Pages

mercredi, juin 29, 2011

Medic roman in Franta (13)

Iata o intrebare foarte buna care mi-a fost adresata astazi pe blog, cu un raspuns la care trebuia sa ajung, oricum, mai devreme sau mai tarziu. Intrucat cred ca chestiunea in sine poate interesa mai multi medici specialisti, am decis sa raspund intr-o postare aparte, chiar daca intrerup un pic prezentarea pe care o incepusem, referitoare la practica medicala in Franta. Deci, sa vedem ce intreaba Iulia:

"Pe langa unele nelamuriri astazi a mai aparut inca una: care este diferenta intre PH (Praticiens hospitaliers) si PC (Praticien Contractuel)? Si de eu ca medic specialist, doctor in stiinte medicale, membru al Acdemiei Romane si titular de 11 ani nu pot obtine un loc de munca decat ca si PC pana imi dau un examen numit: "Examen de la fonction publique hospitalière"? Nu-mi sunt toate aceste recunoscute? Am inteles ca incadrarea salariala este 4 din 13 in specialitatea mea si sunt nevoita sa o accept in conditiile in care in tara ti se spune: nu se stie daca pana la anul spitalul va mai functiona."

Nu stiu daca am mai discutat despre asta, daca cumva ma repet asta e, daca nu am avut ocazia sa zic, o fac acum: in Franta angajatii spitalelor, de la femeia de serviciu la director, au statut de functionari publici si agenti publici. Acest lucru inseamna o anumita incadrare salariala, anumite avantaje recunoscute prin lege si un anumit statut in relatia cu angajatorul (spitalul) care este institutie publica. Acesta din urma, statutul, este cel mai important si in el se gaseste raspunsul la intrebarea Iuliei. In primul rand, medicii angajati ai unui spital public, au statut de agenti publici. Ei sunt singurii salariati care sunt incadrati ca agenti, toti ceilalti (personalul administrativ, infirmierele, aides soignants, etc.) sunt functionari publici. Diferenta intre cele doua categorii intervine numai la nivelul asigurarilor de sanatate in sensul ca functionarii publici sunt mai bine rambursati atunci cand au concedii medicale (ârret de travail) decat agentii. Insa, grosso modo, ambele sunt functii publice. Fiind functii publice, angajatii au posibilitatea de a deveni titulari pe post in urma unui concurs. In cazul medicilor, titular pe post se traduce prin functia de praticien hospitalier. Medicii care nu sunt titulari pe post sunt numiti praticien contractuel. Principala diferenta intre un titular si un contractuel este ca titularul, altfel spus PH-ul, are contract pe 3 ani obligatoriu, iar contractuelul are contract variabil in timp: 6 luni sau 1 an. O alta diferenta foarte importanta este aceea ca un PH nu poate demisiona inainte de expirarea celor 3 ani! Este obligat sa ramana la post, orice s-ar intampla, pana la sfarsitul contractului. In situatii exceptionale, foarte bine argumentate (probleme de sanatate, de familie, etc.) medicul cu statul de PH care vrea sau este fortat de imprejurari sa plece din spitalul respectiv, poate face o cerere de mutare ("mutation") la Centrul National de Gestiune care aproba sau nu mutarea ca titular pe post intr-un alt spital. Altfel spus, odata obtinut statutul de PH, nu prea mai ai libertate de miscare si daca se intampla sa nu iti placa spitalul sau sa nu te intelegi bine cu seful, esti condamnat la 3 ani de penitenta.
De cealalta parte, un PC nu numai ca are contract pe durate mai scurte, dar are si posibilitatea de a demisiona cand vrea fara sa dea socoteala nimanui. Eu zic, din experienta proprie, ca este mai bine ca la inceput sa ai libertatea de a alege mai ales pentru ca adaptarea nu este prea usoara, nu stii niciodata ce poate aparea. Avand contract de PC, daca nu iti convine ceva te poti muta in alt spital fara nicio problema, respectand doar preavizul care trebuie dat cu 2 luni inainte. 
Cum devii PH? Conditia numarul 1 este sa te inscrii la concursul de PH care se organizeaza la nivel national. Conditia numarul 2 este ca spitalul in care lucrezi sau spitalul pe care il vizezi sa scoata la concurs post de PH, adica de agent public titular pe post. Acest lucru se intampla de doua ori pe an, in martie si in octombrie, cand CNG (Centrul National de Gestiune) anunta pe site-ul sau toate posturile disponibile in Franta, in sectiunea numita Tour de Recrutement. Medicul care a trecut concursul pentru functia publica si este interesat de un anumit post publicat de un anumit spital, isi trimite candidatura la conducerea spitalului in cauza. Sau chiar la mai multe ca sa aiba de unde alege. Dar, odata ce ocupa un post trebuie sa "intepeneasca" acolo 3 ani, cum spuneam mai devreme. 
In concluzie, nu este vorba ca un medic roman care vine acum in Franta nu ar avea competenta necesara pentru a fi PH, este vorba despre o chestie pur administrativa. Iata aici toate detaliile practice si grilele salariale pentru toate tipurile de contract in spitalele publice in 2012. 
Sper ca am raspuns la intrebare si ca este totul clar. Multa bafta! 

6 commentaires:

 1. Va multmuesc inca o data,pentru informatii!Imi sunt extraodrinar de utile!Ganduri de pace si iubire va trimit!

  RépondreSupprimer
 2. buna seara !
  as vrea sa te rog daca ai putea sa-mi pui intr-un email acel PDF cu toate detaliile practice si grilele salariale pt. toate tipurile de contract in
  spitalele publice .Sunt medic primar med. interna dar am 58 ani si am primit o oferta de munca in zona Nancy. Ce parere ai ? Sunt foarte tematoare . Merita la varsta asta sa o iau de la inceput? Trebuie sa merg la discutii pe 15.10.2012.
  Mi-ar prinde foarte bine o parere si mai ales parerea ta.Te rog , daca poti scrie-mi doua randuri pe email : castelulalpin@gmail.com

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. Pdf-ul disparuse fiindca disparuse link-ul. Am reparat: trebuie doar sa dati click pe cuvantul "aici" si vi se deschide o pagina cu noua grila de salarii stabilita in 2012.
   Cat despre varsta, eu cred ca... nu exista o anumita varsta la care sa o luam de la inceput. Trebuie doar sa vrem cu adevarat sa schimbam ceva in viata noastra :)

   Supprimer
 3. As dori sa va intreb cum se face includerea in echelon? Eu sunt medic specialist si am primit o oferta de la un spital din Franta (zona Centre) pentru un post de PC temps plein, dar PAA in perioada de proba si pana ma inscriu in Ordre. Resursele umane mi-au spus ca ma plaseaza in echelon 11eme, adica pe 4300 brut, din care voi lua 3600-3800 net. Este corect? Precizez ca am 2 ani de experienta ca specialist. Acesta sa fie criteriul? Cu multumiri, R

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Anonim: Da, echelon 11 este maxim, e cel mai sus. Eu zic ca sunt corecti daca va propun echelon 11 pana la inscrierea la Ordin. Dupa asta, intrati in categoria PC, iar treptele de salarizare se schimba, adica urca. Criteriul nu este vechimea, ci faptul ca au nevoie de Dvs. si actioneaza corect in acest sens.

   Supprimer

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.