Pages

dimanche, mai 06, 2012

Au revoir, Monsieur Sarkozy!

Ei,da! Inevitabilul s-a produs: Sarkozy a pierdut scaunul de la Elysées. Noul Presedinte al Frantei este François HOLLANDE, reprezentantul Partidului Socialist. Francezii privesc din nou spre stanga si reiau drumul pe care ii asezase François MITTERAND, dupa 15 ani de guvernare de dreapta.
Scorul lui Hollande este de 52% la ora 20. Reamintesc ca in 2007 socialistii au pierdut "la mustata" in fata lui Sarkozy, candidatul PS, Ségolène ROYAL ratand cu scorul de 46,94% cursa prezidentiala. Astazi, 6 mai 2012, situatia s-a inversat total, Hollande a readus politica sociala la Elysées si speranta pentru populatia defavorizata prea mult timp de favoritismul celor bogati.
Biografia lui François Hollande o gasiti pe Wikipedia daca sunteti interesati de multe detalii. Doar o mica barfa intre noi: pana in 2007 a fost partenerul de viata al lui Ségolène Royal cu care are 4 copii. Familie prezidentiala, ce mai!
Exact in momentul in care va scriu, Sarkozy spune: "Franta are un nou Presedinte. Este o alegere democratica pe care o vom respecta. Doar ce am vorbit la telefon cu domnul François Hollande si i-am urat mult noroc. Sa nu uitam ca este vorba despre Franta noastra, despre patria noastra. Vom sarbatori toti in aceasta seara. Va multumesc pentru ca m-ati urmat timp de 5 ani. In viata unui om, a avea in maini destinul Frantei, este un lucru pe care nu il voi uita niciodata, este o mare onoare. Plec cu o si mai mare dragoste pentru Franta!" La finalul discursului si-a asumat intreaga responsabilitate pentru aceasta infrangere deoarece considera ca aceasta trebuie sa fie atitudinea unui sef responsabil.

Am tradus "in direct", iertati-mi eventualele inexactitati.
Si iata unul din clipurile de campanie socialiste intrucat discursul lui Hollande nu l-am auzit inca:


In aceste momente, o mare de oameni s-a adunat in Place de la Bastille unde se afla sediul de campanie al socialistilor, loc istoric extrem de important pentru francezi. Sustinatorii lui François Hollande reconstituie, metaforic vorbind, "la prise de la Bastille". Sincer, am fost si eu de partea lui si impartasesc, personal, intru totul deviza lui François Hollande: LE CHANGEMENT C'EST MAINTENANT! Au revoir, Monsieur Sarkozy!

1 commentaire:

  1. sper ca aceasta schimbare va antrena cresterea economica de care Franta are nevoie...si eu sunt pro Hollande, dar mi-e teama ca problemele reale sunt mai profunde si ca nu tine numai de schimbarea unei camarile cu alta gasirea reala si rapida a unor solutii "de facto" aplicabile in teritoriu...

    RépondreSupprimer

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.