Pages

lundi, juin 11, 2012

Medic roman in Franta (36)

Romanul intelege foarte greu, am impresia. Acum 2-3 zile, am gasit iar un articol in presa franceza, care anunta sosirea unui medic de familie din Romania in nu stiu care comuna, nici nu mai conteaza. Cert este ca medicul roman a platit pentru a prelua un cabinet de medicina generala! Strigator la cer sau, iertati-ma, culmea prostiei! (cui nu-i convine, sa ma dea in judecata). Cum e posibil ca in anul 2012, intr-o Franta care plange dupa medici, romanii sa mai dea si bani ca sa munceasca aici? Bineinteles, "afacerea" a fost intermediata de un recrutor roman genul Bianca Stanciulescu, exact aceeasi procedura pe care am descris-o pe larg pe acest blog. Nu am pretentia ca toti medicii romani sa citeasca blogul meu, departe de mine gandul, dar, totusi, credeam ca dupa atatia ani de emigrare in Franta se stiu deja macar lucrurile de baza! Vreau sa cred ca toata lumea stie astazi ce este ala internet si ce este ala Google: daca nu stii, macar cauta informatii! Este elementar. Ei, bine, unii inca traiesc in grota, iar doctorita de care va spun isi va da seama, in maxim o luna zic eu, ca a fost trasa in piept in sensul ca a platit niste zeci de mii de euro pe un lucru care valoreaza ZERO euro/lei/ce vreti voi. Ca sa citez un medic francez, viitorul meu asociat in liberal: "Liliana, la clientèle d'un médecin généraliste vaut rien de nos jours" (clientela unui medic generalist nu valoreaza nimic in zilele noastre). De ce? Pentru ca nevoia de medici in tara asta este atat de mare, atat de disperata, incat ei sunt la mana voastra, nu voi la a lor. Toata lumea stie asta, in afara de romani. In fine, stiti ceva? Nu ma mai enervez, fiecare se organizeaza cum il taie capul, iar daca unii au o manie sa plateasca zeci de mii de euro pe nimic, nu o sa le stric eu placerea asta. Cei care au capacitatea sa inteleaga blogul asta, vor sa stii ce sa faca.
In orice caz, subiectul de azi este altul: din nou, medicii dentisti. Am spus si repet: nu faceti prostia sa cumparati din prima cabinete stomatologice in Franta! NIMENI nu face asa ceva aici in afara de, bineinteles, romani. Pentru inceput, cautati-va posturi in salariat: colaboratori in cabinete dentare sau angajati la spitale/clinici. In felul acesta, aveti posibilitatea sa va adaptati mai intai la sistem, sa vedeti daca va convine zona in care va gasiti, sa constatati in mod real care sunt cheltuielile unui cabinet dentar si sa strangeti bani pentru a va cumpara un scaun acolo unde va simtiti voi bine si unde sunteti siguri ca o sa va mearga afacerea. Dentistii francezi asa fac si asa mi se pare normal, in loc sa va bagati din prima zi in credite enorme pe care nu se stie daca le veti putea suporta. Nu va luati dupa situatiile contabile pe care vi le prezinta recrutorii pentru simplul motiv ca nu stiti sa le interpretati corect: nu cunoasteti inca sistemul fiscal francez, nici macar cum se platesc utilitatile si multe alte detalii fara de care o cifra de afaceri, oricat de pompoasa ar fi, nu e relevanta.
In ciuda acestor lucruri, observ ca recutarea de dentisti din Romania a devenit un fel de "hei-rup". Am primit de la doi medici dentisti romani detalii negru pe alb despre noua moda: recrutarea cu autocarul! Asta e halucinant!
Firma SANTEMED RESOURCES pare sa fie varf de lance in acest tip de recrutare la gramada si, mai ales, la incalcat legile Frantei: cere medicilor sa semneze contract! Asta poate sa tina in Romania, dar ganditi-va inainte de a semna ca va trebui sa respectati legislatia franceza pentru simplul motiv ca va mutati si veti munci aici. Si, v-am spus deja, Ordinul Medicilor nici nu vrea sa auda de asa ceva, deci puteti avea mari surprize fix dupa ce ati angajat creditul bancar, ca sa fie ca lumea de tot.
Contractul este la fel de halucinant si ilegal ca toate cele pe care vi le-am prezentat pana acum: non-respect fata de viata si cariera medicului in cauza, taxe si comisioane pentru orice miscare, obligatia ca medicul sa suporte si toate cheltuielile acestei firme in «misiunea» de recrutare, plus clauza de exclusivitate care va transforma in slugi. Iata pasajele de care vorbesc:

