Pages

lundi, août 15, 2011

Breizh Side Story: Festival Interceltique de Lorient 2011S-a nascut odata cu mine, in 1970! De 41 de ani, Lorient, acest oras emblematic al Bretaniei, este inima celtilor din intreaga lume. Festivalul aduna toate bagad-ele din lume, din Franta pana in Noua Zeelanda. Cititorii blogului meu cunosc deja Le Bagad de Lann-Bihoué, care este un grup folcloric celt militar, singurul din armata franceza. Deja este o incantare sa ii asculti pe marinarii de la Lann-Bihoué, dar la parada din Lorient desfasurarea de forte este impresionanta. Imposibil sa ramai de piatra la sunetul cornemouse-ului sau al bombardei! Aproape un milion de spectatori in fiecare an, zeci de "bagadoù", kilometrii de strazi alocati exclusiv paradei natiunilor celtice, 3500 de artisti, un buget de aproape 5 milioane de euro si... un parinte care l-a crescut pana la acest nivel: Jean-Pierre Pichard, director al Festivalului din 1972 pana in 2007. Grandios! Pentru cei care vor date exacte si amanunte legate de cifre, exista pagina de Wikipedia a Festivalului, aici.
Eu prefer sa raman mai aproape de muzica celtica si sa va arat cateva bagadoù de prima clasa pentru a va ajuta sa descoperiti acest gen de arta populara, absolut magnifica. Incep cu Kerlenn-Pondi, bagadoù de prima categorie, care a reprezentat orasul meu, Pontivy (in bretona, Pondi), atat la Concursul de bagadoù (cu o seara inainte de Festival), cat si la Festivalul in sine. Regardez:
Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.