Pages

samedi, août 27, 2011

Mère Marianne (13)

Revin la serialul "Mère Marianne" ca urmare a unei intrebari pe care am primit-o ieri, la care cautandu-i raspuns, am aflat ceva ce zic eu ca e important si merita sa va spun. Este vorba despre asistenta medicala gratuita oferita strainilor aflati in ilegalitate pe teritoriul francez: in ce conditii putem beneficia si ce trebuie sa facem in acest sens. Inainte sa ii judecam pe romanii care nu au forme legale in Franta (banuiesc ca va ganditi, ca si mine, ca sunt rromi in majoritate), cred ca trebuie sa ne dam seama cu totii de un lucru: o epidemie, de exemplu, care ar izbucni in comunitatea lor, ar pune in pericol oameni nevinovati cu care bolnavii vin in contact. Eu zic ca e mai bine sa ii indemnam sa mearga la medic, sa solicite asistenta medicala fie si gratuita, decat sa provoace vreo catastrofa. Deja au sifonat imaginea Romaniei destul si deja la Marsilia, organizatia Médecins du Monde a raportat un focar de raie care a "lovit" locuitorii din cartierul Port d'Aix, cu origine in tabara de rromi (plus un focar de tuberculoza).
Apoi, sa nu uitam ca viata e complicata uneori si nu numai rromii se pot gasi in ilegalitate in Franta. In perioada de cosmar numita CEFC, eu personal m-am aflat in aceasta situatie si am avut norocul sa nu ma imbolnavesc, dar daca era sa mi se intample ceva, la acea epoca habar nu aveam ce trebuie sa fac. Asa incat, vom discuta in cele ce urmeaza despre Aide Médical d'Etat
Este un subiect care ii inflameaza inca pe francezi, mai ales pe rasisti, carora nu le place ca strainii vin sa profite de ingrijiri medicale gratuite platite din impozitele lor. Dar, legea e lege si se aplica, iar Marianne, ca o mama buna, a pus in miscare, de niste ani buni, o modalitate de acces la asistenta medicala pentru imigrantii ilegali. Aide Médical d'Etat functioneaza in forma actuala din anul 2005, dupa ce a trecut prin mai multe transformari si reorganizari de-a lungul timpului. Textele oficiale despre AME le aveti aici si aici. Pentru ca este imposibil sa postez o traducere a tuturor acestor texte, o sa enumar ideile principale, cele de care aveti nevoie:
1. puteti beneficia de asistenta medicala gratuita in Franta, chiar daca sunteti imigrant ilegal;
2. cererea de AME se depune, in principal, la CPAM (Caisse Primaire d'Assurance Maladie) sau la spitalul din localitatea unde va aflati daca CPAM va refuza dosarul;
3. trebuie sa faceti dovada ca va aflati de mai mult de 3 luni pe teritoriul francez, prin orice document posibil, chiar si factura de la hotel;
4. pentru persoanele majore (peste 18 ani) care au nevoie de AME, trebuie platita o taxa de 30 de euro (regula instaurata in martie 2011);
5. AME se acorda pe durata de un an, dupa care pentru a beneficia din nou, trebuie sa reinnoiti cererea (eventual inainte de expirarea anului);
6. dosarul dvs. poate fi refuzat daca inspectorii CPAM considera ca cererea nu vizeaza o patologie care va pune real in pericol (de exemplu, nu vi se va acorda AME pentru operatii estetice);
7. odata ce vi s-a acordat AME, el acopera si familia dvs sau orice alta persoana aflata in raspunderea dvs chiar daca nu face parte din familie, dar trebuie sa mentionati in dosar toti beneficiarii.
8. in fine, ca sa vedeti ca Marianne chiar este mama buna, ea acorda AME si celor care nu au niciun document, dar declaratiile orale pe care le fac pot fi considerate de buna credinta! 
In final, iata o stire scurta despre AME, difuzata de BFMtv cu ocazia instaurarii taxei de 30 de euro. Multa sanatate va doresc!

6 commentaires:

 1. draga mea, esti "the best". de abea astept sa ma mut in Franta. uite ca se poate....
  sa fi iubita, ca eu te iubesc deja!

  RépondreSupprimer
 2. Doamna Mihai va multumesc pentru toate sfaturile date pe blog!Chiar cautam raspunsul la intrebarea de mai sus, dar nimeni nu-mi spunea ceva concret!V-am descoperit ieri seara si pana dimineata la 7 nu am inchis un ochi....ceea ce vad ca se intampla si in seara asta!Sunt captivata !!Respectele mele pentru tot ceea ce faceti!!!

  Mihaela

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Mihaela: Multumesc, ma bucur sa va pot fi de folos :)

   Supprimer
 3. Ar putea fi atunci aceasta o bresa pentru a obtine operatii gratuite in Franta, operatii ce nu pot fi facute in Romania? Exemplu(ce ma priveste personal) :proteza de genunchi la un pacient hemofilic.

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Anonim: Nu stiu, dar cred ca, in orice caz, trebuie sa stati un timp pe aici ca sa puteti dovedi ca sunteti imigrant, nu turist de cateva zile. Iar asta e foarte greu daca nu aveti pe cineva sa va gazduiasca, mai ales cu o sanatate fragila.

   Supprimer

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.