Pages

mercredi, août 08, 2012

Pe urmele lui Funeriu la Strasbourg

Scurt remember:
- in data de 8 iulie 2011, Antena 3 difuza o stire bomba potrivit careia ministrul invatamantului la acea vreme, Daniel Petru FUNERIU ar fi luat bacalaureatul din a doua incercare;
- in data de 9 iulie 2012, dupa un an de scandal pe acest subiect, studiile ministrului, FUNERIU isi arata in direct la B1 TV, diploma de bacalaureat obtinuta la Liceul International "Les Pontonniers", la Strasbourg, in 1989;
- in februarie 2012 demisioneaza din functia de Ministru al Educatiei;
- pe data de 6 august 2012, este demis din functia de consilier prezidential pentru educatie, precum si din functia de membru in Consiliul de conducere al Institutului Cultural Roman (unde fusese numit de Basescu, in mai 2012, inlocuindu-l pe Vasile TURCAN).
- in tot acest timp, presa romaneasca a intoxicat cititorii cu interviuri, declaratii, povesti mai mult sau mai putin lacrimogene despre viata, cariera si rezultatele exceptionale ale lui Daniel Petru Funeriu. Vom retine din toata aceasta harababura o singura declaratie a acestuia, reprodusa de toate ziarele, televiziunile, blogurile, radiourile romanesti, referitoare la diploma de bacalaureat, si care este foarte importanta pentru cele ce urmeaza: "Am obţinut atunci note foarte, foarte mari la matematică şi fizică, note acceptabile la celelate materii. Nu mai ştiu notele. Am avut, cu un coleg al meu, cea mai mare medie de absolvire a bacalaureatului din liceu. A fost un bacalaureat de succes."
- in fine, va reamintesc doar ca am analizat si comentat si din punctul meu de vedere, pe blog, uimitorul traseu al lui Funeriu, anul trecut. Imi mentin parerea: prea multe neconcordante (a se citi minciuni) in explicatiile oferite de el.

Acum, unii dintre voi stiu, altii nu: doar ce am revenit din vacanta de vara pe care mi-am petrecut-o la Strasbourg si in imprejurimi, intelegand prin acestea Alsacia si Germania. Am profitat de aceasta vacanta pentru a desfasura propria mea ancheta referitor la bacalaureatul lui Funeriu, fiindca de cand am scris prima oara, anul trecut, subiectul asta nu-mi dadea pace. In plus, in noiembrie 2011, am trimis o solicitare scrisa la Inspectia Academica din Strasbourg, prin care ceream, daca este posibil, sa mi se comunice rezultatele la examenul de bacalaureat ale elevului Daniel Petru Funeriu, absolvent al Liceului International "Les Pontonniers", promotia 1989. Directorul acestei institutii m-a sunat si mi-a spus ca asemenea informatii nu pot fi dezvaluite decat familiei elevului, lucru care m-a determinat sa caut o alta modalitate de a afla. In acest punct, ajutorul lui Claude a fost salvator: nascut in Strasbourg, prin urmare fost elev in acest oras, el mi-a dat o informatie esentiala. Ziarul regional Dernières Nouvelles d'Alsace, pe scurt DNA, publica in mod traditional, in fiecare an, rezultatele la bacalaureat pentru toti elevii din liceele alsaciene. Arhivele acestui ziar pot fi consultate gratuit la Biblioteca Nationala Universitara din Strasbourg, BNU, pe microfilme. Tot ce a trebuit sa fac, a fost sa rezerv cu cateva zile inainte de a pleca in vacanta, toate microfilmele din vara 1989 si sa ma prezint la biblioteca la data si ora convenite pentru a le studia. Am facut ceea ce si Antena 3 putea sa faca anul trecut, in loc sa inventeze o stire falsa. 
De ce m-am mai ocupat de treaba asta desi Funeriu isi aratase diploma la TV? Pentru ca am vrut sa vad cu ochii mei ca aceasta diploma este adevarata. Si pentru ca, oricum, Funeriu a mintit in cateva puncte, o sa vedeti unde si cum.
Obisnuita cu munca de teren de cand eram ziarist la Constanta, aceasta ancheta, la care a participat toata familia, a fost simpla, scandalos de simpla pentru un trust ca Antena. Va invit, deci, la o plimbare in Strasbourg, pe urmele lui Funeriu, exact asa cum am facut-o noi, pentru a descoperi, pas cu pas, adevarul.