« 2. Obligaţiile beneficiarului:
(…)c) să achite taxele legale pentru obtinerea de catre intermediar a documentelor necesare recunoasterii dreptului de practica in Franta, in baza unei imputerniciri notariale (daca este necesar);
d)sa nu trateze direct si nici prin alt intermediar cu proprietarul cabinetului stomatologic prezentat de catre intermediar, decat in prezenta intermediarului din prezentul contract;
e) sa nu incerce sa ia legatura in mod direct cu proprietarul cabinetului prezentat de catre intermediar si sa nu incerce sa incheie tranzactia direct cu proprietarul;
f) sa pastreze confidentialitatea tuturor informatiilor cunoscute ca urmare a derularii prezentului contract;
g)sa plateasca intermediarului, intocmai si la timp, comisionul stabilit prin prezentul contract;
h) sa suporte cheltuielile de deplasare in Franta pentru vizionarea cabinetelor (motorina, inchiriere masina, cazare, taxe de drum, etc);
g)  sa nu ia datele de contact de la cabinet (telefon, email, adresa, etc) singura modalitate de  comunicarea intre beneficiar si cabinet fiind prin mijlocirea intermediarului.
h) sa nu semneze nici un fel de act cu proprietarii prezentati de catre intermediar decat in prezenta unui reprezentant al intermediarului.

V. COMISIONUL

Comisionul pentru serviciile prestate de intermediar este suportat în întregime de către beneficiar si el reprezinta intre 1.500 si 3.500 euro in functie de cifra de afaceri a cabinetului,valoarea de achizitie si se stabileste de comun acord dupa alegerea cabinetului.
Acest comision este aferent cumpararii/inchirierii/asocierii.
Comisionul aferent colaborarii in cadrul unui cabinet stomatologic in Franta se percepe in raport cu incasarile ce se cuvin beneficiarului pe 3 luni, incepand cu luna a 2- a de activitate (incasarile pe prima luna nu sunt supuse prelevarii comisionului). Plata se efectueaza lunar si reprezinta 15% din incasarile beneficiarului, aferente lunii respective.

Sumele nu includ TVA. Plata se va efectua in termen de 5 zile calendaristice de la facurare la sediul firmei in RON sau prin virament bancar in contul intermediarului, la cursul de referinta leu-euro al B.N.R. din ziua  facturarii sau in transe (rate) stabilite de comun acord intre beneficiar si intermediar.
In cazul in care beneficiarul primeste numai servicii de consultanta, in baza prezentului contract, constand in informatii referitoare la formalitatile administrative necesare plecarii si instalarii in Franta, dupa care beneficiarul nu incheie niciun contract de inchiriere/ cumparare/ asociere, acesta datoreaza intermediarului numai un comision de 500 euro, reprezentand serviciile de consultanta.

VI. PENALITATI

Neplata integrala a comisionului la termen implica pe langa plata acestuia si plata unei penalitati de 1% din valoarea comisionului, pentru fiecare zi de intarziere. Beneficiarul nu va putea impune intermediarului, plata comisionului inaintea platii penalitatilor ( in caz de intarziere in executare), cuantumul penalitatilor putand depasi debitul principal.

