Pages

dimanche, janvier 15, 2012

Psihologie comportamentala (5)

Am promis ca o sa incepem sa ne jucam cu psihologia comportamentala, in sensul de a utiliza informatii practice pe care le observam in jurul nostru in viata de zi cu zi, in gesturile celorlalti. Fiecare gest este o informatie, iar astazi ne vom indrepta atentia spre fumatori. Felul in care un fumator isi tine tigara si bricheta, stilul de a fuma ne spun o gramada de lucruri despre acea persoana. Sunt sigura ca, odata ce veti retine informatiile care urmeaza, va veti amuza observandu-i pe fumatori si chiar pe voi insiva si, mai ales, veti fi surprinsi sa aflati lucruri pe care nici nu le banuiati despre prietenii vostrii. Sa incepem.

In primul rand, trebuie sa stiti ca fumam cu tigara in mana dreapta atunci cand suntem stresati si cu tigara in mana stanga atunci cand suntem relaxati.

Fumatorul care sufla fumul, in mod sistematic, prin coltul gurii, in dreapta sau stanga, este un individ caruia ii este frica sa se afirme. La fel si fumatorul care tine tigara intre degete, dar uita sa o aprinda. In realitate, el are nevoie sa manipuleze un obiect oarecare ca sa isi dea un scop... Nefumatorii vor inlocui tigara, in acest caz, cu un pix, de exemplu.

Interlocutorul dumneavoastra aprinde bricheta cu degetul mare de la mana dreapta. Este un individ ambitios.

Isi strange tigara in coltul buzelor si nu scutura aproape niciodata scrumul in scrumiera. Aceasta atitudine este tipica parvenitului si arogantului care, in realitate, stie totul despre... nimic.

Tigara este ca strangulata intre index si degetul mare. Nimic nu trebuie sa-i scape acestui individ. Foarte probabil, apasa foarte tare degetele atunci cand scrie.

Isi aprinde bricheta in cascada, continuu, fara un motiv anume. Confuzia domneste in mintea sau sufletul lui/ei, in functie de context.

Interlocutorul dvs. tine bricheta cu amandoua mainile pentru a va aprinde tigara. E frumos din partea lui sa va ajute, dar, atentie!, acest gest tradeaza un depresiv fara leac. Nu este sigur de el si ii este teama tot timpul ca va ceda nervos.

Fumatorul care isi impreuneaza mainele pentru a-si aprinde tigara, desi dvs. tineti bricheta la adapost de vant, trebuie inteles astfel: el/ea ascunde flacara pentru a-si disimula ostilitatea fata de dvs.

Tigara persoanei pe care o observati, este inghesuita intre degetul mare si index, in timp ce celelalte trei degete sunt aliniate pe corpul tigarii, ca si cum ar tine in mana un fluier minuscul. Aceasta postura ridicola traduce nevoia de a domina, de a contrazice pe toata lumea.

Va ofera bricheta lui/ei pentru a va aprinde tigara. Generozitatea sa este doar aparenta. El/ea se deposedeaza usor de ceva ce ii apartine deoarece considera ca nu detine nimic in realitate, ca toti indivizii victime ale sentimentului de esec.

Chibriturile: daca frecati chibritul spre exterior pentru a-l aprinde, sunteti un altruist. Daca il aprindeti spre interior, sunteti un egoist.

Isi scutura tot timpul tigara in scrumiera fara sa fumeze prea mult din ea. Acest lucru inseamna ca traieste pentru a vorbi si vorbeste pentru placerea de a se auzi vorbind.

Tine tigara intre inelar si auricular, maniera extrem de rara de a tine o tigara si care tradeaza nevoia de originalitate. Gesturile atipice si/sau inconfortabile sunt apanajul excentricilor si marginalilor care cauta sa se faca remarcati de demarcati de muritorii de rand prin atitudini socante in cel mai larg sens al termenului.

Atunci cand inspira fumul tigarii, isi tuguie buzele exagerat, realizand imaginea unui fund de gaina. Interlocutorul dvs. se teme ca ceva ii scapa. Fereasca Dumnezeu de-asa ceva! Este exigentul fara limite.

Pentru fumator, bricheta este o reprezentare a puterii de a accede la placerea de a fuma. O sa o intinda generos ca sa aprinda tigara dvs. sau, din contra, o sa o tina aproape de el, atunci cand aprinde tigara altcuiva. Aceste doua atitudini tradeaza doua temperamente antagoniste: primul este extravertit, mai degraba sociabil; al doilea este introvertit si comunica foarte dificil cu necunoscutii. Ca regula generala, bricheta face parte din "trusa de scule" utile si indispensabile ale fumatorului in faza de comunicare. Ea este prelungirea mainii lui. Relatia intre fumator si bricheta lui este, in general, revelatoare asupra gradului sau de deschidere fata de anturaj.

