Pages

mercredi, septembre 05, 2012

Schöne Elsass (1)

Cel mai mare muzeu al automobilului din lume, in 11 minute. Va ofer astazi un tur in Cité de l'automobile din Mulhouse, in sudul Alsaciei, o colectie de masini din toate timpurile, cunoscuta ca una din cele mai frumoase din lume. Un loc magic care deruleaza in fata vizitatorului intreaga istorie pe patru roti a omenirii, de la prima apasare pe pedala de acceleratie. Acest muzeu este visul oricarui sofer rebel, ca si al soferului de familie care se simte coplesit de imensitatea expozitiei si intelege, ca niciodata inainte, drumul masinii timp de peste doua secole.
Dar cum a fost posibil sa se reuneasca aici atatea minuni ale tehnicii si toate viziunile celor mai stralucite minti ale inventicii automobilistice? Povestea, fabuloasa poveste, in cele ce urmeaza...

Fratii Schlumpf
La inceputul secolului 20, in 1904 si 1906, se nasc in Italia, undeva langa Milano, Hans si Fritz SCHLUMPF, fii ai unui textilist elvetian casatorit cu Jeanne, o tanara alsaciana. Domnul SCHLUMPF moare tanar, in 1919, iar sotia lui revine la Mulhouse, orasul ei natal, impreuna cu cei doi adolescenti. Hans si Fritz se dovedesc a fi buni speculatori financiari, mai ales Fritz despre care se spune ca ar fi fost "creierul" unei mari averi pe care cei doi reusesc sa o acumuleze fix in mijlocul marii crize economice din anii '20. In anul 1929, fratii SCHLUMPF fac deja parte din elita financiara a Frantei. Cativa ani mai tarziu, in 1935, se hotarasc sa investeasca in industria textila si pun "la bataie" intreaga lor avere cumparand filatura din Malmerspach, la 30 de km de Mulhouse. Acesta a fost doar inceputul unui imperiu textil pe care Fritz si Hans il vor construi adaugand noi si noi filaturi si fabrici textile. Pentru ca afacerile prosperau, fratii SCHLUMPF s-au decis sa adauge imperiului lor si industria viticola din Champagne, precum si cateva agentii imobiliare. In ciuda ravagiilor celui de-al doilea razboi mondial, investitiile continua astfel ca in 1971 sunt recunoscuti ca numarul 1 in industria textila franceza. 
In tot acest timp, Fritz isi decopera pasiunea vietii: automobilele de epoca. In 1960 incepe sa cumpere masini de colectie, in special cele semnate Ettore Bugatti, care ii fusese amic prin anii '30. Strange relatiile cu patronii Mercedes pentru a avea posibilitatea de a cumpara masini rare, de palmares. Intre 1961 si 1967 cumuleaza 560 de masini, adica in jur de 100 de masini cumparate in fiecare an. Adusese deja la Mulhouse toate masinile Bugatti pe care le-a putut gasi, unele fiind transportate chiar din America. In 1967 a incetat sa mai cumpere si a inceput sa reconditioneze masinile din colectia sa. Avea deja cea mai mare colectie Bugatti din lume, care includea pana si ansamblul "Bugatti Shakespeare" achizionat in 1964. Dat fiind numarul de masini pe care le renova in fiecare an, uzinele Bugatti i-au oferit preturi speciale la lucrari si mana de lucru cea mai calificata din uzinele de la Molsheim, in nordul Alsaciei. Fritz superviza tot: materiale, nuante de vopsea, accesorii, piese, absolut tot. 
