Pages

dimanche, décembre 11, 2011

Miscarea mea de rezistenta (9)

Se apropie Craciunul si, in acelasi timp, aniversarea lui Claude Challe, artistul pe care vi-l prezint astazi. Claude Challe este un DJ francez pe care va asigur ca il cunoasteti cu totii, doar ca poate nu v-ati dat seama pana acum. Dar, in mod sigur, toti ati ascultat in cafenea sau in restaurant, destul de des in ultimii ani, muzica din genul buddha-bar. Este un stil foarte la moda care a revolutionat muzica ambientala. Cati stiu, insa, ca fondatorul buddha-bar este Claude Challe?
Nascut in 1945 in Tunisia, Monsieur Challe este unul din geniile artistice care ne sunt contemporane si cu care secolele 20 si 21 se pot mandri peste timp. Familia lui a emigrat in Franta in 1948 si s-a stabilit in Paris unde, la varsta de 19 ani, Claude devine coafor si isi deschide primul salon dedicat exclusiv femeilor si numit "Omul cu foarfeca de aur". Decizia de a-si intemeia aceasta afacere a venit dupa ce a observat, dupa cum povesteste chiar el pe site-ul lui oficial, ca fetele si muzica sunt doua notiuni strans legate intre ele. Totusi, in 1968, Claude isi agata foarfecele in cui si pleaca in Sardinia unde se va alatura timp de 2 ani, unei comunitati hippy cu care va face lungi calatorii mistice in India, Nepal si Indonezia. Interesat tot timpul si de oportunitati de afaceri, in 1970 revine la Paris si se lanseaza in moda importand haine urban style din America. Fiind un tip foarte atent la tendinte, vireaza apoi spre moda britanica si devine importator Malcolm McLaren si Vivienne Westwood. Incet-incet, Claude Challe incepe sa isi indrepte atentia spre night-cluburile pariziene si deschide un club, Le Privi, si restaurantul La Centre Ville. Succesul acestei aventuri ii permite sa deschida un mare club in Paris, Les Bains Douches, loc care i-a adus prietenia lui Jack Nicholson impreuna cu care "vana" femei. In 1996, Claude Challe si muzica creata de el pentru acest club, devenit number one al vietii de noapte pariziene, este deja un brand si este descrisa de autor ca fiind muzica ce face trupul sa rezoneze "to go straight to the heart and the emotions, thus expanding the mind". Mai precis, Claude devine "buddha-bar" in 1998 cand deschide un alt restaurant cu acelasi nume, Buddha-Bar, monument al chic-ului parizian, in fata caruia troneaza o statuie a lui Buddha. DJ-ul munceste la propriu in acest local, el asigurand ambientul muzical al restaurantului. Remixand muzica din toate genurile, spanish, afro, hindus, house, ambient, french pop, Challe este solicitat de artisti ca Madonna, Celine Dion si chiar de Lady Diana, sa mixeze pentru ei in spectacole si alte evenimente importante. Pe langa buddha-bar, ajunge sa creeze astfel ceea ce azi cunoastem sub numele de Zen soundscapes, muzica de relaxare. 
Eu ascult Claude Challe din anul 2005 cand am descoperit una dintre piesele transformate de el, Touareg, care este si astazi preferata mea din genul buddha-bar. V-o ofer astazi spre ascultare si relaxare, alaturi de alte cateva piese pe care sigur le cunoasteti, doar ca nu stiati ca in spatele lor se afla Monsieur Challe. Imi permit sa va atrag atentia asupra uneia dintre ele, Pleasure, pe care o consider absolut geniala din punct de vedere tehnic, de o indrazneala si un rafinament aparte al mixajului.
Va doresc o duminica Zen, ii urez lui Claude Challe "Joyeux Anniversaire!" anticipat si nu uitati: Jos maneaua!Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.