Pages

vendredi, mai 15, 2015

Top Chef (14)

O prajitura simbolica pentru Estul Frantei, ma refer la Alsace in mod special, si avand origini germanice, este tortul Fôret Noire sau Schwarzwald Törte in original. Pare greu de facut, dar in realitate e o joaca de copil daca avem un mixer bun.
Iata realizarea mea, daca va intereseaza sa faceti un astfel de tort, cat se poate de festiv si potrivit pentru orice ocazie, gasiti reteta mai jos:


Reteta "Fôret Noire"
Pregatirea incepe cu 3 zile inainte, dupa cum urmeaza.
ZIUA 1
- 1 tableta de ciocolata neagra se topeste la bain-marie, se intinde in strat subtire pe o bucata mare de hartie de copt si se pune la loc racoros. Nu umblam la ea pana in ultima zi.
- blatul se pregateste din: 8 oua, 400 g de zahar, 200 g de faina, 2 linguri de cacao, o lingura de apa. Incalziti cuptorul la 180°C. Separati albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, intr-un castron. Galbenusurile se bat intr-un alt castron cu zaharul pana isi dubleaza volumul. Adaugati o lingura de apa un sfert din albusurile batute spuma, peste galbenusuri. Bateti la viteza maxima timp de 10 minute. Abia dupa aceea adaugati faina, cacaoa si o sticluta intreaga de esenta de migdale, la viteza mica. Opriti mixerul si incorporati manual, delicat, restul de albusuri batutes spuma. Coaceti intr-o forma cu diametrul de 28 cm, bine unsa cu unt, timp de 40 de minute, la 180°C. Odata copt, scoateti blatul din forma, depuneti-l pe un fund de lemn si il dati la loc racoros pana in ziua asamblarii. Are nevoie de 2 zile de odihna inante de a fi umplut.

ZIUA 2
Se pregateste spuma de ciocolata. Eu folosesc plicuri de "mousse chocolat" din comert. O pregatiti conform instructiunilor fabricantului. Un singur plic e suficient (de obicei in cutii gasiti doua plicuri). Secret: utilizati lapte rece din frigider. In functie de marca pe care o veti cumpara, cantitatea de lapte difera. Eu folosesc Ancel: un plic de praf necesita 125 ml de lapte rece. Odata pregatita spuma de ciocolata, o puneti intr-un bol acoperit cu film alimentar si o dati la frigider. Puneti cutiile de frisca Hulala la frigider. Trebuie doua cutii de 500 ml.
ZIUA 3
Incepeti asamblarea tortului. Veti avea nevoie de: un borcan de compot de cirese, un borcan mic de gem (nu dulceata) de cirese, kirsch (rachiu de cirese), 2 cutii de firsca Hulala, o cutiuta de cirese "confites" din comert. Taiati blatul in 3 pe latime. 
Stratul nr. 1: luati prima roata de sus, o inoarceti invers (cu miezul in sus) si o asezati pe un platou. O insiropati cu un sirop obtinut din zeama din borcanul de compot la care ati adaugat un pahar de apa si doua linguri de zahar. Dupa insiropare, stropiti blatul cu kirsch. Ungeti cu gemul de cirese (eu il cumpar la Lidl) in strat fin. Scoateti spuma de ciocolata din frigider si repartizati-o in totalitate pe primul etaj al tortului. Presarati cu cirese din compot.
Stratul nr. 2: insiropati, stropiti cu kirsch, ungeti cu gem de cirese si... va opriti. Abia in acest moment bateti frisca. Cutiile de Hulala au stat la frigider pana acum. Odata frisca batuta, puneti un strat generos peste blatul din mijloc.
Stratul nr. 3: Il intoarceti invers, cu miezul in jos, astfel incat sa aveti "fundul" tortului deasupra. Este neted si conteaza mult pentru decorare. Il insiropati, il stropiti cu kirsch si imbracati tot tortul cu frisca. Umpleti un spritz cu frisca, decorati tortul deasupra fara economie. Puneti cirese confiate din loc in loc, simetric daca se poate.
Aduceti ciocolata care a stat la rece de doua zile. Desprindeti-o cu un cutit de hartia de copt si rupeti-o grosier cu degetele. Fiti rapizi, altfel caldura mâinilor va topi ciocolata. Raspanditi bucatile de ciocolata peste tot tortul, deasupra si lateral.
Dati tortul o noapte la frigider. E gata, pofta buna!

5 commentaires:

  1. suuuuuper....arata extrem de artistic.....iti mai ramine timp si de patiserie dupa volumul de munca de la cabinet?

    te pup,
    marcela

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. Ooooo, da! Ma stradui sa-mi fac timp si pentru patiserie, si pentru jardinaj, si pentru patchwork, ma relaxeaza. Si eu va pup!

      Supprimer
  2. Stimata Liliana, dragi colegi, cartea mea de identitate va expira curand si eu nu am timp sa ma duc in tara sa-mi fac alta. Sfatuiti-ma, va rog, cum sa procedez.

    RépondreSupprimer
  3. Buna ziua,

    In primul rand, maxime felicitari pentru munca depusa intru ajutorarea oamenilor cu informatii deosebit de utile si de practice.

    In al doilea rand, am rugamintea, in limita bunavointei si timpului dvs disponibil, sa-mi indicati, daca este posibil, o adresa de contact in care as putea sa va scriu cateva randuri. Din pacate, nu am identificat pe site adresa de contact, de aceea am intrebat.

    Multumesc mult si toate cele bune!
    Maria

    RépondreSupprimer

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.