VII. CLAUZA DE EXCLUSIVITATE

Intermediarul are exclusivitatea fata de beneficiar a ofertelor prezentate acestuia, astfel ca acestea nu pot fi negociate si achizitionate de catre beneficiar in nici un mod prin negociere directa cu proprietarul sau prin alt intermediar, fara achitarea comisionului catre intermediar. Odata cu prezentarea ofertei, intermediarul se considera participant direct la tranzactie, iar dreptul sau la comision s-a nascut in virtutea prevederilor prezentului contract.
Daca dupa rezilierea prezentei conventii beneficiarul incheie acte cuprinse in obiectului prezentului contract pentru ofertele prezentate   de intermediar, acesta va fi obligat la plata comisionului + penalitatile aferente  acestuia (calculate de la data semnarii  acordului cu proprietarul), considerandu-se ca a beneficiat de serviciile si  informatiile transmise de catre intermediar.
Clauza de exclusivitate se intinde si asupra rudelor beneficiarului pana la gradul IV inclusiv.
In cazul incalcarii clauzei de exclusivitate de catre beneficiar acesta va datora intermediarului pe langa comisionul stabilit prin prezentul contract si daune-interese de 20.000 euro.
(…)In cazul in care beneficiarul isi incalca obligatiile de confidentialitate prevazute la prezentul contract va plati intermediarului suma de 20.000 EUR ( echivalent in lei la cursul BNR din ziua platii ), cu titlu de daune. In cazul in care prejudiciul cauzat de catre beneficiar depaseste aceasta suma, intermediarul isi rezerva dreptul sa solicite instantei competente stabilirea cuantumului sumei care trebuie platita de catre beneficiar ca diferenta fata de suma stabilita.

IX. CLAUZE SPECIALE

Beneficiarul recunoaste ca in cazul aparitiei unor neintelegeri ulterioare incheierii actelor cu proprietarii se produc daune intermediarului, fapt pentru care nu poate obliga intermediarul sa returneze comisionul.»

Ei, s-a dus nabii confidentialitatea! Si ca sa fie foarte clar care este aceasta «minunata» firma, iata datele de identificare care apar in contract :
Tel: 0364-260008 Fax:0364-260007 e-mail:office@santemed.ro web:www.santemed.ro
S.C. SANTEMED RESOURCES S.R.L. RO25430704 J12/876/2009  Blvd. EROILOR, Nr.31    Ap.4    CLUJ-NAPOCA   IBAN:RO75 INGB 0000 9999 0198 0786 - cont EUR
RO75 INGB 0000 9999 0198 0773 - cont RON
Semnatarul acestei hartii igienice numita «contract» este un oarecare STEFAN DORU-BOGDAN.
Sper pentru voi, dragi colegi, ca nu ati fost capabili sa semnati asa ceva. In fine, sunt in posesia textului de e-mail trimis catre medici ca sa vedeti ce pretentii are acest individ de la medicii pe care ii aduna cu autocarul ca sa il plimbe pe el prin Franta :

«Buna ziua,
Prin acest e-mail dorim sa va informam ca firma SANTEMED RESOURCES va organiza o deplasare in Franta pentru vizitarea cabinetelor stomatologice (oferte de colaborare si preluare de cabinete stomatologice). Aceasta deplasare va avea loc in data de 26 februarie 2012, cu plecare din Cluj-Napoca, va dura aproximativ 6 zile si se va realiza cu un microbus de 8 locuri (in cazul in care doriti, puteti veni si cu avionul – va rugam sa ne contactati pentru detalii referitoare la acest aspect).
Pentru deplasarea din luna februarie au fost propuse pentru vizita cabinete din regiunile : Bretagne, Haute Normandie, Basse Normandie, Pays de la Loire, Centre.
Cu ocazia acestor vizite va veti putea intalni si cu alti medici romani care au colaborat cu firma noastra, care s-au instalat deja si care va vor putea povesti din propria experienta despre instalarea ca medic stomatolog in Franta.
Costurile aferente unei asemenea deplasari se ridica la aproximativ 500 euro de persoana incluzand aici: inchirierea microbuzului pe o saptamana, fara limita de kilometri, taxe de autostrada, motorina, cazarea si masa personalului Santemed care va va insoti (2 persoane). Aceasta suma nu include cheltuielile dvs personale (masa, cazare etc) ! Compania noastra nu percepe comisioane sau alte taxe pentru aceste vizite, asadar aceasta suma de 500 euro acopera cheltuielile reale de calatorie, fara niciun fel de cotizatie catre noi. Cheltuielile comune se impart la numarul de participanti; veti avea la dispozitie bonurile si chitantele doveditoare, daca considerati ca este cazul. Pentru o mai buna organizare a deplasarilor in Franta am decis solicitarea unui avans de 200 euro, pentru confirmarea rezervarii locului in microbus, avans ce trebuie achitat pana la data de 21 februarie 2012. Va rugam sa ne confirmati/ infirmati prezenta dvs la aceasta deplasare din timp, pentru a ne organiza cat mai eficient !Daca aveti nelamuriri nu ezitati sa ne contactati !
Va multumim !   
Cu respect,
Echipa Santemed »