Prima oprire o facem la liceu, in cartierul istoric al orasului, pe malul raului Ill. Toata lumea v-a vorbit despre Liceul "Les Pontonniers", dar nimeni nu vi l-a aratat. In ziua cand am fost noi, 30 iulie, era inchis, dar am facut fotografii la exterior si in curte (prin gard). Iata imaginile:

Iata si o vedere de pe podul peste raul Ill (ill, ca sa se inteleaga bine), situat in dreapta liceului, ocazie cu care ii multumesc Mariei pentru rabdarea de care a dat dovada de-a lungul acestei dupa-amieze, in care nu a inteles foarte bine ce caut si de ce ma inversunez asa, dar m-a urmat cuminte.


"Les Pontonniers" a fost construit in 1902, pe locul unde calugarii franciscani s-au instalat in anul 1299. De-a lungul istoriei, a devenit baza militara in 1681, apoi in 1789, in timpul Revolutiei Franceze, aici a fost infiintata cazarma faimosului regiment Pontonniers al generalului Eblé (sursa: Wikipedia). Din 1815, devine Scoala Superioara de Fete si liceu in 1902, prin lucrari de constructie care au extins suprafata vechii scoli. Reputatia acestei institutii este mondiala, printre absolventii acestui liceu numarandu-se personalitati ale Frantei, ca de exemplu Catherine TRAUTMANN, fost primar al orasului Strasbourg, de 3 ori ministru in Guvernele Michel Rocard si Lionel Jospin, deputat european, om de stiinta de renume si om politic de prima mana in Alsace. 

Lasam in urma liceul, traversam cartierul diplomatic si ajungem in cartierul evreiesc unde gasim Biblioteca Nationala Universitara. Inregistrarea dureaza cinci minute pe ceas, ca vizitator, si dupa putin timp vin microfilmele. Cam dupa jumatate de ora de cautari, am dat peste ziarul care ma interesa: DNA, editia din 8 iulie 1989, care publica rezultatele la bacalaureat din acel an. Din pacate, la acea vreme, nu se preciza si liceul de provenienta al elevilor, dar sa zicem ca asta conteaza mai putin.In fine, in paginile 45 - 46, l-am gasit pe Funeriu: a obtinut diploma de bacalaureat, din prima, in sectiunea C (adica bacalaureat stiintific matematica-fizica, in afara de celelalte discipline obligatorii: istoria si geografia, filozofia, franceza si 3 limbi straine), cu calificativul "assez bien". Va arat pozele si apoi comentam:
Sa vedem ce inseamna mentiunea "assez bien" dupa textele franceze. Elevul sustine un examen la care obtine un punctaj intre 1 si 20. Iata ce mentiuni poate obtine un elev la un examen, in functie de punctajul/punctajele obtinute (textul original, in franceza):
"Les mentions ne concernent que les élèves qui ont obtenu une moyenne supérieure ou égale à 12 à l’issue du premier groupe
 • mention « Assez bien » : moyenne supérieure ou égale à 12 et inférieure à 14 ;
 • mention « Bien » : moyenne supérieure ou égale à 14 et inférieure à 16 ;
 • mention « Très bien » : moyenne supérieure ou égale à 16." 
Cei care sunt "admis" pur si simplu, au o medie intre 10 si 12, altfel spus, sub 10 elevul este picat.
De unde tragem concluzia ca Funeriu a avut o medie intre 12 si 14 puncte, departe de cei care au obtinut "très bien"; deci departe de a fi un elev-minune al acelui liceu. Presupunand ca a avut chiar 14 puncte, limita superioara pentru media lui, daca asta a fost cea mai buna nota la Les Pontonniers, inseamna ca promotia 1989 a fost una de loaze, ceea ce este de neconceput la un liceu cu o asemenea reputatie! Hai sa revedem declaratia lui despre rezultatele la bacalaureat:

"Am obţinut atunci note foarte, foarte mari la matematică şi fizică, note acceptabile la celelate materii. Nu mai ştiu notele. Am avut, cu un coleg al meu, cea mai mare medie de absolvire a bacalaureatului din liceu. A fost un bacalaureat de succes."

