Pages

jeudi, mai 17, 2012

Mère Marianne (15)

Am spus cuiva acum cateva zile ca emigrarea in Franta nu se face in genul punem degetul pe harta si plecam. Daca pentru medici este extrem de simplu sa se stabileasca legal in Franta, pentru cei care nu sunt medici care ar fi solutia si posibilitatile de a se instala aici? Promisesem raspunsul la aceasta intrebare pentru week-end, dar eu cand stiu ca am ceva de facut nu am liniste pana nu fac, asa ca iata-ma cu un nou episod "Mère Marianne".
Bineinteles ca aveti toate sansele sa reusiti in Franta, cu conditia sa actionati cu multa-multa intelepciune si calm. Este o tara straina, organizata complet diferit fata de Romania, o lume noua in care, la inceput, nu o sa stiti nici pe unde sa mergeti. Una este sa vezi Franta ca turist (multi au impresia ca stiu totul daca au vizitat Tour Eiffel) si alta este sa te integrezi in societatea franceza. Mi-a scris cineva ca are de gand sa vina in Franta si sa isi deschida o firma in primele 3 luni. Pentru un om simplu, care nu este multimilionar in euro, ar fi mai usor sa castige Oscar-ul decat sa deschida o firma aici. Adica, sa zicem ca este simplu sa o infiintezi, dar sa o faci sa mearga... mai vedem. Nu cunosti piata de aici, nu stii ce servicii se cer, ce marfuri ar avea succes, nu cunosti taxele si impozitele (si aici Fiscul e pericol), in fine, cum stabilesti unde "te pui" si ce faci ca sa mearga afacerea? Daca nici nu vorbesti franceza, "les carottes son cuites", cum spun francezii, adica esti cam terminat... Asta este dovada ca romanul isi imagineaza ca o firma este ceea ce cunoaste el din tara, adica S.C. Doamne Ajuta S.R.L., deci sunt toate la fel, unde ar fi problema??? Sper sa reusesc sa explic unde este problema aici.
Bun, practic vorbind, ce proiect de emigrare poate sa isi faca un roman pentru Franta? Primul lucru care trebuie pus pe hartie este inscrierea ca auto-antreprenor. Asta este persoana fizica de la noi. Poti sa activezi ca auto-entrepreneur in Franta, timp de 2 ani, fara sa platesti impozite daca nu castigi nimic in acesti doi ani, deci nu risti nici un euro, insa daca timp de 2 ani ai cifra de afaceri constanta la zero, trebuie sa iti inchizi "firma" si nu o poti redeschide decat dupa un anumit timp (nu il stiu exact, dar in tot cazul, este vorba de ani). Daca nu o inchizi, statul ti-o transforma automat in S.A.R.L. ceea ce inseamna ca esti obligat sa platesti anumite impozite chiar daca nu castigi inca nimic, deci atentie!
Ca sa te poti inscrie ca auto-entrepreneur, iti trebuie o adresa stabila in Franta, adica un domiciliu fix. Asta este partea cea mai grea de realizat, pentru ca nu poti sa te inscrii cu adresa de la hotel si nici cu cea de la un apartament inchiriat pe doua luni. De ce? Pentru ca nici hotelul, nici proprietarul unui apartament/casa de vacanta inchiriata pe 2-3 luni nu o sa va dea documentul esential pentru a incepe o noua viata in Franta, si anume adeverinta de domiciliu (attestation de domicile). Am vorbit mult despre attestation de domicile in serialul "Mère Marianne", v-am spus ca fara hartia asta nu puteti sa faceti absolut nimic aici, nu vreau sa revin deoarece cred ca cei care au citit atent au inteles. Un alt motiv pentru care va trebuie un domiciliu fix, este corespondenta. Da, in Franta, totul se face prin corespondenta, pana si declaratiile fiscale le primiti prin posta, deci trebuie sa aveti o adresa fixa ca sa nu ratati vreun document. Ei, bine, unde va "puneti" domiciliul fix? Asta e intrebarea. Ar cam trebui sa aveti pe cineva stabilit aici cu acte in regula, sau sa aveti prieteni francezi care sa va gazduiasca minim un an de zile ca sa puteti porni la drum. Sigur ca va ganditi sa inchiriati voi ceva. Nu merge, deoarece proprietarii de apartamente si case cer documente care sa dovedeasca faptul ca sunteti in Franta de minim 3 luni si ca in aceste 3 luni ati avut venituri constante (salariu sau incasari). Fara fisele de salariu sau de incasari care sa fie apreciate ca suficiente pentru a plati o chirie, nu o sa va dea nimeni nicio locuinta. In plus, trebuie sa platiti imediat cautiunea, adica o garantie care consta intr-o suma reprezentand chiria pe 2 luni. Cautiunea se plateste, cum spus, la semnarea contractului de inchiriere si va este returnata la sfarsit, cand parasiti locuinta, daca lasati casa in stare buna, asa cum ati luat-o. Cautiunea nu este o chirie in avans, ci o garantie pentru eventualele stricaciuni. Ca sa intelegeti exact, iata un exemplu practic: sa presupunem ca inchiriati o garsoniera (aici se numeste studio) cu o chirie de 500 de euro pe luna. Acest lucru inseamna ca in prima luna platiti chiria de 500 + cautiunea de 1.000, altfel spus in prima luna aveti de platit 1.500 de euro direct. Din luna a doua, platiti cate 500 de euro pana la sfarsitul contractului. 
