Pages

lundi, juin 04, 2012

Breizh Side Story: Guérande

Sa mai vedem si ceva frumos. Astazi, Guérande sau locul unde sarea se aduna cu grebla si unde am gasit cea mai buna inghetata caramel cu unt sarat din Bretagne. 
Situata in Loire-Atlantique, altfel spus in spatiul Bretaniei istorice, la 80 de km de Nantes, localitatea a devenit faimoasa inca de acum 1000 de ani pentru sarea de mare produsa natural de mareele Atlanticului si care este principala sursa de venit a localnicilor. Jumatate din populatia orasului a "mostenit" meseria de paludier, asa se numeste cel care recolteaza sarea de mare. 
Les marais salants din Guérande sunt celebre deoarece sarea extrasa de aici, numita la fleur de sel, este un produs de lux: bogata in magneziu si oligo-elemente, are o putere gustativa de 10 ori mai mare decat sarea obisnuita, dar cu un gust infinit mai delicat. Tehnic, apa oceanului produce cristalele de sare in fiecare dupa-amiaza de vara (din iunie pana in august), din cauza temperaturilor ridicate care evapora apa. Recolta are loc seara si se face, obligatoriu, manual. Meseriasii se folosesc de niste unelte din lemn, foarte asemenatoare cu grebla, dar mult mai mare, si, bineinteles, cunosc la perfectie o anumita tehnica pentru a pastra cristalele intacte dupa recoltare. Sarea de Guérande nu sufera absolut niciun proces de rafinare sau altfel de prelucrare, este doar scursa de apa si uscata la soare, aceasta fiind inca o mare si rara calitate a ei: este naturala 100%. Este ingredient de baza in bucataria bretona, la fabricarea untului sarat care constitue, la randul lui, punctul de pornire pentru caramelul au beurre salé, tipic pentru Bretagne, si pentru multe alte retete locale.
Sigur ca in prezent la fleur de sel este produsa pe toata coasta de Vest a Frantei, dar se pare ca bretonii au fost primii care au pus la punct metoda de a "inflori" sarea, iar meritele lor au fost recompensate de Anne de Bretagne pentru prima data, in 9 aprilie 1484, cand a acordat paludierilor privilegii ca scutirea de impozite si a declarat mareele sarate ca teritorii nobiliare. Ducesa petrecea lungi perioade la Guérande, adora acest orasel asa ca l-a decorat cu Coroana de aur, inalta distinctie la acea vreme. Localnicii nu au uitat niciodata aceste privilegii primite de la printesa lor, ca de altfel toti bretonii pentru care Anne de Bretagne este inca o icoana. 
Am fost la Guérande anul trecut, in luna iunie, si o sa revenim anul acesta, imediat ce se vor opri ploile, pentru a mai respira un pic din aerul sarat al acestui vechi oras breton si, evident, o sa ma opresc direct la buticul de inghetata :) Va sfatuiesc sa nu evitati sarea de Guérande daca va iese vreodata in cale, la fel ca si untul cu cristale de sare sau celebrul caramel sarat. Pana una-alta, o vizita virtuala in mareele sarate puteti face aici. Daca ajungeti in zona, insa, incercati sa va "nimeriti" cam la jumatatea lunii mai cand au loc, an de an, Sarbatorile Medievale la Guérande
Si, la final, cateva reportaje scurte, ca o invitatie la Guérande, orasul (inca) medieval unde creste celebra floare de sare...

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.