Pages

mardi, avril 26, 2011

Mère Marianne (12)

Mai avem ceva de discutat legat de instalarea in Franta: telefoanele. Nu putem trai fara mijloace de comunicare, deci astazi o sa va fac o prezentare succinta a sistemului de telefonie francez.
Diferentele fata de ceea ce exista in Romania sunt, si de aceasta data, enorme, atat din punct de vedere tehnic, cat si comercial. In general, asa cum le-am spus tuturor celor cu care am vorbit de cand sunt in Franta, inainte de a veni aici trebuie sa dati un «reset» la creier, sa uitati tot ce stiti din Romania pentru ca nu seamana deloc cu ce veti vedea in aceasta tara.
Acum, la subiect. Prima mare diferenta este cea tehnica. Exista si aici o companie nationala de telefonie, ca Romtelecom, care se numeste, bineinteles, Francetelecom, numai ca Francetelecom nu face decat sa furnizeze infrastructura de comunicatii firmelor private. Altfel spus, ei nu au abonati casnici, ca Romtelecom-ul, clientii lor sunt marile grupuri de telefonie. Exemplu: va instalati intr-o locuinta si vreti sa va puneti telefon fix si internet, cablu TV, etc. Priza din casa apartine Francetelecom, ceea ce nu inseamna ca veti fi abonati ai Francetelecom, ci pe priza respectiva se poate bransa orice companie privata. Dumneavoastra veti plati doar o taxa de conectare la Francetelecom (in jurul a 17 euro daca nu gresesc) cu ocazia primei facturi.
Deci, nu avem treaba cu Francetelecom. Avem treaba doar cu firmele private. Aici urmeaza a doua diferenta. In Romania, firmele private ca Vodafone, Orange, Cosmote, furnizeaza doar telefonie mobila si internet mobil (prin telefonul mobil). In Franta, firmele private furnizeaza tot: telefon fix, internet prin cablu (ca RDS sau Romtelecom), internet mobil si cablu TV. In momentul cand incheiati contractul cu o firma, primiti un «box», adica o cutie la care bransati toate firele pentru tot. Abonamentele pot fi de tip personal sau profesional, adica puteti avea acasa un abonament profesional daca sunteti liberal (de exemplu, medic sau auto-entrepreneur, etc.). Puteti sa le si combinati, caz in care bonusurile sunt foarte interesante, adica sa va luati abonament personal si abonament profesional. Depinde doar de necesitatile fiecaruia, de profesia fiecaruia. In general, un abonament personal la toate serviciile va costa in jur de 40 de euro, iar un abonament profesional cam 100 de euro pe luna. Marele avantaj al box-urilor este ca apelurile de pe postul fix catre alte posturi fixe, oriunde in Europa, sunt gratuite si nelimitate. Asa ceva nu se vede in Romania. Pe de alta parte, avantajele abonamentului profesional este ca telefonul mobil este considerat profesional si acest lucru va da apeluri gratuite si nelimitate in orice retea, fixa sau mobila din Europa, cu exceptia apelurilor catre posturi fixe din Franta. In acelasi timp, telefonul fix are aceleasi avantaje ca la abonamentul personal. Internetul bineinteles ca este nelimitat, iar in ceea ce priveste cablul TV, puteti opta pentru diverse pachete.
In rezumat, in Franta, daca va luati abonament, comunicatiile nu va costa mai nimic. Lucru care in Romania este, inca, de neconceput. Eu inca nu am uitat ce facturi primeam de la RDS si, apoi, de la Romtelecom. Sa fac apeluri in strainatate, era chiar periculos si stiti cu totii cum veneau facturile incarcate cu convorbiri in diverse tari aiurea. Ei, bine, aici e gratis.
O alta diferenta apare legat de cartelele reincarcabile. In privinta asta, lucrurile stau exact pe dos: nu exista oferte gen «un cent/minut in retea» ca in Romania. Mi-aduc aminte ca mai toata lumea avea macar 2 telefoane: un Vodafone, un Cosmote sau un Orange, pentru a profita de ofertele in retea. In Franta, indiferent de retea, minutul este 50 de centi deoarece folosirea cartelelor reincarcabile este descurajata in favoarea abonamentelor. Asa ca este recomandabil sa va faceti abonament.
La final sa vedem care sunt principalele companii de telefonie franceze. Aveti de ales intre: Orange (ale carei servicii sunt net diferite in Franta fata de Romania), SFR, BouygesTelecom sau Free. Daca imi permiteti sa va fac o recomandare, atunci aceasta este in favoarea BouygesTelecom, clar si net. Au cele mai bune oferte de pachete personale si profesionale, iar box-ul lor, care se numeste BBox, functioneaza impecabil fata de LiveBox-ul celor de la Orange. A vous de décider!

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.