Sa zicem ca aveti un domiciliu fix. urmatoarele lucruri indispensabile pentru a demara activitatea sunt contul in banca si masina. In Franta, fara cont in banca si fara masina esti mort, am mai spus asta in episoadele anterioare, nu o sa revin de ce si cum.
Aveti domiciliu si aveti si masina, plus bani de trait pana cand afacerea incepe sa mearga. Dar ce afacere? Ei, aici trebuie sa va faceti foarte bine temele, este greu de ales un domeniu pentru ca trebuie sa cunoasteti foarte bine piata, exigentele francezilor, furnizorii sau potentialii clienti, etc. Nu va pot da nicio indicatie in sensul asta pentru ca, nici dupa atatia ani in Franta, nu as stii in ce sa ma lansez la o adica. Asta ramane strict la latitudinea voastra, in functie de ceea ce stiti sa faceti, eu n-am idee.
Presupunem ca ati rezolvat toate punctele de pana aici, aveti toate conditiile ca sa va inscrieti ca auto-entrepreneur. In acest caz, inscrierea se face pe internet, va ia 5 minute sa completati formularul aici. Veti primi apoi, imediat, pe e-mail, declaratia de auto-entrepreneur si numarul SIRET (adica codul fiscal, CUI-ul de la noi). Va recomand sa cititi si pagina aceasta pentru mai multe informatii importante, zic eu, despre acest statut. 
De aici incolo incepe distractia pentru ca indiferent de venituri, aveti obligatia sa demarati imediat dosarul pentru cartea de sejur la Prefectura. Procedura este simpla, nu vi se cer prea multe acte deoarece Romania este membra UE, dar este obligatorie. Legea franceza cere ca din ziua in care un strain incepe o munca, oricare, pe teritoriul Frantei, sa declanseze formalitatile pentru cartea de sejur. Altfel, sunteti considerat imigrant ilegal cu consecintele care rezulta din acest statut. Nu o sa mai puteti spune "sunt turist, am intrat ieri in Franta si am voie sa stau 3 luni", deoarece v-ati declarat auto-entrepreneur, statul francez v-a inregistrat ca atare si trebuie sa aveti in vedere cartea de sejur. Deja este un mare avantaj pentru romani faptul ca pot incepe sa lucreze si sa isi faca dupa aceea cartea de sejur. Pentru cetatenii din afara U.E., cartea de sejur este indispensabila pentru a emigra, trebuie sa o aiba in buzunar deja cand calca in Franta, si li se acorda in anumite conditii pe care nu are rost sa le discutam deoarece nu ne privesc. 
Apoi, bineinteles, cartea vitala, deci trebuie sa faceti o asigurare medicala. Va duceti la CPAM si discutati, mai intai, cu consilierul, deoarece exista mai multe tipuri de asigurari medicale, in functie de meserie (cred ca si asta am explicat la un moment dat). Insa, trebuie sa aveti bine fixata in cap ideea ca veti plati din buzunar, luna de luna, asigurarea medicala, cam 500 de euro pe luna. Daca nu aveti incasari din afacerea pe care o puneti pe roate, aveti dreptul la RSA (adica ajutor social) si CMU (asigurare medicala gratuita), voi si copiii, DAR numai dupa ce ati obtinut cartea de sejur, dupa cum este explicat aici. Situatia ar fi, insa, cam catastrofica, deoarece ajutorul social nu depaseste 460 de euro pe luna, deci nu ati avea bani de chirie, de utilitati si de mancare. Zic sa reflectati foarte bine ce directie apucati ca sa nu riscati sa ajungeti la RSA.
Sigur ca daca va merge bine si ajungeti, dupa cativa ani, la vreo suta de mii de euro pe an incasari, puteti sa deveniti S.A.R.L. pentru ca este mai avantajos din punct de vedere fiscal. Dar e cale lunga pana acolo.
In sfarsit, dar nu in ultimul rand, trebuie sa vorbiti franceza. Poate nici nu mai era cazul sa spun asta, vine de la sine, dar sa nu va imaginati ca o sa vorbiti franceza fluent dupa 2 sau 3 luni in Franta... Fiti rezonabili, ca sa vorbiti franceza fluent, ca francezii, va trebuie macar 2-3 ani. Pentru inceput, trebuie sa fiti capabili sa purtati o conversatie, chiar si cu greseli, nu se supara nimeni, dar daca intelegeti ce vi se spune si reusiti sa va faceti intelesi, este deja foarte bine. 
O alta solutie de emigrare in Franta, ar fi contractul de munca, adica sa gasiti o activitate salariata, sa fiti angajati undeva. Dar nici asta nu este usor, deoarece statul francez cauta sa isi protejeze somerii aflati in cautarea unui loc de munca, aceasta insemnand ca un strain nu poate fi angajat in Franta decat daca angajatorul face dovada la Inspectia Muncii (care trebuie sa dea aviz favorabil contractului de munca) ca postul pe care il propune nu a interesat niciun somer francez. Asta inseamna ca angajatorul trebuie sa declare postul vacant la Pôle Emploi (Fortele de Munca), iar aceasta institutie ii va face mai multe recomandari alegand dintre somerii inscrisi pe cei al caror profil profesional corespunde cu postul in cauza. Daca dupa 3 luni, acest post nu a fost ocupat de niciun francez, angajatorul poate face apel la forta de munca straina.