Deci, minte cu nerusinare! El stie foarte bine ce inseamna "assez bien" dar ca toti politrucii din Romania, e constient ca poporul nu stie. Daca asta e "bacalaureat de succes", inseamna ca liceul respectiv si-ar fi inchis portile demult, iar daca Funeriu a fost cel mai bun elev din promotia 1989, cum am mai zis, inseamna ca restul ar fi fost niste natarai. Ar trebui sa ne explice cum a facut sa fie admis la facultate cu rezultate asa de slabe la bacalaureat. Cat despre afirmatia "Nu mai stiu notele": alta minciuna. Din moment ce are diploma, are si foia matricola cu notele. In Franta, se numeste relevé de notes si insoteste diploma, deci Funeriu stie foarte bine ce note (punctaje) a obtinut, doar ca nu le poate spune fiindca ele nu trec de 14. 
Daca imi amintesc eu bine din tot ce am citit despre el, incepand de anul trecut, a afirmat intr-un interviu ca ar fi primit si felicitarile juriului pentru performantele lui la examen. Iata ce spune legea invatamantului despre "felicitarile juriului":

"Les « félicitations du jury » ne constituent pas une mention. Cette distinction supérieure à la mention très bien n'existe pas officiellement, même si ce terme est souvent employé, que ce soit par les journaux, ou même les enseignants ou les élèves. Il arrive que le président du jury ajoute cette mention de façon manuscrite sur le relevé de notes du baccalauréat. Il est généralement considéré (probablement tout aussi arbitrairement) qu'une moyenne supérieure ou égale à 18 équivaut à l'attribution des «félicitations du jury». Une moyenne supérieure à 16 peut entraîner une récompense de la part des institutions (préfectures etc.)."

In traducere: "Felicitarile juriului" nu reprezinta o mentiune. Aceasta distinctie superioara mentiunii "très bien" ("foarte bine") nu exista in mod oficial, chiar daca este adesea folosita, fie de ziare, de profesori sau chiar de elevi. Se intampla ca presedintele juriului sa adauge aceasta mentiune, in scris, pe foaia matricola cu notele de la bacalaureat. In general, se considera (probabil, tot in mod arbitrar) ca o medie egala sau superioara de 18 echivaleaza cu atribuirea "felicitarilor juriului". O medie mai mare de 16 poate aduce o recompensa din partea institutiilor (prefecturi, etc.).
Deci, de unde atatea felicitari, domnule Funeriu, pentru o medie sub 14???? Care rezultate exceptionale??? Cum adica, cel mai bun elev din liceu cu o medie sub 14?
Acum, ne este clar, diploma e "pe bune", dar restul povestii este, cum am zis si anul trecut, vanatoreasca de-a dreptul. Antena 3 a mintit, a demonstrat un jurnalism de mantuiala, dar nici Funeriu nu este mai breaz. Faptul ca a trecut bac-ul, nu ii da dreptul sa se auto-numeasca un mic geniu al Strasbourg-ului. Nici nu avea cum: in primul rand, nu vorbea franceza suficient de bine ca sa aiba cele mai mari note la examen. Adevarul nu-l va spune niciodata, nici despre bac, nici despre restul "gaurilor" din CV-ul lui destul de dubios.
In fine, mi-am facut damblaua, ca sa zic asa, mi-am putut continua vacanta linistita si va promit alte povesti, mai frumoase si mai interesante, din aceasta minune aflata la estul Frantei: Alsace!