Cat despre modalitatea de «impachetare» a naivului medic roman, Santemed face acest lucru anuntand cifre de afaceri de pana la 1 million de euro pe an! La naiba! Pai, normal ca saracului doctor din Cuca Macaii care nu a vazut in viata lui atatia bani, i se face capul girofar cand aude asa ceva. Iata dovada intr-un alt e-mail:

«Buna ziua,
Firma noastra dispune de o baza de date cu informatii despre cabinete de vanzare/ inchiriere a spatiului si cumparare a afacerii/ oferte de colaborare sau asociere in toate regiunile Frantei. In functie de cerintele clientilor nostri, vom prezenta doar ofertele care corespund acestora (impreuna cu fotografii ale cabinetelor), astfel ca veti putea alege oferta care va convine cel mai mult. Cabinetele se vand cu dotarile pe care le au, clientela, iar in unele cazuri se vinde si locatia (in cazul in care nu se vinde locatia, se va plati chirie).
Pentru cumpararea unui cabinet se poate contracta un credit in Franta (dobanzile sunt de aproximativ 3%-4% - DAE – si se pot negocia la banca). Creditul se acorda in functie de cifra de afaceri a cabinetului, singura garantie pentru banca fiind cabinetul.
In momentul in care doriti sa vizitati cabinetul in Franta, va veti putea intalni direct cu proprietarul pentru a discuta fata in fata conditiile incheierii afacerii.
Daca doriti sa va asociati in cadrul unui cabinet stomatologic, remuneratia va fi un procent din incasari, acesta fiind stabilit de catre proprietarul cabinetului.
Comisionul perceput de firma noastra pentru prestarea acestui serviciu este cuprins intre 2000 euro - 4000 euro, insa acest comision se va putea plati in rate lunare, in functie de dorinta Dvs.
 Preturile cabinetelor variaza intre 15.000 euro si 450.000 euro, in functie de locatie sau daca pretul include si vanzarea spatiului. In unele cazuri se vinde cabinetul fara a se vinde si spatiul, deoarece acesta apartine altor persoane decat proprietarul cabinetului. Astfel, se va plati in continuare chirie pentru spatiu, aceasta variind intre 250 euro-2500 euro. Cele mai scumpe cabinete, atat in ceea ce priveste chiria cat si pretul cabinetului sunt cele aflate in orase foarte mari (ex: Paris). Preturile medii ale cabinetelor (fara cumpararea spatiului) se incadreaza intre 30.000 euro si 150.000 euro.
Cabinetele se vand dotate cu aparatura, unele avand 2 sau 3 unit-uri, cu clientela si personal, daca se cere.
Cifra de afaceri a unui cabinet este cuprinsa intre 150.000 euro si 1.000.000 euro pe an, cu maxim 4 zile de activitate pe saptamana si cel putin 3 saptamani de concediu pe an.
In cazul medicilor generalisti (si cu o anumita specializare), in Franta se procedeaza ca si in cazul unui cabinet stomatologic spre exemplu, adica medicul de familie va lucra intr-un cabinet propriu, care se vinde sau se cedeaza. Cabinetele se vand cu pacientela si, in general, cu toata aparatura existenta. In unele cazuri nu se vinde si spatiul in care functioneaza cabinetul, fie deoarece proprietarul cabinetului nu este si proprietarul spatiului, fie deoarece acesta nu doreste sa vanda si spatiul respectiv (daca nu se vinde si spatiul , se va plati chirie). 
Va trimit o serie de oferte atat de cabinete de medicina generala, cat si cabinete stomatologice. Cabinetele de medicina generala au specificatia MG.
In atasament gasiti descrierea cabinetului (documentul in word), iar pentru a vizualiza pozele aferente cabinetului, va rog sa accesati link-urile pe care vi le voi indica. Va rog sa asociati numarul ofertei cu link-ul indicat imediat dupa aceasta. Va multumesc!
Oferta 32 spatiu
nu avem poze
Oferta 31
nu avem poze
Oferta 29
nu avem poze
Oferta 27 spatiu
nu avem poze
Oferta 19
nu avem poze
Oferta 18
nu avem poze
Oferta 16
nu avem poze
Oferta 12
nu avem poze
Ofertele 8, 7, 6, 5 fara poze
 oferta153
Vom reveni saptamana viitoare cu mai multe oferte de cabinete dentare dupa ce ne scrieti si preferintele dvs. Pentru orice informatie suplimentara va stam la dispozitie, de luni pana vineri intre orele 9-17. De asemenea, va asteptam la sediul firmei noastre din Cluj-Napoca.
O zi buna!
Milena Git
SANTEMED RESOURCES