Iata, deci, de ce cred eu ca o vacanta pe Coasta de Azur nu poate sa degenereze in emigrare, iata de ce este mai greu sa emigrezi in Franta decat in alte tari si iata de ce am spus la inceput ca trebuie sa actionati cu multa-multa intelepciune si sa va pregatiti mutarea cu mult timp inainte. 
Sper ca am reusit sa va dau ideile principale, punctele-cheie ale emigrarii in Franta, si sper ca am reusit in acest fel sa va ajut. Va doresc succes!

12 commentaires:

  1. Ma uit mereu pe blogul tau sa vad ce ai mai adaogat la "Mere Marianne", ce ma intereseaza pe mine si postarea asta e bine venita.
    Iti multumesc sincer!!!!!!

    RépondreSupprimer
  2. carte vitale=500euro/luna? vreti sa explicati mai clar chestia asta? nu prea am inteles de ce sa dau 500 euro/luna pentru carte vitale.
    multumesc mult.

    RépondreSupprimer
  3. @Anonim: raspunsul este extrem de simplu si nu trebuie mult explicat. Carte Vitale este asigurarea dvs. de sanatate care este OBLIGATORIE in Franta. Atat costa aici asigurarea de sanatate obligatorie, cea care se plateste luna de luna din salariu (cotizatia normala ca si cea pt somaj, accidente de munca, etc.)