Tigara ocupa un loc important in limbajul gestual. Anumiti indivizi chiar nu se simt bine daca degetele lor nu sunt ocupate de o tigara in curs de a se consuma. Uneori, nici nu au nevoie sa o aprinda. Relatia intre fumator si tigara merita toata atentia noastra, deoarece ne dezvalui, asa cum spuneam la inceput, o multime de secrete. Exista sute de gesturi semnificative in care tigara este actrita principala, dar principiul nr. 1 pe care nu trebuie sa il uitam atunci cand observam un fumator este: relatia fumator-tigara este, mai intai, o nevoie de dragoste/ura pentru a-si satisface o alta nevoie fundamentala. Fie ca va place, fie ca nu, intrebarea "de ce fumez" are un singur raspuns: din frustrare! Sa va explic: s-a constatat ca indivizii care rezista usor la sentimentul de frustrare nu sunt niciodata bulimici sau dependenti de tutun, medicamente, alcool, etc. O experienta foarte interesanta avand la baza principiul alegerii elementare, a fost realizat un USA, pe copii cu varste intre 8 si 10 ani. Li s-a cerut sa aleaga intre posibilitatea de a primi o bomboana imediat sau doua bomboane daca mai asteapta putin, sa zicem o ora in plus. Cei care au preferat sa mai astepte o ora pentru a primi doua bomboane, au rezistat, in mod evident, mult mai bine la frustrare decat cei care au cerut bomboana imediat. Cele doua grupuri de copii au fost apoi supravegheate timp de multi ani, de-a lungul vietii lor. Procentul de reusita scolara al celor care au fost rabdatori, a fost net superior fata de grupul celor care nu au rezistat frustrarii in exercitiul cu bomboana. O alta constatare: cea mai mare parte a copiilor din grupul rabdatorilor, ca sa zic asa, practicau cu asiduitate un sport, ceilalti nu. La adolescenta, procentul de fumatori in grupul copiilor nerabdatori era deja mult superior fata de cel din grupul copiilor rezistenti la frustrare. Acest lucru ne permite sa facem o supozitie: un nivel inalt de rezistenta la frustrare sta la originea profilului de nefumator. De ce nu am aplica acest principiu pentru a renunta la fumat? :)

Fumatorul din fata dvs. tine tigara intre index si degetul mijlociu, inelarul si auricularul sunt indoite spre palma si "blocate" de degetul mare. Maniera in care aceasta persoana tine tigara ne indica faptul ca incearca sa fie agreabila, placuta, dar nu obtine totdeauna succesul la care spera, lucru care explica de ce degetul mare este "gardian" al celorlalte.

Striveste mucul de tigara in scrumiera ca insistenta, cu ura. Imaginati-va ca dvs. ati fi in locul acelui muc de tigara... Acest fumator violeaza scrumiera, intr-o maniera sexuala, relevand in realitate frustrarea lui proprie. Acest gest este, de asemenea, o modalitate de a inchide o conversatie perceputa ca fiind sterila.

Interlocutorul dvs. sufla fumul tigarii in sus fara sa ridice capul. Este jenat sa se afle acolo. Are un sentiment de rusine.

Indreapta tigara spre voi atunci cand va vorbeste. Nevoia de a utiliza tigara ca pe o bagheta de dirijor arata o lipsa de autoritate si/sau de credibilitate, dublate de o ostilitate nedeclarata.

De cat timp aveti nevoie pentru a fuma o tigara? Faceti experienta de a va cronometra cu prima ocazie. Nerabdatorii consuma tigara in mai putin de 3 minute. Sunteti un nerabdator?

Ati asistat cu siguranta la scena urmatoare: interlocutorul dvs. stinge mucul de tigara ridicand scrumiera cu cealalta mana. Am putea spune ca i-e teama ca nu nimereste scrumiera. De fapt, se simte depasit de ceea ce are de facut, nivelul sau de competenta este inferior, de unde nevoia de a apropia tinta de proiectil.

Isi scutura tigara dandu-i un bobarnac usor, de jos in sus, cu degetul mare: este un individ prea putin interesat de ceilalti. Indiferentul perfect.

Isi aprinde mereu bricheta cu indexul stang. Acest gest tradeaza o persoana geloasa, invidioasa.

Isi aprinde bricheta protejand masinal flacara cu cealalta mana, intr-un loc ferit. Gest care tradeaza un temperament de simulator. Daca este vorba despre cineva care incearca sa va seduca (barbat sau femeie), aveti de-a face cu o mare mincinoasa sau cu un vanzator de vise care nu se vor realiza niciodata fiindca nu il intereseaza sa-si tina promisiunile.

