Pages

samedi, juin 11, 2011

Breizh Side Story: Quimper

Cunoscut inca din scrierile lui Iulius Caesar, Quimper este inca una dintre mandriile Bretaniei. Spiritul "Breizh", cum se numeste in dialectul breton aceasta minunata regiune a Frantei, este aici mai viu ca oriunde. 
Lista de obiective turistice din Quimper este lunga, dar "la Place au Beurre" este, poate, locul de unde trebuie sa porneasca orice plimbare in acest oras. Cu sute de ani in urma, Place au Beurre era cunoscuta ca "Place aux Ruches", adica piata de stupi de albine unde se adunau apicultorii care vindeau o miere celebra. Apoi, a devenit "place au Beurre de Pot", unt sarat la borcan fabricat in cartierul Locmaria. Acest cartier modest a inflorit, insa, odata cu crearea liceului iezuit, moment in care in "Place au Beurre" au inceput sa apara librarii si tot felul de artizanate. 
Quimper (in bretona Kemper, adica "confluenta") este situat la intalnirea a 4 ape: Steir, Odet, Frout si Jet, si este al doilea oras al departamentului Finistère, ca marime, dupa Brest. In ciuda acestui fapt, Quimper, cu 64.000 de locuitori, a  ramas capitala (prefectura) departamentului. 
Astazi am fost la Quimper unde am facut o foarte frumoasa plimbare pe care am inceput-o in Place au Beurre tocmai la timp pentru a vedea spectacolul de muzica bretona sustinut de "Keltia Musique" pe strada, la umbra catedralei Saint-Corentin. Keltia Musique este un grup de tineri bretoni care, pe timpul verii, dau "trezirea" in Quimper in fiecare zi cantand pe strada. Sper sa va placa asa cum mi-a placut si mie acest moment si, mai ales, sa inspire alti tineri pentru a se apropia de folclor si traditii.


1 commentaire:

  1. Multumim Liliana pentru informare si pentru postare. Vezi? De aceea iubesc eu vestul Europei. Pentru ca in Romania nu se intampla astfel de lucruri. Nu ne trezeste nimeni in week-end cu muzica traditionala si nu ne mai aduce nimeni aminte de ceea ce am fost si de ceea ce suntem.
    Nu ni se livreaza decta mizerie, circ ieftin, de doi bani, si paine mucegaita.
    Asta este Romania zilelor noastre si de aceea ma regasesc in fiecare scriere a ta despre locurile minunate din Franta.

    RépondreSupprimer

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.