Pages

lundi, mai 23, 2011

Medic francez in Franta

Nu am gresit titlul, zic ca merita sa vorbim un pic si despre medicii francezi, mai ales daca sunteti medic si vreti sa munciti in Franta, ca sa cunoasteti un pic psihologia viitorilor vostrii colegi.
Primul lucru pe care il veti constata la ei este acela ca se plang incontinuu de cat au de munca. De asemenea, ca nu sunt niciodata multumiti de conditiile de munca: sunt stresati in permanenta si li se pare ca directorul spitalului ii ignora sau ca, pur si simplu, isi baga picioarele in problemele lor. Medicul francez, fara sa se agite prea mult, este tot timpul hyper-ocupat, "debordé", cum spun ei, si orice lucru pe care il au de facut li se pare prea greu si epuizant. Este paradoxul sistemului medical francez: dispune de toate mijloacele tehnice si stiintifice imaginabile, este finantat la maxim, dar are medici lenesi in majoritate. Mai ales cei din spitale. Nu incercati sa le povestiti despre garzile interminabile din Romania si despre cat de grea e munca in spitalele noastre, deoarece va faceti rau singuri: va vor vedea imediat ca pe un pericol, unul care vine sa le strice lor obiceiurile. Pentru medicul francez, o problema care voua vi s-ar parea banala, este existentiala! Un exemplu de langa mine: o colega, medic, din spitalul la care lucrez, mi-a spus intr-o zi ca si-a luat intalnire urgent cu directorul deoarece are de discutat cu el un lucru foarte important. M-am speriat un pic, gandindu-ma ca i s-a intamplat ceva urat la serviciu si am intrebat-o despre ce e vorba si daca, eventual, o pot ajuta cu ceva. Raspunsul ei mi-a blocat creierul: "Nu, merci, esti draguta, dar eu vreau sa vorbesc cu domnul director despre cainele meu. Vreau sa il aduc dupa-amiaza la spital, sa stea cu mine in cabinet, si ii spun ca sa stie, sa nu avem vorbe dupa aceea". Evident, directorul i-a dat permisiunea de a-si aduce in fiecare zi catelul la spital deoarece, nu-i asa, este foarte important pentru ea.
Putini sunt medicii francezi care chiar isi bat capul la serviciu, daca vedeti un astfel de specimen, dedicat muncii, suspectati-l, in primul rand, ca e medic strain. Aceasta situatie a fost ilustrata dealtfel si intr-un sketch umoristic celebru in Franta, realizat de o trupa de actori de comedie, "Les Inconnus", apreciat de telespectatori ca fiind foarte-foarte aproape de realitate. Sa-l urmarim:De altfel, spitalele franceze i-au mai inspirat pe "Les Inconnus" si pentru un alt sketch, "Amante si pacienti", la fel de celebru, in care activitatea echipei medicale este prezentata ca o parodie a unei telenovele. Asadar, este un sketch cu dubla inspiratie care sper nu numai sa va introduca in atmosfera specifica spitalelor franceze, ci sa va faca sa zambiti.

1 commentaire:

  1. Cred că de-aia vor directorii medici străini! Ştiu că ei chiar muncesc, săracii...:)

    Simpatice videoclipurile! Deşi umorul lor e cam forţat uneori - sau cel puţin, aşa am simţit eu, dinafară.

    RépondreSupprimer

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.