Pages

samedi, octobre 15, 2011

Mère Marianne (14)

Mai devreme sau mai tarziu trebuie sa vorbim despre pensie. Asa cum spun toate reclamele la pensiile private in Franta, pensionarea trebuie pregatita din timp pentru a beneficia de ea la maxim. Cred ca nu o sa ne numim pesimisti daca ne ocupam un pic, astazi, de legislatia pe care trebuie sa o cunoastem in acest sens.
Primul lucru: institutia guvernamentala care se ocupa de pensionari in Franta se numeste CNAV, adica Caisse Nationale d'Assurance Veillesse. Aici gasiti toate informatiile si legislatia de care veti avea nevoie la un moment dat cu siguranta.
Al doilea lucru: indiferent de varsta la care emigrati in Franta, aveti dreptul la pensie. Sigur ca suma este mai mica sau mai mare, in raport cu perioada lucrata aici. Daca sunteti emigrant cu acte in regula (carte de sejur), dar nu ati avut sansa sa munciti in Franta deloc sau aproape deloc, aveti dreptul la un ajutor financiar din partea statului. 
Al treilea lucru: daca aveti deja vechime in munca acumulata in Romania si va retrageti in Franta, sa zicem, pentru ultimii zece sau douazeci de ani de cariera, aveti grija sa formulati cerere de pensie in tara deoarece statul francez nu va plati pensie pentru munca realizata in tara de origine (exceptie fac statele care au acorduri de protectie sociala incheiate cu Franta).
De cand incerc sa deslusesc drepturile emigrantilor la pensie, am descoperit ca legislatia in vigoare este foarte ampla, mai ales din cauza ca aici exista cateva sute de tipuri de pensie in functie de meserie, fiecare cu institutia proprie, dar Claude mi-a gasit un site care explica ideile principale, cele care ne intereseaza pe noi, ca straini. Acest site dateaza din anul 2005 cand varsta minima de pensionare era 60 de ani. Anul acesta, reforma sistemului de pensii in Franta a deplasat limita de varsta minima la 62. Pentru a beneficia de pensie intreaga sau taux plein, (adica fara sa vi se taie din ea nu stiu ce procent pentru neindeplinirea numarului de ani de munca) inainte de aceasta reforma, varsta de pensionare era de 65 de ani. Sarkozy a impins la 67 de ani ceea ce a provocat multe nemultumiri exprimate prin manifestatii de strada in primavara 2011. Se pare, insa, ca acest lucru se va regla in cele din urma anul viitor cand, dupa toate probabilitatile, socialistii vor castiga alegerile generale in Franta si vor rasturna regimul prea de dreapta al lui Sarkozy. Candidatii socialisti au anuntat deja saptamana aceasta ca vor reinstaura vechiul sistem de pensii imediat dupa ce se vor instala la guvernare.
Sa aruncam o privire pe tabloul referitor la varstele de pensionare, stabilit in 2011, inainte sa ne lansam in subiect:

