Pages

dimanche, octobre 16, 2011

Breizh Side Story: Puy du Fou

Inca un loc unic in lume care apartine frumoasei Bretagne: Puy du Fou. Chiar daca o sa vi se para incredibil, acest loc apartine unei comune, Epesses, in departamentul Vendée, la o ora de Nantes (deci nu departe de castelul lui Barba-Albastra) si o ora de Angers. Altfel spus, ce sunt capabili francezii sa faca la tara!!! O sa vedeti imediat ceva ce la Cobadin, de exemplu, comuna mea natala, ar fi inimaginabil (asta ca sa glumesc, pe de o parte, si sa trezesc un pic la realitate spiritele prea incinse care injura Franta, pe de alta parte).
Practic, Puy du Fou este un parc de distractii cu tematica istorica. Este clasat al patrulea in Franta si aduna anual 1,5 milioane de vizitatori. Aici, spectacolele sunt "la foc continuu" deoarece anumite reprezentatii sunt concepute pentru a se desfasura noaptea si -atentie!- sunt realizate de benevoli, oameni care nu cer niciun fel de plata in schimb, desi incasarile sunt uriase, ci o fac numai pentru a pastra vie istoria Frantei si traditiile locale. Ei, asta e ceva, nu-i asa?
Creat in 1989, parcul detine si un castel din epoca regelui François II de Puy du Fou (1496 - 1548) si care a fost clasificat monument istoric in anul 1974. In afara de castel, mai puteti vedea 50 de hectare de padure cu 130 de specii de arbori, 250 de specii de plante salbatice si 5000 de tufe de trandafiri din 85 de specii diferite. Parcul animalier cuprinde peste 1000 de specii de animale salbatice si domestice si - atentie - corbi dresati sa adune chistocurile de tigari pe care le arunca turistii! 
Cat despre artisti, cei 3200 de benevoli (!) fac parte din Fundatia Puy du Fou care detine propria scoala de arte, fondata in 1998, in care actorii sunt pregatiti pentru reprezentatii. In fiecare an, 400 de tineri "puyfolais" trec poarta acestei prestigioase scoli.
Una peste alta, Puy du Fou este un loc impresionant, un loc care iti taie respiratia si daca ajungeti vreodata in Bretagne, va invit, ca de fiecare data, sa dati o fuga in Vendée pentru ca aveti ce vedea. Si cum zic eu mereu ca vorba lunga e saracia omului, sa dam drumul la filme: 

Daca mai aveti putin timp si putintica rabdare, iata un spectacol intreg, pe tema vikingilor, in cele ce urmeaza. Merita sa va trageti o cafea alaturi si sa vedeti. Nu-mi doresc decat sa va doresc o seara placuta, la Puy du Fou, si pe data viitoare. Kenavo!

3 commentaires:

 1. Frumos. Multumim Liliana. Si sa stii ca, poate intr-o zi, vom vedea la Cobadin un parc tematic. Daca edilii vor sti sa fructifice legaturile cu Germania. Pentru ca, dupa cat stiu eu, pe vremuri, in Cobadin, a existat o comunitate germana puternica.

  RépondreSupprimer
 2. Da, George, Cobadinul a fost sat nemtesc, dar nimeni nu mai da doi bani pe asta. Ar putea iesi ceva super, dar CINE face in Romania altceva decat FRUNZA pentru turism?

  RépondreSupprimer
 3. Ai dreptate. Ma uit zilnic cum casele cu specific german, asa cum pot fi vazute pe la Sibiu, sunt puse la pamant in Cobadin de noii proprietari care au inceput sa construiasca tot mai des locuinte P+1.
  Si uite-asa se pierd istoria si traditia celtilor, vikingilor si germanilor care au venit de-a lungul secolelor pe meleagurile dobrogene...

  RépondreSupprimer

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.