Pages

vendredi, mars 22, 2013

Breizh Side Story: Yves Rocher

Cine n-a auzit de Yves Rocher? Este unul din seniorii industriei cosmetice mondiale, un demn reprezentant al Frantei, alaturi de celelalte mari insemne ale modei, insa nu stiu cate dintre doamnele care folosesc produse Yves Rocher stiu cine este acest om.

Yves Rocher. Photo apartinand Paris Match
Este un breton si, in acelasi timp, una dintre mandriile Bretaniei. Nascut pe 7 aprilie 1930 in comuna La Gacilly, in departamentul Morbihan (56), Yves Rocher si-a pierdut tatal pe cand avea doar 14 ani. Obligat sa munceasca pentru a-si ajuta mama in mica afacere familiala cu textile, intalneste o batrana care ii impartaseste reteta ei pentru o alifie destinata a opri sangerarile. Alifia, leac babesc pur, era facuta din plante. Yves are ideea sa adauge inca o planta medicinala la acest amestec: untisorul. Decide sa fabrice alifia in cantitati mai mari pentru a o vinde, astfel ca transforma podul casei in adevarat laborator. Pentru a-si face cunoscuta marfa, da anunturi la mica publicitate, in Ici Paris, lucru care i-a atras chiar si cateva procese pentru reclama mincinoasa. Toate astea la 14 ani. Nu se descurajeaza, continua, isi extinde portofoliul de produse, fondeaza in 1959 prima ferma de agricultura biologica, acasa, in La Gacilly, si incepe sa creeze produse cosmetice din plantele cultivate de el, pe care le vinde prin corespondenta (poate a intuit online-ul de azi?). Crezul era "democratizarea accesului la cosmetice", idee care a "prins" la public, afacerea i-a crescut exponential, astfel incat in numai 3 ani isi deschide primul magazin urmat de extinderea in strainatate. 
Patron discret si foarte paternal, cum il descrie Wikipedia, Yves Rocher are 3 copii: Didier, mort tanar intr-un accident, Daniel care ii calca pe urme si fondeaza marca Jouvance, si Jacques, expertul in probleme de mediu al companiei. Nepotul sau, Bris, este in prezent vicepresedinte al grupului si mostenitorul la moartea bunicului, in 2009.

Vorbind in cifre, Yves Rocher inseamna astazi un capital de 2 miliarde de euro, 15.000 de angajati si o avere familiala estimata in 2009 la 1,5 miliarde de euro. Este bretonul cel mai cunoscut la nivel mondial, decorat cu Legiunea de Onoare de doua ori, in 1992 si in 2007, decorat cu Ordinul Herminei (distinctie care evidentiaza bretonii de care regiunea este mandra), si este cunoscut ca unul dintre promotorii ecologiei. 
Toate aceste lucruri le-a realizat fara sa paraseasca niciodata comuna natala, La Gacilly, unde a fost primar din 1962 pana in 2008, consilier general din 1982 pana in 2001 si consilier regional din 1992 pana in 1998. 
Moare pe 26 decembrie 2009, la varsta de 79 de ani, la Paris, si este inmormantat patru zile mai tarziu in cimitirul din La Gacilly, in prezenta a 3.000 de oameni. 
Altfel spus, daca ajungeti in Bretania, faceti un ocol in Morbihan pentru a vizita Gradina Botanica din La Gacilly, fondata de Yves Rocher, cu 1001 plante cosmetice si, poate, chiar sa va cazati in hotelul de acolo, de 3 stele, numit La Gree des Landes, "hôtel de bien-être", dotat, evident, cu SPA si tot ceea ce doamnele cunosc in materie de cosmetica. 
Si cum sa inchei altfel decat cu cea mai noua reclama Yves Rocher, spre incantarea - sper - tuturor femeilor care iubesc aceasta marca, chiar fara sa fi stiut vreodata ca totul a pornit de la intuitia unui baiat de 14 ani dintr-un sat breton oarecare...

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.