    RépondreSupprimer
  4. inteleg sa pricep ca 500euro/luna pentru asigurare se plateste in cazul ca esti angajat undeva, si aia e contributia angajatorului ca parte din salariu, dar ca auto-entrepreneur contributia poate fi nimic sau foarte putin daca nu faci bani sau faci bani putini, nu?
    multumesc

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. suma asta se plateste pentru salariati si in orice activitate particulara. da, daca nu faceti bani ca auto-entrepreneur, beneficiati de RSA (ajutor social de 460 de euro pe luna) si asigurare medicala gratuita, cu conditia sa aveti cartea de sejur. Dar, un om care traieste din RSA in Franta, are o viata foarte trista, atat va spun. Nu tratati cu lejeritate aceste lucruri, pe principiul "o sa mi se dea", fiindca riscurile la care va expuneti sunt enorme. Si nici sa nu va imaginati ca veti putea pacali fiscul francez facand declaratii in zero :)

      Supprimer
    2. va multumesc! v-am intrebat ca un amic din Paris a sarit in sus cind ati mentionat ca e 500euro/luna asigurarea medicala spunind ca el plateste 26euro/luna ca auto-entrepreneur. nu bagasem de seama dar citind a 2a oara mi-am dat seama ca vorbeati de cei angajati la altii si e diferit de situatia lui, de aceea am vrut sa confirmati sa vada si el ca intelesese gresit.
      va iubesc pentru dedicatia si bunavointa sa informati! sanatate multa si numai bine!
      tot anonimul

      Supprimer
    3. @anonim: faptul ca amicul Dvs plateste doar 26 de euro, arata ca are venituri foarte mici ca auto-entrepreneur sau poate nu va spune adevarul sau poate se refera la vreo formula de mutuelle... Eu va doresc sa aveti satisfactia de a avea cu ce plati cei 500 de euro luna de luna si sa nu fiti niciodata la RSA! Amicul sare in sus degeaba :)
      In rest, numai bine si sanatate si Dvs.

      Supprimer
  5. In primul rand merci pt ca existi si scrii atat de multe informatii utile pe blog...Intentionez sa vin sa lucrez in Franta ca medic generalist...In Romania sunt medic primar de familie, lucrez de 10 ani ca ofiter-medic dar....abia astept sa plec....Am ramas vaduva acum 4 ani si am 2 copii destul de mici...Dar "pregatesc" plecarea de cateva luni...Daca voi fi sanatoasa si voi gasi un post convenabil intr-o comuna vin negresit...binenteles cu copii......Nu am citit inca tot ceea ce ai scris pe blog dar am parcurs destul de multe...sunt multe informatii f utile pe care ni le impartasesti.....Inca odata multumesc din suflet! Cristina

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. @Cristina: Iti doresc numai bine, mult noroc si ma bucur sa stiu ca ce am publicat aici este de folos. Curaj, o sa fie bine :)

      Supprimer
  6. Buna ziua,


    Ma alatur celor care va multumesc pentru informatiile pe care le oferiti, as avea o intrebare mai complexa, in cazul in care ma puteti ajuta. Am fost acceptata de o universitate din sudul FR la un master 2 insa cum eu am deja echivalentul unui master 2 intr-o alta tara europeana (din pacate nu se permite inscrierea directa la un doctorat francez in absenta unui master 2 francez) si cum am activitate de traducator/interpret autorizat, acordul s-a dat pentru studii la distanta. Acum, eu inteleg prin studii la distanta lipsa obligativitatii de a se prezenta la cursuri, situatia este insa mult mai complicata pentru ca eu contam pe acordul pentru statutul de student la zi care mi-ar fi facilitat demersul de relocare (incluzand aici si obtinerea statutului de auto-antreprenor). Nu as vrea nici sa risc retragerea acordului mutandu-ma acolo fara sa fiu sigura ca acest lucru este permis si pentru programul la distanta. M-am gandit sa ma indrept spre capitala, sa solicit acolo obtinerea statutului de auto-antreprenor si timp de un an sa ma ocup in paralel si de masterul respectiv. Intrebarea mea este daca v-ati confruntat dumneavoastra, sau persoanele care v-au contactat pe blog, cu o situatie similara si daca relocarea este posibila si in cazul in care acordul este pentru studii la distanta.

    Va multumesc anticipat.

    RépondreSupprimer
  7. buna am si eu o intrebare .in cazul in cre doresti sa faci dezvoltare imobiliara sau o firma de constructii care ar fi pasi de urmat adiruja@yahoo.com

    RépondreSupprimer

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.