Pages

samedi, décembre 10, 2011

Breizh Side Story: Locronan

Locul de intalnire al druizilor in urma cu mii de ani, locul unde Anne de Bretagne a venit in pelerinaj in 1502, locul unde Roman Polansky a realizat filmul Tess in 1979 si locul unde eu am descoperit dulceata de bere in 2011. Locronan este un tunel in timp si o calatorie incredibila in istorie. Un sat, pana la urma, un sat cu numai 800 de locuitori, in a carui arhitectura nicio piatra nu s-a clintit din locul ei in ultimii 500 de ani. Povestile Locronanului sunt nenumarate, iar frumusetea stradutelor sale te face sa vrei sa uiti de lume si de confortul modern. Daca ajungi aici, trebuie sa stii ca, de altfel, nu ai voie sa intri cu masina in Locronan, localitatea fiind ea insasi un muzeu. Un muzeu viu in care pasesti ca intr-un vis. Nimic din tot ceea ce stiai pana acum, nu mai exista aici. Nici un semn din tehnologiile secolului 21 nu iti deranjeaza privirea. Nu o sa vezi stalpi de electricitate sau de telefon deoarece toate cablurile au fost ingropate cand Polanski a turnat aici Tess
Am fost la Locronan in luna iunie, intr-un week-end, indemnata de colegii de la spital care m-au asigurat ca aici voi gasi cel mai bun kouign-amann din Bretagne si din Franta. Aveau dreptate, nu am fost dezamagita. De altfel, nici nu aveam cum, patiseria de aici apartinand Maison Larnicol, al carui proprietar, maestrul patiser Georges Larnicol, face parte din cei mai mari chefi ai Frantei, un idol al ciocolatierilor. 
Cum spuneam, istoria Locronan-ului este lunga, complicata si impresionanta, imposibil de povestit in cateva randuri. De la marii druizi care inca si-au continuat intalnirile in padurile din jur chiar si in secolul XX, la razboaie, epidemii, mari preoti crestini care l-au pastorit, mari oameni politici nascuti aici, arhitectura inceputului de mileniu neatinsa pana in ziua de ani, Locronan face parte din brandul Cele mai frumoase sate ale Frantei
Astfel incat, prefer sa va las sa descoperiti singuri miracolul acestui loc, fie ca cercetati scrierile referitoare la el, fie ca veniti la fata locului. In orice caz, am petrecut o zi de sambata exceptionala pe stradutele Locronanului si va ofer cateva imagini din colectia personala, intre care am inserat cateva lucrari ale unor pictori francezi, dovezi ale unei calatorii uimitoare in timp. Kenavo!Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.