Da , am tot si am dat tot ca sa vada toata lumea. E o postare lunga, dar merita sa cascati ochii cat cepele la aceasta « oferta » ca sa fiti in stare sa le recunoasteti pe celelalte in acelasi stil si aceeasi metoda.
In concluzie : recrutati-va singuri, de acasa, nu va trebuie decat internetul pentru asta, niciun leu in plus. Altfel spus, Google e prietenul tau si te ajuta gratis, fara comisioane si alte pretentii. Va jur ca se poate, a functionat pentru mine si pentru toti medicii care au ascultat ce le-am spus si care astazi sunt bine-mersi in Franta fara sa fi platit nimic in afara de biletul de avion sau benzina.
Scoateti nasul din grota !

21 commentaires:

 1. Buna ziua! Felicitari si toata stima pentru
  ceea ce faceti!
  Vreau sa va intreb daca medicii de laborator specialisti isi pot gasi de lucru in Franta ?

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Anonim: Da, bineinteles! In afara de spitalele publice, in Franta exista foarte multe clinici private si laboratoare private, acestea din urma, practic, in fiecare oras. Trebuie doar sa urmariti anunturile sau sa faceti ce am facut eu cand mi-am gasit singura post in Franta: am trimis CV-ul si scrisoarea de intentie la toate spitalele publice din Franta si Dom-Tom. Am inceput sa trimit luni dimineata, vineri aveam postul!
   Spor la treaba si multa bafta!

   Supprimer
  2. Buna ziua, dac sunteti draguta, de asistenti medicali nu este nevoie acolo?
   Mi-as dori sa ajung si eu acolo, daca ma puteti ajuta cu un sfat ce ar trebui sa fac, de unde sa incep?

   Va multumesc!

   Supprimer
 2. Sper ca multi din colegi sa tina cont de sfaturile date in articolele scrise de tine. Se poate ajunge sa lucrezi ca medic in Franta fara sa apelezi la firma de recrutare!

  RépondreSupprimer
 3. Pare destul de utila informatia ce ati dat-o aici. Insa as vrea sa va rapesc ceva timp pentru cateva lamuriri ca se pare ca ati ajuns acolo "pe propriile picioare". Unde m-as putea informa despre taote posibilitatile de a lucra in Franta? Situatia mea e diferita. Eu lucrez in Spania de 12 ani si probabil ca va trebui sa ne mutam, asa ca va trebui sa vand cabinetul si sa-mi caut pe alte meleaguri. In afara de facultate, pe care am facut-o in Romania, tot ce inseamna formare profesionala am facut-o aici. Insa nu stiu cum e cu specializarile pe acolo, daca e mai bine sa lucrezi la stat sau la particular,in ce fel de cabinete intereseaza sa lucram samd. Daca se lucreaza la alt cabinet cam ce procentaj se plateste dentistului?Cam care sunt preturile la tratamente acolo? De exemplu, cat costa o endo, o coroana, o obturatie, un tratament de ortodontie?

  RépondreSupprimer
 4. amelie.fr
  ai acolo aproape toti medicii dentisti si mare parte din tarifele lor

  RépondreSupprimer
 5. as dori sa stiu pe ce linkuri sa caut pentru cabinete stomatologice in Franta?ma intereseaza pentru fiul meu care a terminat stomatologia anul acesta.Cu stima Dr.Fleturis Marios

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @MARIOSFLE: Pe www.google.fr cautati dupa "poste chirurgien dentiste". O sa vi se afiseze toate link-urile de care aveti nevoie.