Daca sunteti interesati de toate complicatiile legislative, le gasiti aici. Dar, in orice caz, pensia taux plein ii priveste doar pe cei care au sansa sa isi fi desfasurat intreaga cariera in Franta, ceea ce nu va fi cazul meu, de exemplu.
Deci, tinand cont de aceasta modificare a varstei de pensionare, vom discuta acum despre ceea ce ne intereseaza pe noi, emigrantii din Romania. Site-ul despre care va spuneam mai devreme, actualizat in 2005 cand varsta minima era de 60 de ani, il gasiti integral aici. Traduc intrebarile si raspunsurile pe care le consider esentiale, in cele ce urmeaza.
1. Am aceleasi drepturi ca si francezii?
    Da, dar trebuie sa fiti titularul unei carti de sejur.
2. Cum se calculeaza pensia mea?
    Se calculeaza in aceeasi maniera ca si pentru francezi. Se ia in calcul durata de munca exprimata in trimestre fiind necesare 160 de trimestre pentru a beneficia de pensie integrala (taux plein). Atentie: aceste trimestre nu sunt trimestre civile (adica de 3 luni). Pentru securitatea sociala, un trimestru inseamna 200 de ore de munca platite macar cu SMIC. Un singur trimestru, deci 200 de ore de munca, este deja suficient pentru a avea drept de pensie. Deci, de la 1 la 160 de trimestre aveti dreptul la pensie partiala. La 160 de trimestre complete, aveti dreptul la pensie integrala. Sfat: este important sa pastrati fluturasii de salariu (bulletin de paye) si orice act care dovedeste ca ati muncit, deoarece exista angajatori care nu platesc cotizatiile, caz in care CNAV nu va lua in considerare cererea dvs. decat daca faceti dovada ca ati lucrat. In afara de durata de munca, la calcularea pensiei se iau in calcul 25 cele mai bune salarii pe care le-ati obtinut de-a lungul carierei. Nivelul maxim al pensiei (procentul) va fi de 50% din aceste cele mai bune salarii, daca indepliniti si numarul de ani solicitati pentru a avea pensie taux plein. Daca nu aveti vechimea integrala, ceruta de lege, acest procent va fi mai mic, in raport cu vechimea efectiva.
    In fine, formula matematica de calculare a pensiei este:
salariu anual mediu X procent X nr. de trimestre de munca / 150 sau 160 de trimestre (in functie de anul nasterii)
* in aceasta formula "X" inseamna "inmultit", iar "/" inseamna "impartit" 
3.  Care sunt demersurile pentru obtinerea pensiei?
    Plata pensiei nu este automata la 60 de ani (sau 62, ma rog, o sa vedem cum ramane pana la urma cu varsta de pensionare).  
    Trebuie, ca orice francez, sa completati un formular special pe care il gasiti la CNAV. Este necesar sa prezentati si un document de stare civila (livret de familie, etc.). 
    Daca de-a lungul carierei ati avut activitati diferite, trebuie sa faceti tot atatea cereri separate deoarece fiecare profesie tine de alta casa de pensii. 
    Daca ati lucrat si in tara de origine, trebuie sa faceti cerere separat in acea tara pentru pensia care va vine de acolo. Exceptie fac tarile care au acorduri de protectie sociala cu Franta, caz in care se face o singura cerere de pensie aici.
    Daca parasiti Franta definitiv, puteti sa cereti ca pensia sa va fie platita in tara in care va mutati. Dar trebuie ca inainte de a pleca sa va "lichidati" pensia aici, adica sa faceti toate demersurile de pensionare. Daca nu le faceti, pierdeti toate drepturile. Daca, insa, tara in care va mutati are acorduri in acest sens cu Franta, puteti sa va depuneti cererea de pensionare in acea tara. Aceleasi documente va vor fi cerute. Pentru a va exercita dreptul de pensionare in afara Frantei, in aceste tari care au acord cu Franta, cereti inainte de a pleca un "relevé des périodes d'assurance vieillesse", adica un desfasurator care arata cat ati lucrat aici. Daca va veti afla in aceasta situatie, adresati-va institutiei numite CICAS (Centre d'Information et de Coordination de l'Action Sociale), inainte de a parasi Franta. Ei va vor ajuta.
4. Cum se face plata pensiei?
    In Franta, in tarile europene si in Turcia, plata pensiei se face prin virament bancar, deci o veti primi in cont.
5. Daca pensia mea este prea mica, am dreptul la ajutor din partea statului francez?
    Da, in anumite conditii, puteti sa primiti ceea ce se numeste "minimum vieillesse".
    Mai mult, puteti beneficia si de un ajutor la domiciliu: cateva ore pe saptamana, cineva vine si va ajuta  la treburile casnice. Trebuie sa depuneti cerere la Primarie. Acest ajutor este acordat in baza certificatului de venituri insuficiente. 
    Daca nu puteti ramane la domiciliu, din diferite motive (boala, de exemplu), puteti sa fiti plasat intr-o casa de batrani. Cererea se depune la Primarie. Institutiile abilitate se vor ingriji sa fiti bine ingrijit si sa aveti asistenta medicala.
6. Ce este o pensie complementara si cum se obtine?
    Pensiile complementare sunt destinate a completa pensia varsata de regimul general (casa de pensii). Ele sunt obligatorii si sunt finantate prin cotizatii sociale patronale si salariale. 
7. Mai am dreptul la pensia complementara daca parasesc Franta definitiv?
    Da, puteti sa cereti plata pensiei complementare in tara unde va stabiliti. Cererea o depuneti la casa de pensii la care ati cotizat. Ca si mai sus, inainte de a pleca din Franta, adresati-va CICAS.
8. Ca pensionar, mai am asigurare medicala?
    Da, daca continuati sa locuiti in Franta. In caz de plecare definitiva din Franta, nu mai benefciati de asigurarea medicala chiar daca ati cotizat. In caz de absenta temporara din Franta, beneficiati de asigurarea medicala cu conditia ca absenta din Franta sa nu depaseasca 3 ani si sa fiti titularul unei carti de rezident (deci, nu carte de sejur). 
9. Am dreptul la pensie daca am lucrat "la negru"? 
    Nu. Aveti dreptul la pensie numai pentru activitatile declarate.
10. In cazul ca ma intorc definitiv in tara mea, pot sa mai revin in Franta, temporar, sub aceleasi drepturi?
    Da, daca obtineti o carte de sejur-pensionar (titre de séjour "retraité") care va permite sa faceti voiaje intre Romania si Franta fara sa va pierdeti drepturile aici. Sau puteti sa solicitati documente de intrare sau de sejur pentru fiecare calatorie in Franta.

Uf! Sper sa fi fost destul de clara si utila aceasta postare, va las sa meditati la pensie si va doresc week-end placut!

2 commentaires:

  1. multumesc de informatii. doresc ca in viitorul apropiat sa ma mut in Franta si sa ma pensionez acolo. si ajutorul pentru cei care nu au muncit niciodata in Franta tot o sa am o pensie mai mare ca in Romania. De abea astept 2014 sa nu mai avem restictii.
    Poti comenta despre locuri in Franta unde ar fi bine sa ma relochez, mai ieftine, mai usor de obtinut locuinta, beneficii, etc? Multumesc!
    Felcitari pentru blog.

    RépondreSupprimer
  2. Multumesc pentru aprecieri, o sa revin in curand cu precizari si in sensul intrebarii dvs. Numai bine!

    RépondreSupprimer

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.