Pages

vendredi, mai 06, 2011

Presa, a patra mizerie in stat (2)

Motto: „Iaca, nişte papugii… nişte scârţa-scârţa pe hârtie!“ (I.L. Caragiale – „O noapte furtunoasă“)

Am promis si, mai ales, imi face placere sa ma iau de viata unora. Adica, na!, la cate injuraturi mi-au tras, macar sa stiu de ce. Si, ca sa incep cu avant, m-am dus direct la ziarul «Observator» si am cautat direct scrierile Mihaelei Tirpan. Pentru ca stiu ca ma iubeste mult, i-am acordat prioritate la lada de gunoi. Ia sa vedem noi ce i-a iesit din pix astazi. Este vorba despre Ziua Barbatului sarbatorita la Ciocarlia, o comuna din judetul Constanta, despre care relateaza :

«La eveniment a luat parte si senatorul Colegiului in care se afla localitatea, Nicolae Moga, care a discutat cu barbatii inclusiv despre problemele care care acestia le intampina si, ca de fiecare data, parlamentarul PSD le-a promis ca va incerca sa gaseasca solutii pentru ei.» Sa va fie rusine daca va ganditi la ce ma gandesc eu, dar ca sa nu ne suspectam unii pe altii, bine ar fi ca Mihaela sa precizeze cam despre ce fel de probleme a fost vorba. Daca stam si ne gandim, intr-o comuna mica si saraca din Romania oamenii au necazuri legate de activitatile lor zilnice: aratul campului, seceta sau, din contra, inundatii, lipsa banilor, etc. Sau poate ca s-a filozofat in grup despre viitorul tarii sau poate s-a dezbatut despre cine o sa ia premiul Nobel pentru fizica anul acesta. Mai departe, in acelasi articol, aflam:

«Initiativa primarului Traian Dragomir de a le oferi o zi de relaxare barbatilor din comuna nu se afla la prima editie, sarbatoarea fiind deja o traditie pentru localitatea pe care o administreaza si promite ca nu va fi ultima.» In primul rand, Mihaela ar trebui sa stie ca o initiativa nu se produce in… editii (prima editie, a doua editie, etc.) Potrivit DEX, initiativa inseamna : «Faptul de a propune, de a organiza sau de a începe o acțiune, antrenând după sine și pe alții; însușirea celui care îndrăznește sau este dispus să întreprindă cel dintâi ceva, din îndemn propriu. ◊ Expr. Din proprie inițiativă = fără a fi îndemnat sau silit de altul. [Pr.: -ți-a-] – Din fr. initiative.» Ziarista vorbeste despre initiativa ca despre un festival, un spectacol sau o carte care, intr-adevar, se pot produce in mai multe editii. Fraza ei nu are nimic de-a face cu gramatica limbii romane si ii recomand sa incerce sa se limiteze… la cat mai putine «editii» de genul acesta. Apoi, ca sa inchei, oare ce solutii propune senatorul Moga la problemele barbatilor ?

Ca tot zicea George despre «ziaristi de comunicate», iata un exemplu clasic: la Cuget Liber se munceste pe branci la copierea de fraze fara cap si fara coada.
«La Primăria Medgidia s-au desfăşurat două seminarii, în cadrul proiectului „Gestionarea eficientă a fondurilor publice prin implementarea sistemului de management integrat în Primăria Medgidia” – SMIS 6136. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, Axa prioritară 2 Îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei furnizării serviciilor publice, cu accentul pus pe procesul de descentralizare, Domeniul de intervenţie 2.2. Primul seminar a avut ca scop conştientizarea conceptului de egalitate de şanse la nivelul comunităţii locale.» Bineinteles ca semnatara acestei terbile stiri este Carmen Mocanu, cine altcineva… Va este ceva neclar in insiruirea: gestionare, implementare, management integrat, SMIS 6136, Axa 2, Domeniul 2.2 ? Atunci recititi scopul: constientizarea conceptului de egalitate de sanse. Parerea mea ? O stire scrisa cu picioarele, copiata nici macar cu atentie din vreun comunicat de presa, doar ca sa iasa numarul de semne pe pagina si primarul sa fie multumit ca i s-a publicat un mesaj de doi lei. Ce ma deranjeaza este ca ziarul Cuget Liber nu se da gratuit, se vinde, adica stirea asta trebuie s-o mai si platiti ! Apropo, cum sta la vanzari publicatia asta ?

«Preşedintele Traian Băsescu a făcut, azi, 11 numiri în funcţie a mai multor magistraţi - judecători, la mai multe judeţe din ţară, printre care şi Constanţa. Astfel, Roxana-Mihaela Duma a fost numită la Judecătoria Constanţa, unde există deja un deficit de judecători. » Stirea asta am gasit-o nesemnata in «Replica» si va asigur ca atat contine. Ce inteleg eu de aici, trecand peste dezacord, este ca doamna judecator a venit si ea, ca un deficit peste deficitul de judecatori din Constanta. Deci, dansa nu a fost numita ca sa compenseze, eventual, deficitul de magistrati, ci ca o problema in plus – asa ne explica ziarul acesta. In locul ei, le-as da macar un telefon… Daca o fraza atat de banala ca aceasta nu poate fi scrisa corect, ce pretentie sa avem mai departe ?

1 commentaire:

 1. Bravo! Am ras cu lacrimi, desi nu prea este de ras, ci mai degraba de plans. Asta este presa pe care o avem.
  Sa stii ca, intr-adevar la Ciocarlia, primarul a adunat toti barbatii, ba chiar le-a adus si o formatie ca sa petreaca impreuna.
  Este singura manifestare de acest gen din Constanta cu ocazia evenimentului propus de cativa ani incoace de Bergenbier - 5 Mai, Ziua Barbatului.
  De parca barbatii au nevoie de o zi speciala ca sa bea si sa petreaca.
  Oricum aia din Ciocarlia puteau fi gasiti toata iarna, cat era ziua de lunga, la carciuma primarului, loc de petrecere de bunastarea caruia se ocupa fratele edilului. Asa ca ieri, 5 Mai, barbatii din Ciocarlia au continuat ce au inceput din prima zi a anului: sa bea, sa petreaca, sa manance si eventual sa isi bata femeile de acasa.
  L-am vazut pe unul dintre acestia, cat de rosu era la fata, dupa o zi de muncit la trasul din pahare.
  Referitor la comunicatele de presa, vezi ca si la Telegraf ai aceeasi situatie, cand ne referim la comunicatele trimise de primarii.
  Mai mult, nu inteleg plafonarea ziaristilor de pe sectiile de Eveniment ale jurnalelor, care si-au format limbajul din comunicatele primite de la Politie. Cei care citesc orice articol de pe Eveniment, vor vedea ca limbajul este acelasi, copiat din comunicatele de presa ale inspectoratelor judetene. Acesti ziaristi nu ne surprind cu nimic si personalitatea lor nu iese cu nimic in evidenta. Nu au un stil propriu al scriiturii, nu gandesc, ci inghit ca papagalii tot ce le trimite Politia.
  Ei...dar despre alte lucruri din presa, vom vorbi cu alta ocazie!

  RépondreSupprimer

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.