Pages

mercredi, juillet 15, 2015

Medic roman in Franta (72)

Daca tot am inceput ieri, cel putin sa o duc pana la capat. Va spuneam intr-o paranteza despre cazul unui generalist roman suspendat, nu departe de mine. O sa dezvolt subiectul, chiar daca am impresia ca nu o sa pot tine ritmul pe blog cu toate belelele pe care ai nostrii le fac prin Franta.
Povestea de azi este despre un medic de familie, instalat la Plouray, in Bretagne, care - dupa un an de activitate aici - a fost sanctionat de Ordinul Medicilor printr-o suspendare de 18 luni, in urma a nenumarate plangeri impotriva sa, din toate directiile. E drept ca in Franta, pacientii sunt cam sensibili si vedem adesea plangeri aiurea depuse la Ordin: niciun pericol, daca medicul nu a comis nicio greseala, nu i se intampla nimic. Cand insa impotriva aceluiasi medic depun plangeri nu numai pacientii, ci si Casa de Asigurari si chiar si Agentia Regionala de Sanatate (ceea ce e pentru prima oara cand aud asa ceva, ARS nu se amesteca, de obicei, in astfel de cazuri), inseamna ca situatia nu e grava, e foarte grava. 
Medicul in cauza a depasit toate recordurile prin numarul de reclamatii trimise la Ordin impotriva lui. Si mai pot sa va spun un lucru: Ordinul Medicilor din departamentul lui, Morbihan, este foarte indulgent. Ii cunosc foarte bine, sunt oameni extrem de binevoitori si dornici sa sprijine medicii romani din judetul lor. Daca acesti oameni au ajuns la decizia de a suspenda pe cineva, inseamna ca domnul doctor avea probleme enorme de competenta. 
Suspendarea este valabila 18 luni si pe tot teritoriul Uniunii Europene. In mod normal, chiar daca s-a intors in România, nu are dreptul sa practice nici acolo. Bine, stim cu totii ca in Ro, cu o spaga mica adresata unde trebuie, suspendarea din Franta o sa ajunga direct la cosul de gunoi. Sa nu ne mai miram ca medicina romaneasca produce astfel de catastrofe...
In mod evident, si acest caz a facut valva in presa franceza, chiar si pe bloguri, si pe buna dreptate: suspendarea unui medic este un fapt rarissim pe aici, ca o fi roman, francez sau alta natie. Poate 3 sau 4 pe an in toata Franta si in toate specialitatile posibile.
Va las sa admirati faima de care ne bucuram, citind articolele scrise pe acest subiect. Daca va mai arde dupa aceea sa comentati, as fi curioasa sa va citesc parerile.
Plouray perd son médecin Roumain par france3Bretagne

5 commentaires:

 1. Nu-i de mirare ! Tocmai am citit despre ancheta de la Facultatea de Medicina din Craiova. Viitori medici care copiaza la examene, cadre universitare care iau mita ca sa-i lase sa copieze. Inconstienta romaneasca nu are limite, in orice mediu, la orice nivel.

  RépondreSupprimer
 2. fiecare se bucura de faima pe care si-o face si nu iti poate fi rusine, tie, de ceea ce fac altii ci doar de ceea ce faci tu insuti; asa m-a invatat bunica.
  2. Nu esti suficient de informata: in 6 luni au fost suspendati 100 de medici ptr insuficienta profesionala, deci nu-i rarisim.

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. cititi mai cu atentie presa franceza: au fost 100 de anchete, nu 100 de suspendari. Exista si alt tip de sanctiuni, va semnalez. Avertismentul, de exemplu. Suspendarea, cand se intampla, apare in toate ziarele.

   Supprimer
  2. Presupun ca bunica nu a lucrat ca medic in Franta.

   Supprimer

Comentariile nu apar automat, sunt moderate. NU RASPUND LA COMENTARII CARE CONTIN INTREBARI/SITUATII LA CARE S-A RASPUNS/EXPLICAT DEJA PE BLOG.