Numai ca, toata aceasta activitate intensa a fratilor SCHLUMPF, in ceea ce priveste masinile, era strict secreta! Nimeni nu stia ca cele 560 de masini erau ascunse in trei filaturi vechi, abandonate, de langa Mulhouse. In 1971, cand erau in culmea gloriei, criza economica a lovit industria textila si, bineinteles, imperiul SCHLUMPF nu a scapat neatins in ciuda managementului excelent al celor doi patroni. Se zvonea ca uzinele au dificultati financiare, salariile nu mai veneau la timp, productia scadea... In fine, in 1976, concernul SCHLUMPF face primele concedieri, o decizie extrem de dificila pentru Fritz si Hans care erau foarte atasati de muncitori. Sindicalistii se revolta impotriva concedierilor si un conflict social se naste la Mulhouse: protestatarii ii sechestreaza pe fratii SCHLUMPF, timp de 3 zile, la domiciliul lor. Sub protectia politiei si a autoritatilor, reusesc sa fuga si se refugiaza in Elvetia, la Basel, orasul de origine al tatalui lor. Ajunsi aici si fiind constienti ca nu se mai pot intoarce in Franta, sunt nevoiti sa accepte ca minunata lor colectie de masini este pierduta pe veci, la fel ca tot ce avusesera acolo. Poate, cine stie, intr-o zi vor reusi sa revina si sa recupereze ceva... Spre surprinderea tuturor, inclusiv a fratilor SCHLUMPF, acea zi a venit mai repede decat s-ar fi gandit si in conditii mai nefericite decat si-ar fi imaginat: pe 7 martie 1977, hotarati sa isi recupereze salariile lipsa, cativa sindicalisti si muncitori s-au organizat intr-un grup de comando care a patruns in toate halele de filatura in ideea de a-si insusi ce vor gasi bun in drumul lor. Descoperirea colectiei de masini a fost un soc! Iata, deci, si-au spus muncitorii, ca uzina ar fi putut fi salvata! Iata, deci, unde s-au dus salariile noastre! Comoara din Mulhouse a tinut prima pagina a ziarelor din toata lumea: "Afacerea Schlumpf" revolta si uimeste, in acelasi timp, opinia publica mondiala. Sindicatul redenumeste fostele hale "Muzeul Muncitorilor" si cere statului scoaterea la vanzare a colectiei pentru recuperarea salariilor. Procesul de faliment este interminabil, iar statul francez, pentru a evita dispersarea masinilor, claseaza Colectia Schlumpf in Inventarul Monumentelor Istorice. Tribunalul de Comert reuseste sa vanda acest patrimoniu abia in martie 1981 pentru suma de 44 de milioane de franci Asociatiei Muzeului National al Automobilului. Se spune ca daca ar fi fost vandute la licitatie, masinile ar fi recoltat 325 de milioane de franci pentru statul francez...
Asociatia Muzeului National al Automobilului a fost fondata special pentru Colectia Schlumpf, de primaria orasului Mulhouse, Consiliul General al Regiunii Alsace, Camera de Comert Sud Alsace si Automobil Clubul Francez, pentru a salva acest patrimoniu exceptional. Muzeul pe care il veti vedea astazi, a fost deschis oficial pe 10 iulie 1982 si rebotezat in 1989, prin hotarare judecatoreasca,  Musée National de l'Automobile - Collection Schlumpf, apoi "Cité de l'automobile" - Collection Schlumpf.
Hans a murit in 1989 fara sa mai vada vreodata Alsacia, unde risca arestarea pentru frauda fiscala, si colectia de masini. Fritz a revenit in 1990 pentru o ultima vizita la colectie, apoi a murit in 1992 in Elvetia. Vaduva lui, Arlette, da in judecata statul francez in 1998, reuseste sa recupereze 60 de masini, si isi scrie memoriile: "Pour l'amour de Fritz". Moare in 2008, inainte de a-si vedea cartea, publicata in 2009.
Astazi, in cifre, muzeul reprezinta: 500 de masini, 98 de marci, 20.000 de metri patrati de suprafata, 500 de candelabre-replici ale celor de pe Podul Alexandru III din Paris, 20 de milioane de euro investiti in renovare si peste 200.000 de vizitatori anual.
Va invit sa vedeti aceasta fabuloasa colectie si sa faceti cativa pasi in fosta filatura Schlumpf, simbol al bogatiei, al pasiunii, al esteticii, al tehnicii, al indraznelii, dar si al cupiditatii si egoismului, calitati si defecte care au trasat existenta a doi adolescenti alsacieni, Hans si Fritz...Imagini din colectia personala

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.