Pages

mercredi, août 10, 2011

Breizh Side Story: Les Marins d'Iroise

Nu ma pot abtine sa revin cu o noua postare in frumoasa mea Bretanie! Trebuie sa va arat neaparat inca una din minunile Marelui Vest francez: Les Marins d'Iroise. 
La Mèr d'Iroise este numele unei portiuni din Oceanul Atlantic, un imens parc marin, in Finistère, renumita si prin faptul ca este extrem de periculoasa. Doar marinarii foarte-foarte experimentati cutezau in trecut, si chiar si azi, sa se aventureze in valurile ei. Din 1988, este patrimoniu universal, fiind declarata de UNESCO rezervatie a biosferei. 
La Mèr d'Iroise gazduieste portul militar Brest, din 1963, dar este si unul din locurile preferate de surf-eri. Este, totodata, locul cu cele mai multe faruri care ghideaza si azi "lupii de mare". Un proverb marinaresc breton chiar vorbeste despre aceste faruri, spunand: "Qui voit Molène voit sa peine, qui voit Ouessant voit son sang, qui voit Sein voit sa fin". 
In sfarsit, sunt multe de spus despre acest loc magnific, dar astazi vreau sa vi-i prezint pe marinarii sai. Les Marins d'Iroise este un grup care a luat fiinta in 1992, la Plouzané, in timpul unei sarbatori populare. Fosti marinari, civili si militari, membri grupului si-au propus sa reinvie traditia cantecelor marinaresti. Au reusit in cel mai frumos mod posibil. Atat de frumos incat producatorul lui Paul McCartney si Kate Bush, Jon Kelly, le-a manageriat cel mai recent album, lansat in iunie 2011. Ca sa intelegeti despre ce vorbesc, iata cateva cantece extraordinare, care fac inima sa salte in piept sub tricoul de marinar si care va vor vorbi despre cel mai frumos loc din lume: Bretagne!Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.