UPDATE, 24 septembrie 2012:

Fiindca mai exista, inca, aparatori ai ministrului, care sustin ca a fost, totusi, un elev excelent, adaug astazi foaia lui matricola de la liceu, document pe care Funeriu insusi l-a publicat pe blogul lui personal. Poate si-a imaginat ca nu stim sa citim in franceza si, mai ales, sa intelegem scrisul de mana al profesorilor lui. Situatia pentru el, asa cum reiese din calificative, era cam "albastra". Profesorii i-au atras atentia ca trebuie sa isi faca temele, ca situatia lui este foarte dificila, etc., in orice caz, prea putine aprecieri pentru el, numai la stiinte fizice. Sa vedem si cu asta, sper, inchei:
13 commentaires:

 1. felicitari, Lili...:)) eram sigura ca vei descalci firul acestedi povesti! :) te pup!Maria

  RépondreSupprimer
 2. felicitari si mii de multumiri!
  Acum am aflat si noi pe cine am avut k ministru de au iesit toate in invatamant asa de" bune" ...ce pretentii sa ai de la un personaj cu note asa de "mari". problema e k ne-a facut noua celor din sistem viata un calvar cu reforma lui .

  RépondreSupprimer
 3. Eu cred ca-i destul de dificil sa iei acest examen, tinand cont de pretentiile de acolo si de faptul ca avea de sustinut niste examene in alta limba fata de cea materna. E mai rusinos sa plagiezi dupa parerea mea sau sa iei note mari pe nedrept, mai precis pe copiat, decat sa ai note mai slabe la examenul de bacalaureat. Eu cunosc absolventi de licee din Romania care au luat bacalaureatul cu nota 10, iar cand ii iei la bani marunti, cum s-ar zice pe la noi, iti dai seama ca au obtinut pritr-o oarecare "conjunctura" aceasta nota.

  RépondreSupprimer
 4. @Anonim: Este rusinos sa plagiezi, bineinteles, dar este la fel de rusinos si sa te recomanzi "geniul Strasbourg-ului" si sa iti "umfli" rezultatele la un examen la care, este evident, nu avea cum sa obtina notele fabuloase de care vorbeste, tocmai pentru ca nu stia franceza suficient de bine pentru acest lucru. Si istoria Frantei a invatat-o in cateva luni cat altii in 12 ani? Si eseul la filozofie cum l-a redactat? Si celelalte limbi straine obligatorii le-a invatat in cateva luni cat ceilalti elevi in ani de zile? Si geografia Frantei la fel? Si inca ceva: nu a dat bac-ul la CHIMIE unde sa zicem ca ar fi expert si i-ar fi putut salta nota. A dat la mate-fizica, deci... sa fim seriosi! Cum ar zice mama: sa mai taie un pic din coada vulpii...

  RépondreSupprimer
 5. Bravo Doamna Lili,
  O adevarata jurnalista!

  RépondreSupprimer
 6. Funeriu n-avea cum sa fie onest, iar asta era usor de afirmat dupa un prim (si suficient) indiciu: face parte din mafia basexului! A sluji un mafiot te discrediteaza, chiar daca ai fi avut 10* la examene.

  RépondreSupprimer
 7. Bravo! M-ai lasat bouche-bee. Felicitari Liliana!

  RépondreSupprimer
 8. Inca nu am revenit si pe blog. Voi reveni in curand si acolo, dar dupa ce voi face unele mici modificari, care se impuneau a fi facute din primavara. Numai bine!

  RépondreSupprimer
 9. Buna ziua,
  Nu ma dau in vant dupa domnul Funeriu, dar si eu am facut studiile in Franta si lucrurile sunt putin putin diferite de cum le prezentati. Bacalaureatul are mai multe probe, iar media poate fi mult influentata de o nota mai mica la una din ele. Funeriu a spus ca a avut note mari la ceva, nu mai stiu ce, matematica, si in rest de trecere, acceptabile. Iar in Franta se dau foarte greu note peste 16 sau 17, nu se aplica aceleasi criterii. Parca nu e chiar minciuna. E o nuanta, totusi.

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. @Anonim: Ca sa n-avem discutii, am facut mai sus un update cu calificativele lui scolare, publicate de Funeriu chiar pe blogul lui personal. La matematica, profesorul a scris (si a subliniat): "Peut certainement arriver à mieux encore en travaillant plus régulièrement!" Daca asta vi se pare calificativ excelent, inseamna ca eu sunt profesor univesitar. La filozofie, care este materie obligatorie la bacalaureat, profesorul a scris: "Il faut faire tous les exercices. Situation très difficile". Deci, Funeriu nici nu prea isi facea temele... Sa fim seriosi, va rog!

   Supprimer

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.