Pages

dimanche, janvier 20, 2013

Licence to Quilt (7)

Am vazut ca multa lume ajunge pe blogul meu cautand raspuns la intrebari ca ce este quilting-ul sau cum se face un quilt. Exista enorm de multe tutoriale pe YouTube despre quilting, eu de acolo am invatat, insa m-am gandit sa fac o sinteza a notiunilor de baza astfel incat filmele publicate de quilteri sa fie mai usor de inteles. Mai intai va fac o recomandare (pe care cred ca am mai facut-o la un moment dat): cel mai mult si mai usor am invatat de la Jenny, mama quilterilor americani, cea care conduce Missouri Star Quilt, ale carei tutoriale sunt - parerea mea - cele mai usor de urmarit si cele mai pedagogice posibil. Insa, ca sa va fie si mai usor, trebuie sa aflati semnificatia termenilor din quilting pe care o redau in cele ce urmeaza.
Dupa cum am scris in episodul 1, un quilt este format din 3 straturi de material, cusute unul peste altul. Stratul de deasupra, fata quiltului, se numeste top quilt si reprezinta partea artistica si cea mai importanta a lucrarii. Aici va puneti in valoare imaginatia si creativitatea, folosind totdeauna forme geometrice: patrate, triunghiuri, dreptunghiuri, cercuri, hexagoane, etc. Top-ul se realizeaza, deci, prin alaturarea de bucatele de materiale, taiate in diferite fome, actiune numita patchwork, altfel spus lucrul cu petice. Iata cateva exemple: 


In afara de combinarea formelor geometrice, veti vedea si quilturi realizate prin metoda appliqué, mult mai dificil de realizat, desi daca umariti tutorialele lui Jenny, cred ca ati putea reusi, daca nu din prima, din a doua incercare. Iata la ce ma refer:

In ceea ce priveste maniera de a realiza top quilt-ul, aveti la dispozitie mai multe surse de inspiratie, mai multe scoli de quilting, fiecare cu stilul sau: amish, japonez (care se bazeaza pe appliqué), italian (celebru pentru metoda trapunto adica broderie), british, hawaiian, indian, nativ american, etc. Sa vedem:


Asez separat exemplul de hawaiian quilt fiindca vreau neaparat sa vi-l arat ca sa sesizati diferenta de stil si unicitatea acestuia:


Cum realizam, practic un top quilt? Cum am zis mai sus, prin alaturarea de bucati de material, de forme pe care le decidem inainte de a incepe astfel incat produsul finit sa aiba o logica. Bucatile de material se numesc in quilting blocuri si, in mod normal, sunt de culori diferite, insa din acelasi tip de tesatura ca grosime. Nu o sa puneti un bloc din poplin, de exemplu, langa un bloc din flanela. Baza pentru realizarea blocurilor si pentru combinarea lor este geometria din scoala generala. Daca va decideti sa va initiati in patchwork, veti avea ocazia sa va reamintiti geometria de clasa a 8-a. Un bloc poate fi un patrat, o combinatie de patrate, de triunghiuri, patrate si cercuri, etc., orice. Ceea ce trebuie sa stiti este ca in patchwork fiecare tip de bloc poarta un nume! Quilterii din intreaga lume au traditia de a da un nume propriu la tot ceea ce fac. Inainte de a va arata, iata un quilt realizat din blocul cel mai simplu cu putinta: patratul. Alaturand patrate, fara nimic altceva in plus, obtineti un top quilt foarte frumos in ciuda simplitatii sale:


O idee buna ar fi sa incepeti cu un quilt simplu ca cel din imagine, inainte de a va lansa in modele mai complicate. Sa vedem cateva blocuri compuse, totusi inca simple, inainte de a va arata blocuri complexe:
Iata si cateva blocuri complexe si care poarta nume artistice:


Si, ca sa terminam cu fata quiltului, in afara de alaturarea simpla a blocurilor, in urma careia obtinem o suprafata neteda, mai exista o varianta de asamblare, care se preteaza, insa, numai blocurilor patrat simplu, cel mult triunghiuri simple, respectiv tehnica numita rag quilt. In rag quilt nu ascundem marginile blocurilor, ci le lasam la suprafata ca sa se "flocoseasca". Pentru rag quilt putem utiliza numai cateva tipuri de material: flanela din bumbac (nu din lâna), homespun si... jeans! Ideea este ca asamblam blocurile si apoi bagam quiltul la spalat, in masina, pentru a destrama marginile. Cele trei materiale de care va spun sint singurele care produc un rag de calitate:  


Gasiti pe Amazon o multime de carti care va indruma in realizarea blocurilor. Odata realizata fata quiltului urmeaza asamblarea, adica adaugarea celorlalte doua straturi: moltonul special pentru quilting si dosul quiltului. Moltonul de quilting seamana, ca sa ma intelegeti, cu vata medicinala, dar nu se destrama, bineinteles, asa de usor. 


Moltonul este stratul din mijloc. In fine, al treilea strat si ultimul este dosul quiltului care va fi o bucata simpla de material, ca un cearceaf, de dimensiunile quiltului.
Asamblarea: se aseaza pe o suprafata plana (o masa mare sau chiar pe podea) dosul quiltului (cearceaful) cu fata spre podea. Peste el se intinde molletonul, iar peste molleton, topul quiltului, cu fata in sus. Le fixati bine cu ace astfel incat cele trei straturi sa fie bine ancorate si treceti la o alta etapa: matlasarea ansamblului sau quiltingul propriu zis. In lipsa unei masini de quiltat, puteti folosi masina de cusut, trasand linii orizontale si verticale, de exemplu. Masina speciala de quiltat ofera posibilitati enorme pentru matlasaj, puteti realiza matlasaj in forme florale sau geometrice, cea mai utilizata fiind free motion quilting.  


Dupa ce ati terminat matlasarea, trebuie sa regularizati marginile quiltului, de jur imprejur: taiati tot ce este in plus, indreptati acolo unde marginea nu e dreapta, deci realizati un cadru curat astfel incat sa puteti trece la ultima etapa: binding-ul, adica aplicarea pe margini a unei benzi de tesatura care inchide quiltul. Aceasta banda este ca un biais si se aplica la fel. Exista multe tehnici de binding, este suficient sa cautati pe Youtube si vedeti concret cum se fac.


Atat pentru azi, in episodul urmator: a doua parte a notiunilor de baza, vom discuta despre materialele pre-taiate care se folosesc in patchwork (pre-cuts).
Inca un lucru important: dupa cum ati observat, terminologia in patchwork si quilting este englezeasca in cea mai mare parte. In literatura de specialitate veti gasi toate masuratorile in inch, deci va trebui sa va obisnuiti sa transformati in centimetrii: 1 inch = 2,54 cm. 
Spor la treaba si pe curand!

3 commentaires:

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.