Pages

lundi, avril 09, 2012

Top Chef (12)

Fotografie apartinand revistei "Gourmand"
La mine Pastele s-a terminat deja, dar la voi abia vine, deci va propun o reteta tipic frantuzeasca, intr-o prezentare adaptata sarbatorilor pascale: celebra mousse chocolat, adica spuma de ciocolata. Lucru care imi aduce aminte cum ma duceam, din cand in cand, la Irish Pub, un local pe care constantenii il cunosc foarte bine, ca sa ma delectez cu o mousse chocolat, imaginandu-mi ca doar un chef ar putea prepara asa ceva. A trebuit sa ajung in Franta ca sa aflu cum se face spuma de ciocolata (maxim in 30 minute), deci va invat si pe voi astazi. Ca sa le fac si mai rau fitzosilor din Romania, va ofer o reteta care vine direct de la Cyril Lignac: am scanat-o din revista Gourmand care publica retete si sfaturi in bucatarie, sub indrumarea directa a acestui mare bucatar parizian, mai precis din cel mai recent numar, dedicat ciocolatei. Preparati-o si veti face mare impresie musafirilor de Paste. Am pastrat si textul in franceza pentru cei care, poate, doresc sa imprime reteta in forma ei originala. Si iata traducerea:

Ingrediente pentru 6 persoane
Timp de preparare: 30 de minute
Fierbere: 10 minute
Refrigerare: 2 ore

Cantitati necesare:
250 g de ciocolata neagra de menaj
6 oua
15 cl de smantana lichida
80 g de zahar pudra
un varf de cutit de sare

Cyril Lignac (foto http://www.aufeminin.com)



1. Separati albusurile de galbenusuri spargand ouale cu delicatete, la 3 sferturi din inaltimea lor, astfel incat sa recuperati cojile goale in care veti turna spuma de ciocolata (ca in imaginea de mai sus). Spalati cu grija cojile de oua si scurgeti-le pe hartie absorbanta sau pe o carpa curata. Puneti albusurile la rece.

2. Topiti 50 g de ciocolata cu o lingura de apa si amestecati pana obtineti o crema lucioasa (sfatul meu este sa faceti asta la bain marie, iese perfect). Luati cojile de ou si inmuiati-le in ciocolata topita, cu marginea sparta. Puneti apoi cojile intr-o cutie de oua (cofraj parca se cheama...). Le lasati pana se intareste ciocolata pe ele.

3. Rupeti in bucati restul de ciocolata si topiti-o la bain marie amestecand din cand in cand. Dupa ce s-a topit, varsati-o intr-un castron si incorporati in ea cele 6 galbenusuri. 

4. Bateti smantana si adaugati zaharul pudra in ploaie cand incepe sa creasca (trebuie sa obtineti, practic, o frisca, asta inseamna la francezi "crème fouettée"). Incorporati-o putin cate putin in ciocolata topita. Bateti albusurile spuma cu un varf de cutit de sare si adaugati-le, putin cate putin, la compozitie.

5. Repartizati spuma in cojile de ou. Dati-le la frigider cel putin 2 ore. Serviti ouale cu ciocolata decorate, de exemplu, cu coaja de portocale confiata sau cu ce aveti la indemana (frunze de menta, etc.)

Am mai spulberat un mit, ii multumesc lui Cyril si va doresc tuturor Paste Fericit! Aveti grija de voi!

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.