   Supprimer
 6. Buna ziua,as dori sa stiu daca la ora la care va scriu este obligatoriu certificatul de conformitate pentru a lucra ca medic dentist in franta sau e suficienta o recomandare?eu as putea obtine doar o recomandare de la Ministerul Sanatatii dar am inteles ca si Franta ar fi innasprit conditiile?eu as putea obtine doar oo adeverinta cum ca am lucrat trei ani neintrerupti dar nu stiu daca ajunge pentru francezi?romanii dau certificatul de conformitate doar daca ai platit la asigurarile sociale,deci trebuie viza de la inspectoratul teritorial de munca ceea ce eu nu am...multumesc.

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Anonim: Franta nu a inasprit nicio conditie, cine v-a spus asta minte cu spume. Libera circulatie e medicilor este reglementata prin Directiva de la UE, oricum. Nu inteleg de unde au nascocit mizeria asta, in Romania, ca nu dau certificat de conformitate decat celor care au platit la asigurarile sociale. Ce are sula cu Prefectura, ca sa zic asa? Certificatul tine de pregatirea profesionala, nu de fisc, niste jegosi, ca de obicei. Numai in Romania se poate abuza de oameni in asemenea hal.
   Referitor la intrebarea Dvs: legea de aici spune: certificat de conformitate sau adeverinta. Mai stiu un caz, un medic dentist, care vine cu adeverinta (recomandare, cum ziceti Dvs). Insa, cel mai corect lucru de facut este sa contactati direct Ordinul National al Chirurgilor Dentisti, la Paris, si sa ii intrebati daca accepta hartia de la Ministerul roman al Sanatatii.

   http://www.ordre-chirurgiens-dentistes.fr/chirurgiens-dentistes/exercice-de-lart-dentaire/praticiens-ue/reconnaissance-des-diplomes.html

   Supprimer
 7. Vai, am gasit acest blog intamplator dar a fost ca painea calda pentru mine.
  O luminita la capatul tunelului,.
  Da,in primul rand as vrea sa zic si eu ca am primit nenumarate emailuri de la ei cu ceea ce scrie mai sus pe acest blog si mi se pare o nesimtire giganta din partea lor.
  Eu am recomandari de la minister si de mai bine de un an ma chinui sa obtin alel certificat insa o sa incerc acum sa imi valorific minunatele recomandari ...
  Acum trebuie sa ma axez pe franceza...
  Nu am mai citit/vorbit franceza de 13 ani...oare mai stiu ceva?
  Multam Anonym pentru postare.

  RépondreSupprimer
 8. Multumesc din suflet pentru informatii!Si eu ma chinuiesc sa obtin certificatul desi am 2 specialitati, dar nu am inca cei 3 ani neintrerupti pe un CMI ca sa dovedesc ca am experienta.Mai am cateva luni si-mi voi face hartia aceea la notar.Nesimtirea e mare in Romania, ne tin aici blocati pana imbatranim.

  RépondreSupprimer
 9. si SANTEMED inca mai exista chiar bine merci....

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. Nici nu ma-ndoiesc, România e plina de fraieri si cat timp mai exista prosti, firme ca asta o sa mai existe inca.

   Supprimer
 10. exact pe asta se bazeaza si romanii din franta care cred ca-i pot fraieri pe alti colegi sositi recent din roamania (la medici ma refer): hai ca astuia i-o pot trage ca e roman-fraier, doar ii cunosc terenul si slabiciunile de roman. Poate ca avec un francez nu si-ar permite acelesi smecherii smecherii romani.

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. la ce va referiti ?

   Supprimer
  2. Cred ca se refera la medicii români care si-au luat tzeapa pe aici (de la recrutori care le-au vandut cabinete "de merde") si care incearca sa pacaleasca alti medici români pentru a le vinde "tzeapa". Sunt foarte multe cazuri.

   Supprimer
  3. poate ne atrageti si dvstr. atentia cu ceva pour nous mettre en garde

   Supprimer

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.