e de joaca cu fiscul, care aici se numeste URSSAF. Daca in Romania impozitul pe salariu este platit luna de luna prin grija angajatorului, aici este obligatia salariatului de a-si plati impozitul pe venit o data pe an. Deci, angajatorul se ocupa de toate celelalte cotizatii (asigurarea de sanatate, somaj, pensie, accidente de munca, etc.) mai putin impozitul pe venit. Din acest motiv, pe buletinul de salariu pe care il primiti in fiecare luna, contabilitatea va scrie, de regula in josul paginii, si cat aveti de plata la fisc. Apoi, declaratia de impunere care va veni de la URSSAF va trebui, in mod normal, sa coincida cu suma calculata in contabilitatea angajatorului, in general cam 20% din salariu.
Exista, totusi, ceva inlesniri la plata impozitelor. Un exemplu: daca ati inceput munca (data contractului de munca, adica) sa zicem in septembrie 2009, nu veti avea nimic de plata la fisc pentru anul 2009 deoarece nu ati muncit un an intreg. Veti intra in «catastifele» URSSAF incepand din 2010, dar toate impozitele pe 2010 le veti achita la inceputul anului 2011. Aici, impozitele se platesc, cum spuneam, o data pe an, pentru anul din urma. De asemenea, statul francez protejeaza tinerii casatoriti, in sensul ca cei care se casatoresc in a doua jumatate a anului sunt scutiti apoi de impozite pentru anul respectiv. Acest lucru a provocat la nivelul intregii tari o “aglomeratie” de nunti in ultimele 6 luni ale anului tocmai pentru a beneficia de aceste avantaje fiscale. Se pare ca guvernantii nu prea ma vor sa tolereze fenomenul, s-au prins ca sunt putin fraieriti si se discuta acum despre anularea acestor scutiri de impozite pentru tinerii casatoriti.
De asemenea, odata intemeiata o familie, impozitele scad cu 30%, lucru care se mentine inca in Franta.
De cealalta parte, insa, daca nu iti platesti «les impôts» ai incurcat-o nasol. Primul gest al URSSAF este sa iti blocheze contul bancar. Din acest moment, esti paralizat deoarece in Franta nu poti sa misti un deget fara cont bancar. Salariile se vireaza numai si numai in banca, rambursarile de la casa de asigurari de sanatate, la fel, orice suma de bani pe care trebuie sa o incasezi de undeva iti vine doar in contul bancar. Odata blocat, esti ca si mort. Nu stiu daca inspectorii fiscali francezi sunt inarmati ca in America, nu am avut ocazia sa-i intalnesc vreodata, dar stiu ca nici nu vreau sa-i cunosc. Sunt atat de duri incat nu putine au fost cazurile cand chiar oameni celebrii in Franta au ales exilul, au plecat din tara, ca sa scape de URSSAF. Ei se numesc «exilé fiscal», iar lista e lunga pe ea regasindu-se Charles Aznavour, Alain Delon, Johnny Halliday, Patricia Kaas, Daniel Auteuil, Eric Cantona, Jean Reno si multi, multi altii. Iata aici lista completa sau aproape completa a celor care au ales procedura de «expatriation fiscale». Un caz interesant, ca sa va faceti o idee, este cel al actritei Michèle Laroque (foto) care este sotia ministrului de finante François Baroin, numit in aceasta functie la inceputul anului 2010. Ei bine, domnul ministru a aflat din presa ca sotia sa se exilase fiscal la Las Vegas de cativa ani. Nu scap ocazia de a face o comparatie: cred ca sotia ministrului de finante din Romania nu e terorizata de fisc, din contra, fiind «doamna ministru» probabil beneficiaza de avantaje fiscale si o doare la bascheti.
Sper ca si aceasta postare sa fie utila celor care se gandesc sa emigreze in Franta. Pe data viitoare!

4 commentaires:

 1. Draga noastra Lili, multumim pentru noua postare, dar oprindu-ma doar la finalul legat de Romanica, pot spune ca rabdarea compatriotilor nostri este vecina cu prostia, iar nesimtirea conducatorilor este uriasa.
  Din exemplul personal pe care il am de la Medgidia, prin prisma recentelor declaratii ale prefectului Palaz si prin imobilitatea gestica a lui Iordache, am tras o singura concluzie: nesimtirea nu este caracteristica doar celor aflati la putere - PDL, UDMR, UNPR si Grupul Minoritatilor Nationale, ci si celor aflati in opozitie - iar aici gestul lui Iordache de la P.N.L. Medgidia este elocvent.
  Asa ca noi pe cine votam la anul?
  Aceleasi specimene, de aproape 22 de ani, se fac ca ne conduc destinele catre o "sendero luminoso", glumind intre noi, de fapt spre un viitor mai bun.
  Care este acel viitor? In 22 de ani nici macar nu s-a intrezarit.
  Deci reiterez esentialul enunt al lui Ion Luca Caragiale din "O scrisoare pierduta":
  NOI CU CINE VOTAM?

  RépondreSupprimer
 2. Nu aveti cu cine, asta e problema. Din pacate, startul a fost furat in Romania, in decembrie '89. Atunci cand aproape toata lumea i-a sarit in brate lui Iliescu... De fapt, tara asta nu a iesit din comunism niciodata, doar teoretic, formal, si nici nu o sa iasa mai repede de 100 de ani. Situatie in care omului nu-i ramane ca solutie decat sa se gandeasca strict la viata lui, ce vrea sa faca cu ea... De exemplu, emigrarea.

  RépondreSupprimer
 3. Va rog imi puteti spune pentru o familie cu 3 copii si 2 adulti , cu un singur aducator de venituri (pentru moment), cat este reducerea de impozit?Multumesc mult.

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. Intrebarea e simpla, raspunsul e mult mai complex decat credeti. Impozitele nu se calculeaza asa de simplu. E o formula de calcul care presupune deja ca trebuie sa stiti exact venitul net pe an, asta va determina transa de impozitare (in Franta nu exista un impozit fix ca in Ro, ci depinde de venit), apoi se aplica situatia familiala si apoi numarul de copii si varsta copiilor. Formula se schimba in fiecare an, in plus. Deci, vedeti, nu stiu sa va raspund. In principiu, 3 copii inseamna doua parti de reducere, dar mai departe, trebuie aplicata formula.

   Supprimer

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.