Pages

jeudi, septembre 01, 2011

Medic roman in Franta (17)

Continuam discutia de unde am lasat-o: antidepresivele si morfinele. Primul lucru pe care trebuie sa il stiti este ca aici orice medic, specialist sau de familie, are dreptul de a prescrie aceste medicamente, inclusiv sa initieze tratamentul. Nu este nevoie de aprobarea medicului specialist pentru ca un pacient sa fie trecut pe morfina, trebuie doar ca prescriptia sa fie corecta, stiintific vorbind. In al doilea rand, nimeni nu va veni sa va ceara socoteala pentru ordonantele pe care le scrieti, cum se intampla in Romania cu Casa de Asigurari. 
Sa incepem cu antidepresivele si benzodiazepinele. Daca in Romania trebuia sa faceti aceste prescriptii pe retete speciale (cele verzi stiu ca erau "la moda" cand am plecat eu), in Franta aceste medicamente se scriu normal si simplu pe ordonante normale si simple. Francezii sunt mari consumatori de antidepresive si anxiolitice asa incat va sfatuiesc prieteneste sa nu refuzati o prescriptie de acest gen pe motivul "nu scriu Xanax pana nu va vede mai intai specialistul". Daca sunteti medic de familie, va pierdeti clientela in felul acesta si veti fi privit ca un extraterestru. Bineinteles, trebuie sa fiti atenti la durata tratamentului in cazul produselor care dau dependenta, dar in afara de asta aveti mana libera. Sigur ca va intrebati ce fel de antidepresive se folosesc in Franta: in general, sunt aceleasi cu cele pe care le cunoasteti deja. Lista integrala a medicamentelor antidepresive o gasiti aici cu mentiunea ca cel mai des o sa va loviti de urmatoarele denumiri: Anafranil, Effexor, Cymbalta, Deroxat, Laroxyl, Norset, Seroplex, Seropram, Stablon si Zoloft. In ceea ce priveste benzodiazepinele, din toata lista de medicamente, cele mai frecvent folosite sunt: Xanax, Lexomil, Lysanxia, Seresta, Temesta, Urbanyl si Tranxene. Veti vedea ca medicii francezi nu sunt deloc zgarciti cu anxioliticele. Ca sa va faceti o idee, am vazut o data o prescriptie de Seresta 50 mg, de 12 comprimate/zi, intr-un caz de delirium tremens.
Acum, sa trecem la morfinice. In Franta morfinicele exista in toate formele posibile: de la plasturi (Durogesic, cu dozaj exprimat in micrograme), pana la siropuri si, evident, formele injectabile. Depinde de voi sa alegeti prezentarea cea mai adaptata pacientului respectiv. Un sfat: tatonati dozajul, incepand cu cea mai mica concentratie totdeauna; in cazul plasturilor (care asigura tratamentul pe 72 de ore, deci se administreaza unul la fiecare 3 zile) verificati intotdeauna sa fie aplicati pe piele sanatoasa, nici macar iritata deoarece fentanylul se absoarbe mai repede decat trebuie chiar si pe pielea iritata doar si riscati un surdozaj. De asemenea, pe plasture se scrie totdeauna data aplicarii, cu pixul, deoarece trebuie schimbat peste trei zile si se evita, astfel, gresesile de administrare. Aveti aici tot ce trebuie sa stiti despre morfinice ca si clasa de medicamente si despre cum faceti corect trecerea de la analgezicele banale inclusiv tramadol, la morfina.   Daca va intrebati ce inseamna EVA, este evaluarea intensitatii durerii: intrebati totdeauna pacientul, pe o scara de la 1 la 10, unde s-ar situa durerea pe care o simte. In functie de scorul EVA luati decizia terapeutica cea mai potrivita. 
In momentul in care veti incepe munca in Franta, cereti de la reprezentantii medicali care se ocupa de morfinice sa va dea si tabloul de echivalente care, in general, arata ca acesta (l-am scanat un pic stramb, dar cred ca e clara imaginea):


Acest tablou de echivalente va este indispensabil deoarece, adesea, veti fi nevoit sa readaptati tratamentul antalgic, schimband un medicament cu altul, indiferent ca sunteti in liberal sau la spital.  Inca o informatie despre morfinice: in afara de formele LP, aveti si posibilitatea interdozelor, adica daca pacientul acuza dureri "in plus", inainte de ora prevazuta pentru doza obisnuita, ii puteti prescrie o interdoza, un produs de concentratie mica, cu efect foarte rapid (in cateva minute) si de scurta durata, strict pentru puseul dureros in cauza. Cel mai folosit in acest scop este Actiskenan-ul de 10 mg. Ultima precizare: morfinicele trebuie sa le scrieti numai pe ordonante securizate, in dublu exemplar si in litere. Exemplu: "Durogesic patch douze microgrammes, un patch tous les trois jours" sau "Actiskenan dix miligrammes, un comprimés toutes les quatre heures, si douleurs, au maximum six par jour".
Daca nu am fost suficient de clara in explicatii, va astept intrebarile. Spor la treaba caci aveti mult de invatat astazi!

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.