Pages

samedi, août 06, 2011

Breizh Side Story: Povestea lui Barba Albastra

Sigur ca toata lumea a auzit de Barba Albastra. Charles Perrault a scris o poveste pentru copii in 1697, Jacques Offenbach a scris o opera-bufa avandu-l ca erou, s-au facut filme, spectacole si exista chiar si o marca de confectii care se numeste "Barbe Bleue". 
Putini stiu ca acest personaj nu a fost inventat, ci a existat cu adevarat in Evul Mediu. Si mai putini stiu ca Barba Albastra a fost breton si a avut un castel, Chateau de Tiffauges, la 50 km de Nantes, capitala Bretaniei de alta data, inainte ca generalul Pétain sa rupa regiunea in doua de teama separatistilor bretoni. 
Pe numele lui adevarat Gilles de Rais, Barba Albastra a trait doar 36 de ani, intre 1404 si 1440, si a fost mare baron al Bretaniei, titlu nobiliar pe care l-a mostenit la moartea tatalui sau. A cunoscut o ascensiune fulminanta la Curtea Regala devenind Maresal la varsta de 24 de ani dupa ce a luptat impotriva englezilor alaturi de Jeanne D'Arc. Venea dintr-o familie extrem de bogata, se spune ca numai Regele avea castele mai multe si mai frumoase ca ale Marelui Baron de Bretagne. 
Si totusi, intr-o zi de septembrie a anului 1440, Gilles de Rais a fost arestat, judecat si executat! De ce? Conform acuzatiilor aduse, baronul adapostise in Chateau de Tiffauges un magician italian, Francesco Prelati, cu ajutorul caruia ar fi rapit si ucis sute de copii. Sangele copiilor ucisi ar fi servit la prepararea unor potiuni magice care i-ar fi asigurat victoria impotriva inamicilor sai. 
Gilles de Rais a fost, deci, invinuit de vrajitorie, magie neagra si alchimie. Sa adaugam la acestea si renumele pe care baronul il avea pentru excesele de toate tipurile, mai ales sexuale, motiv pentru care poporul l-a poreclit Barba Albastra. Procesul s-a tinut, insa, cu usile inchise, apropiatii lui au fost torturati pentru a recunoaste crimele Maresalului Frantei, lucru care a ridicat suspiciunea ca, poate, nimic nu este adevarat si totul este doar intriga lui Jean, Duce al Bretaniei care urmarea sa puna mana pe bogatiile lui Gilles si, mai ales, pe titlul de Maresal. Se pare ca Gilles de Rais a marturisit toate crimele de care a fost invinuit doar pentru a-si proteja familia si averile. Subiectul este controversat si astazi, nu se stie inca precis daca Barba Albastra a fost un erou sau un criminal. Prietenia lui cu Jeanne D'Arc a facut sa curga multa cerneala, s-au scris multe carti pe tema "un criminal langa un inger". Relatia dintre Barba Albastra si Jeanne D'Arc nu este foarte clara, ci doar speculata chiar si in zilele noastre.
In popor, a ramas mai ales imaginea de criminal de copii tinand cont de faptul ca intr-o perioada relativ scurta de timp, in imprejurimile castelului sau au disparut sute de copii, corpurile multora fiind regasite in padure, ex-sanguinate. In mod paradoxal, insa, dupa moartea lui Gilles de Rais, capela de langa castel a devenit loc de pelerinaj pentru mamici. Se spune ca o vizita la aceasta capela favorizeaza lactatia, deci tinerele mame vin sa se roage aici ca sa fie sigure ca vor avea lapte pentru pruncii lor.
Povestea fiind zisa, mi-am propus ca in vacanta de la sfarsitul lunii august sa iau familia si sa mergem la Chateau de Tiffauges unde vom vedea colectia impresionanta de arme a Maresalului si spectacolele de epoca, cu turniruri si cavaleri. Va ofer doua filme, unul facut de o televiziune locala, deci de profesionisti, celalalt facut de un amator. Merita vazute si, daca ajungeti vreodata la Nantes, nu uitati sa ii faceti o vizita lui Barba Albastra!1 commentaire:

  1. Frumos. Vrem poze si povestea vizitei pe care o vei face in locul respectiv. Si...poate gasesti si niste legende locale cu care sa condimentezi relatarea de la sfarsitul acestei luni.
    Calatorie placuta Liliana.

    RépondreSupprimer

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.