Arunca tigara in scrumiera fara sa o stinga. Practic, arunca jucaria care nu-l mai distreaza. Dispretul este felul lui preferat de a respinge. 

Va ofera o tigara de asa maniera incat sunteti obligat sa intindeti mana pentru a o scoate din pachet. Este important sa fiti atent la modul in care va intinde pachetul sau de tigari. Daca avanseaza, face un pas, astfel incat pachetul sa ajunga la indemana dvs., este un semn de respect. Daca va obliga sa va deplasati spre el, este un semn de dispret, in afara de cazul in care acest gest face parte din actiunea de seductie.

Va vorbeste fara sa-si scoata tigara din gura. Este un indicator al dispretului fata de cei carora se adreseaza si de mare stima fata de el insusi.

Isi aprinde tigarile si le uita, sistematic, in scrumiera. Este un tip care incepe totul si nu termina nimic niciodata. Individul care lasa totul pe maine.

Isi repune pipa in gura pentru a inchide o propozitie pe care a rostit-o. Pipa este substitutul degetului pe care copilul il pune in gura pentru a-si calma angoasa sau temerile.

Isi sufla fumul tigarii in directia dvs. Atitudine provocatoare, dar totul depinde de maniera de a o executa. A sufla fumul in directia interlocutorului este un semnal olfactiv puternic care opereaza subtil si semnifica, de fapt, dragonul care isi subjuga victima.

Truc: cand oferiti foc de la bricheta dvs noii prietene, aranjati-va de asa maniera incat flacara sa fie dirijata spre dvs. nu spre ea: degetul mare la exterior, flacara la interior. Este o buna modalitate de a va pune in lumina, ca sa zicem asa...

Isi tine tigara intre degetul mare si index, varful aprins al tigarii este indreptat spre el insusi, tigara pare ascunsa in palma. Este un individ care semnaleaza, fara sa vrea, ca este de multe ori in "pana" sexuala. 

Interlocutorul dvs. trage din mucul tigarii pana la hartie. Gest care tradeaza nevoia de "a da inapoi", de a se supune unei autoritati.

Musca sau striveste intre dinti filtrul tigarii. Are nevoie de a se agata de certitudini sau are nevoie de a impartasi aceste certitudini celor care il inconjoara. Este o persoana sub presiune, chiar surmenata. 

Sufla fumul pe nas. Subiectul a ramas un adolescent in ceea ce priveste conduita sociala. Exasperarea este crezul sau si, totodata, carburantul actiunilor sale. Este susceptibil, iritabil ca un dragon chinez si are o teama ridicola de a nu fi prins pe picior gresit.

Va ofera bricheta lui fara sa intinda bratul. "Nu depasiti distanta care ne separa" este primul sens al acestei atitudini. Indivizii care actioneaza in acest fel sunt o minoritate si au in comun simtul teritoriului la toate nivelurile, respectiv sunt sovini.

Inspira fumul din tigara sa ridicand capul in mod exagerat, de fiecare data. Este un gest indicator al tulburarilor obsesiv-compulsive.

Interlocutorul dvs. tine tigara intre index si degetul mare, varful aprins indreptat spre sol. Este vorba despre nevoia de a disimula, apanaj al unui individ inecat intr-un complex de inferioritate incurabil. Acelasi gest apartine, insa, cel mai adesea, trisorilor, deci atentie!

Capatul aprins al tigarii este indreptat spre cer sau spre tavan. Acest om confunda vanitatea sa cu orgoliul.

Manipuleaza bricheta fara incetare. Este semnul individului caracterial "asortat" cu inca cateva optiuni: anarhist, persecutat, vanitos, complicat si inoportun. Este victima ideala pe care va puteti descarca nervii.

Isi tine tigara intre index si degetul mare si bate tot timpul cu degetul in corpul tigarii, nervos. Se simte persecutat, neinteles sau chiar crucificat. Pe scurt, victima a orice si, mai ales, a nimic!

In fine, poate ar fi cazul sa recunosc ca si eu sunt fumatoare si ca datorez toate aceste informatii despre acest viciu, ca de obicei, psihologului belgian Joseph Messinger. A trebuit sa citesc o carte intreaga, din scoarta in scoarta, ca sa extrag ceea ce se refera la tigari si fumatori. A fost ceva munca, dar sunt multumita ca am ajuns la liman cu subiectul de azi. Va invit sa puneti in practica ceea ce ati invatat azi. Distractie placuta!

1 commentaire:

  1. Prost obicei, l-am avut si eu. Ma bucur ca am putut sa il las.

    RépondreSupprimer

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.