Pages

vendredi, juin 17, 2011

Top Chef (6)

Am promis pe Facebook ca dau reteta de dulceata de lapte si a venit momentul sa trecem la fapte. 
«La confiture de lait au beurre salé» este delicatesa pe care v-o propun azi, un preparat pe cat de simplu pe atat de impresionant prin gust si efect. Daca vreti sa va lasati prietenii «bouche bée» intr-o zi, invitati-i la o dulceata de lapte! Puteti sa le-o serviti pe clatite, pe briose, pe prajituri sau pur si simplu nature. Succesul este garantat!
Cum spuneam, ne ocupam in principal de varianta cu unt sarat care, zic eu, este number one. Ca sa o pregatiti nu va trebuie nici cursuri de bucatar, nici investitie mare, nici cine stie ce scule de bucatarie. Doar putina rabdare.

Ca regula generala, dulceata de lapte inseamna o masura de lapte si o jumatate de masura de zahar. Primul lucru, va pregatiti borcanele. Iata cantitatile pentru un borcan si jumatate:

500 ml de lapte

250 g de zahar (puteti pune jumatate zahar alb, jumatate zahar brun)

2 plicuri de zahar vanilinat

50 g de unt sarat si inca 20 g de unt sarat separat

Puneti pe foc laptele cu zaharul, adaugati vanilia si cele 50 g de unt sarat. Focul nu trebuie sa fie nici iute, nici prea moale, ci moderat. Lasati sa fiarba o ora, timp in care amestecati des cu o lingura de lemn. Untul sarat va crea o pelicula ciudata care va poate descuraja, dar in momentul in care dulceata incepe sa se lege, veti vedea ca sunteti pe drumul cel bun.
Cand dulceata s-a ingrosat in asa fel incat amestecand incepem sa vedem fundul oalei, iar compozitia «imbraca» lingura, adaugati ultimele 20 g de unt sarat. Asteptati inca un minut, amestecand continuu, si varsati dulceata direct in borcane. 
Odata ce ati varsat dulceata in borcane, puneti capacele IMEDIAT si rasturnati-le cu fundul in sus pe o plansa de lemn sau alta suprafata plana. Dulceata clocotita, fiind inca foarte fierbinte, va steriliza automat borcanele si o sa auziti o «bolboroseala» si apoi un «clac» care va spune ca borcanul este, practic, sigilat. Este important ca pentru fiecare borcan sa aveti capacul potrivit, nu improvizati, astfel incat sterilizarea sa se faca perfect. 
Cand incepeti sa folositi un borcan, dupa deschidere pastrati-l la frigider. Daca ingheata cumva in frigider, nu va panicati, cateva secunde la microunde vor rezolva problema.

Variante posibile in afara de cea cu unt sarat :
Cu caramel -> Puneti zahar brun inchis in loc de zahar alb
Cu ciocolata -> Puneti doua linguri de Nutella in oala
Cu cocos -> Puneti lapte de cocos in loc de laptele obisnuit
Dulceata de lapte este atat de buna incat, cum am zis si pe Facebook, ar trebui interzisa !


3 commentaires:

  1. Deja mi-ai facut o pofta teribila. Desi nu am voie, pentru ca m-am chinuit sa slabesc in urma cu doi ani de la 120 la 90 de kilograme, promit ca nu voi face niciun exces, ci, dupa ce o voi prepara, voi gusta doar o lingurita.
    Arata prea bine ca sa nu gust din inca una din placerile culinare ale singurei noastre vieti.

    RépondreSupprimer
  2. S-o crezi tu ca o sa te opresti la o lingurita :)))))

    RépondreSupprimer
  3. Ok. O sa incerc atunci sa ma opresc la doua :))))

    RépondreSupprimer

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.