Pages

mercredi, juin 08, 2011

Cam ce inseamna vointa poporului

Caz practic. Un exemplu scurt si elocvent despre ce este aia "vointa poporului" si cam cum se exercita ea. 
Toata lumea stie ca Franta face parte dintre tarile dezvoltate, nu numai ale Europei, ci ale lumii si ca infrastructura franceza este impecabila. Intr-o tara impanzita efectiv de autostrazi, exista o singura regiune, Bretagne, care nu are nicio autostrada. Numai drumuri departamentale si nationale dintre care unele sunt "quatre voies", adica cu doua benzi pe sens. Bineinteles ca mi s-a parut ciudat ca tocmai Bretagne, o regiune vestita pentru o turism si o gramada de alte lucruri, sa nu aiba macar o autostrada. Asa ca m-am interesat putin, am intrebat de ce toate autostrazile care vin spre noi se opresc la Rennes. Explicatia pe care am primit-o m-a naucit si nu intarzii sa v-o impartasesc. 

Undeva in jurul anului 1500, ducesa Anne de Bretagne, a carei biografie extrem de interesanta va invit sa o cititi aici, a luat o decizie in favoarea poporului breton decretand ca "toate drumurile Bretaniei vor fi gratuite". Fie ca va vine sa credeti, fie ca nu, legea data de Anne de Bretagne, fosta ducesa si Regina a Frantei, este in vigoare si in ziua de azi. Niciun Guvern de atunci incoace nu a cutezat sa abroge aceasta lege deoarece bretonii au tinut mortis la mentinerea ei si si-au impus vointa in acest sens timp de 500 de ani. Autostrazile fiind drumuri pentru care se plateste taxa, nu pot fi construite in Bretagne deoarece acest lucru ar incalca legea Annei. Sincer, stiam ca bretonii sunt renumiti pentru ca sunt "têtues", adica incapatanati, dar asemenea perseverenta si in acelasi timp respect pentru printesa lor, vedem destul de rar. 
Acum, stau si ma intreb, oare au sau pot avea romanii vointa bretonilor, de exemplu? De asa natura incat niciun Guvern sa nu poata trece de decizia lor? Cu alte cuvinte, cand ne mai uitam in curtea altora si vedem cat de departe au ajuns fata de noi, sa nu ne miram!

1 commentaire:

  1. Foarte tare, Lili. Cred ca nici peste o mie de ani nu vom avea vointa bretonilor. Suntem obisnuiti sa ne aplecam cat mai mult in fata vointei mai-marilor zilei.

    RépondreSupprimer

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.